Şimşek: Çok ciddi yapısal dönüşüm gerekiyor

0
20

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Gaziantep’te açıklamalarda bulundu. Şimşek, Türkiye’nin verimlilik, tasarruf, katma değer meseleleri olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye bankalarının varlık kalitesinin iyi olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile daha derin entegrasyona ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Şimşek, Hazine Müsteşarlığı’nın kitle fonlaması (crowdfunding) üzerine çalışmakta olduğunu söyledi.

Amacın sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu ifade eden Şimşek, ‘Çok ciddi yapısal dönüşüm gerekiyor ve bunun farkındayız, onun için çok kapsamlı bir yol haritası açıkladık. Türkiye küresel kriz sonrası 7,1 milyon vatandaşına iş buldu, bu çok ciddi bir rakam. Türkiye’yi şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmek için yapısal reformlar gerekiyor. Türkiye orta gelir tuzağına düşmemeli, 2008’den bu yana 10 bin dolar kişi başına milli gelir seviyesinde duruyoruz, ancak yeni bir reform hamlesi ile yüksek gelirli ülkeler arasına girebiliriz. Katma değer zincirinde aşağılardayız, bunu artırmamız lazım. Sermaye piyasaları derinleştiriyoruz, bütün alanlarda bir ekosistem kuruyoruz’ dedi.
 
Avrupa Birliği ile entegrasyonun derinleştirilmesi gerektiğini aktaran Şimşek, ‘Türkiye Gümrük Birliği’nden kazançlı çıkmıştır, bunu daha da derinleştirmesi lazım. AB’ye diyoruz ki, gelin Gümrük Birliği’ni yenileyelim. AB’ye Gümrük Birliği’ni yenileyerek ticaret hacmini 300 milyar dolara çıkaralım diyoruz’ ifadelerini kullandı.