Şirket birleşme ve satın almalarına Brexit, ticaret savaşları darbesi

    0
    43

    Ernst & Young’ın  yayımladığı “Global Capital Confidence Barometer”a göre, global yöneticilerin yalnızca yüzde 46’sı yani yarısından azı gelecek 12 ayda başka şirketler satın almayı planlıyor; bu oran bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşe denk geliyor.
    Danışmanlık şirketinin 45 ülkeden 2 bin 600 yöneticiyi kapsayan anketinde, katılımcıların yüzde 46’sı yeni yasal düzenlemelerin ve jeopolitik belirsizliğin gelecek yılki satın alma ve birleşme girişimlerinin önündeki en büyük risk olduğunu söyledi.  
    EY’nin birleşme ve satın alma hizmetleri birimi global başkan yardımcısı Steve Krouskos, “jeopolitik, ticaret ve gümrük vergileri belirsizliği anlaşmalarda ‘bekle’ butonuna basılmasına neden oldu” diyor.  “İlk yarı kârları beklenenden çok daha iyi olmasına rağmen bu yılın başlarındaki güçlü birleşme ve satın alma hamlelerinin yıl bitimine doğru yavaşladığını görüyoruz.”
    Öte yandan, EY’nin raporunda, siyasi belirsizliklerden dolayı birleşme ve satın alma aktivitelerindeki yavaşlamaya rağmen temellerin sağlam olduğu ve şirket yetkililerinin yüzde 90’ının piyasadaki durumun iyileşmesini beklediği kaydedildi.
    Bu yılın başında aslında büyük satın alma ve birleşmelere tanık olundu. Alman eczacılık ve kimya devi Bayer ABD’li Monsanto’yu 63 milyar dolara satın alırken, Amerikan medya titanları Disney ve Comcast kıran kırana bir satın alma rekabetine girdi. Disney Twenty-First Century Fox’u 71,3 milyar dolara satın alırken, Comcast İngiliz rakibi Sky için 40 milyar dolar teklif etti.