​’Şimşek giderse TCMB üzerindeki baskı artar’

0
40

NoorCM Menkul Değerler Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, piyasada Ahmet Davutoğlu’nun ardından Mehmet Şimşek’in de gitmesi halinde, hükümet ile Merkez Bankası arasındaki tampon bölgenin ortadan kalkabileceği ve Merkez Bankası’nın üzerindeki siyasi baskının artabileceğine ilişkin bir tedirginlik olduğunu ifade etti.
 
Mert Yılmaz Foreks’e yaptığı açıklamada, piyasalar açısından bakıldığında birkaç tane temel sıkıntı olduğunu düşündüğünü belirterek, “Bunlardan biri ve bence en hafifinin yurt dışından kaynaklı olan kısmı. Başta Güney Afrika olmak üzere bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı bir değer kaybı söz konusu. Ama asıl yurt içi siyasi gelişmeler bizi biraz negatif ayrıştırıyor. Layıs ayından beri en çok değer değer kaybeden ikinci borsayız. Geçen haftanın da Güney Afrika’dan sonra en fazla değer kaybeden ikinci piyasası olduk. Mayıs ayı başından beri ortalama gelişmekte olan ülke kayıpları yüzde 5 olurken, bizde şu anda yüzde 10 olarak görünüyor” diye konuştu.
 
Mert Yılmaz, Ak Parti’de Ahmet Davutoğlu’nun görevinden ayrılması konusunun biraz sıkıntı yaratır hale geldiğinin altını çizerek, “Aslında kimse kimin başbakan olacağı ile ilgilenmiyor. Ama ekonomi yönetimi kimde olacağı ve gelecek kişi ne tip ekonomik politikalar uygulayacağı merak konusu. Dün ortaya atılan Berat Albayrak isminin de piyasalarda çok iyi karşılanmadığı söylemek mümkün. Aslında konu Berat Albayrak ismi ile ilgili değil. Ancak Mehmet Şimşek’in kabinede olmayacağının anlaşılması piyasa açısından bir miktar sıkıntı yarattı” diye konuştu.
 
Bir diğer konunun da dün Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın Merkez Bankası’na yönelik olarak ‘Faiz indirimleri konusunda acele etmeli” açıklaması olduğuna değinen Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Tüm bu gelişmeler arka arkaya gelince gerginlik bir miktar arttı. Borsa açısından 77000 son derece önemli bir seviye. Bu bölgenin kırılıp kırılmayacağına bakacağız. Kırılırsa 73500-73000’lere kadar hızlı bir geri çekilme olabilir. Ara destekler var. Ancak 77000 kırılmaması gereken bir yer. Şu aşamada çok sağlıklı ve kalıcı bir yukarı hareketi beklemek doğru olmaz. Yukarı hareketleri tamamen tepki olarak değerlendirmek gerekir. Yukarıda 79500-80000 aralığı bulunuyor. Dolar/TL açısından ise 2,9765 önemli bir yer. Bu seviye AK Parti’nin kongreye gideceğinin açıklanmasından sonra görülen yer. Bu bölgenin üzerine çıkıldı, ancak tekrar gerileme yaşandı. Kur 2,9765 üzerine atar ve orada kalırsa 3,00 seviyeleri konuşulur. 3,00 psikolojik bir seviye. Bu seviyenin üzeri bir önceki zirveyi hareketlendirebilir. Ancak şu anki şartlarda dolar/TL’nin değer kazanmasını beklemek çok gerçekçi değil gibi görünüyor.”
 
Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, dokunulmazlıklar konusuna da değinerek, bugün ilk tur oylama olduğunu hatırlattı ve “Cuma günü de ikinci tur oylama var. Buradan gelen sonuç da önümüze gelecek sandığın adının konmasına neden olacak. Yani bir referandum mu yoksa bir erken seçim mi olacağına ilişkin soru işaretinin cevabını biraz daha anlamış olacağız . Piyasa önüne bir kez daha sandık geleceğini anladı ve kabul etti. Özetle piyasada iç siyasetten kaynaklı bir gerginlik var. Ekonomi yönetiminin kimde olacağı konusu önemli. Dün Elitaş’ın yaptığı açıklama, piyasada Ahmet Davutoğlu ve Mehmet Şimşek’in gitmesinin ardından hükümet ile Merkez Bankası arasındaki tampon bölgenin ortadan kalkmasının, Merkez Bankası’nın 
üzerindeki siyasi baskıyı artacağına ilişkin bir tedirginlik yaratıyor” diyerek sözlerini tamamladı.