Şimşek: Merkez bankaları Süpermen değil

0
19

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA Finans’ta gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirme yapan Şimşek, “İstikrar ve reform için önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin koalisyonlarla baş başa kalmaması, kalkınma yarışında geriye düşmemesi için kesinlikle başkanlık sistemi daha uygundur” dedi.

Şimşek, başkanlık sisteminin temsilde adalet yönetimde istikrarı sağladığını, Türkiye’nin önünü açacağını söyledi.
Küresel kriz sonrası merkez bankalarından beklentilerin zirveyi bulduğunu belirten Şimşek, “Merkez bankaları sanki Süpermenmiş gibi bir beklenti kurgulandı. Yok öyle bir şey. Para politikalarının tek başına küresel ekonomiyi ayağa kaldırma imkanı yok. Bu beklentiler yanlış. Merkez bankaları tek başına sorunu çözemez, geçici birtakım rahatlamalar, kolaylıklar sağlayabilir” diye konuştu.

Şimşek, “Terör nedeniyle ülkenin risk primi artıyor ancak sayısallaştırmak kolay değil” dedi.

Mehmet Şimşek, “En büyük Kürt şehri Erbil veya Süleymaniye değil, nüfus itibarıyla en çok Kürtün yaşadığı İstanbul’dur” şeklinde konuştu.

Şimşek, “Türkiye’nin Ortadoğu’ya ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 32’den yüzde 26 seviyelerine düştü. Türkiye’de istikrar,reform yapma kapasitesi varsa Türkiye kalkınıyor” dedi. 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bütün dünyada mülteci konusu, Suriye savaşı konuşuluyor. Suriye göç verince Türkiye haritası da ortaya çıkıyor. Bu risk primimizi artırıyor, turizm sektörünü ciddi biçimde olumsuz etkiliyor” dedi.

Şimşek, Para politikasında son gelinen nokta eksi faiz. Eksi faize rağmen gelişen ülkelere fon akışı tersine döndü. Dünya ekonomisi düşük büyüme sorunuyla karşı karşıya” dedi.