Sıradışı seyahat deneyimi

0
42

Kriz, bazı şirketler için daha hızlı farklılaşma ve inovasyon demek. Setur da sektördeki 50 yıllık deneyiminin getirdiği manevra kabiliyetiyle, tatilseverleri ilgi alanlarından yakaladığı yeni markasını gün yüzüne çıkarıyor: Setur Select.

Select’te seyahat süreci internette başlayıp internette bitiyor. Instagram’da bir arkadaşınızın lavanta tarlasında çektiği selfie’ye bakarken, “Sizi tam orada yakalamalıyım” diyor Setur Genel Müdür Yardımcısı Murat Tomruk ve anlatıyor: “İnternete yaptığımız yatırım ile gördüğünüz fotoğrafla Setur reklamı bir şekilde eşleştiriliyor.” Setur Select’e lavanta tarlasından bahsedip, “Provence’da bir çalışmanız var mı” diye sorduğunuzda, Setur’un farkını ortaya koyduğu iddiasındaki aşamaya geliyorsunuz. Tecrübe ortalaması 10-15 yıl aralığında değişen danışmanlar sizi yönlendirmeye başlıyor. Konuştuğunuz tatil danışmanı Provence’ı en az bir kez gezmiş biri. “Provence’da bilinen bir beş yıldızlı otelde de kalabilirsiniz ama oranın özelliği otantik olmasıdır. Provence’da bildiğimiz bir kasaba otelinde kalmanızı ve lavanta hasadına katılmanızı sağlıyoruz” diyor Tomruk. Setur’un tüm dünyada çalıştığı, hangi alanlarda daha iyi olduğunu bildiği 90 tedarikçileri bulunuyor.

Hangi otel ve hangi uçağı seçeceğiniz, gideceğiniz yerle ilgili bilgi, istediğiniz takdirde vize hizmeti de veriliyor. Günün sonunda, sizin Instagram’a koyduğunuz lavanta bahçesi fotoğrafınız bir sonraki Select müşterisinin tatil sürecini başlatıyor. Tur fiyatları bin euro’dan 16 bin euro’ya kadar değişebilirken, “Bin euro’luk turda Siena ‘da Andrea Bocelli’yi dinliyor; 16 bin euro olan turumuzda National Geographic’in gemisiyle buzları kıra kıra Alaska’ya gidiyorsunuz. Garantimiz şu; burada katma değer bulacaksınız” diyor Tomruk.
 
Aslında Setur, kişiye özel seyahat hizmetini çok uzun zamandır veriyor. Fakat şimdi hizmet kalitesini daha da artırarak markalaştırdı. Kişiye özel seyahate, özel küçük tur organizasyonlarını da –macera, balayı, gurme, spor, sağlık, sanat gibi- ekleyerek zenginleştiriyor. Setur Select’te tatil isteğinizi doğru yönde tetiklemeyi amaçlayan tur setleri bulunuyor. Turizm sektörü dünya GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor ve büyümesini sürdürüyor.

Euromonitor araştırmasına göre turizmin bu sene dünyada yüzde 4,4 büyüyeceği tahmin ediliyor. Fakat Türkiye turizmini iyi bir sene beklemese de, Setur bunun üstesinden gelinebileceğine inanıyor. Yaklaşık 27 yıldır Koç Holding’de görev yapan Tomruk, katma değer yaratmanın önemine ve dijital dönüşümün gerekliliğine dikkat çekiyor. Setur da bir süredir dijital dönüşüm yatırımlarına ağırlık vermiş durumda. “Turizm sektöründe şeffaf ve karşılaştırılabilir bilgilere kolay ve hızlı erişimin sağlandığı dijital dönüşümde kazanan müşteri oldu” diyen Tomruk, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Bu dönüşümün tetiklediği yıkıcı değişim sektördeki tüm taşları yerinden oynatıyor. Artık herkes Airbnb’den bahsediyor, bu değişime adapte olamayanlar yok olacaktır.” Bugün seyahate gidecek insanların yüzde 80’i fiyat araştırmasını internette yapıyor. Bunun çok büyük bir kısmı mobilde başlıyor. Seyahatlerin online’a dönüşüm oranı Türkiye’de yüzde 20-25, Avrupa’da ise yüzde 34 civarında.

Setur web sitesini de yeniliyor. Adımların çoğu artık mobil uyumlu olacak. Reklamlarının önemli bir kısmını dijital mecralara aktarmaya başlayan şirket, bu yıl geçen yılın dört katı dijital medya yatırımı gerçekleştirdi. Tomruk, “Setur Select de aramıza katıldıktan sonra dijital platformu seyahat sürecinin içine daha fazla entegre etmeye çalışıyoruz” diyor ve sektörün daraldığı bir ortamda bu yıl da çift haneli reel büyüme sağlayacaklarını ekliyor. Ayrıca Setur Select Club ile sadık müşteri kitlesi üç ayda bir ağırlanarak o çeyrekle ilgili belirlenen (gurme, Noel pazarları vb.) konularda sohbetler yapılacak.