Sikorsky’ye Lockheed Martin ilgisi

0
62

Ünlü Black Hawk askeri helikopterlerinin üreticisi Sikorsky’nin Lockheed Martin tarafından satın alınabileceği ileri sürüldü. Fransız “Les Echos” ekonomi gazetesinin Wall Street Journal’a dayanarak verdiği habere göre, adlarını açıklamak istemeyen kaynaklar Sikorsky’nin üreticisi olan Amerikalı sanayi devi United Technologies’in (UTC) gelecek birkaç gün içinde Sikorsky’yi elden çıkarabileceğine dikkat çektiler. Anlaşma sağlanması halinde satış fiyatının 8 milyar dolar üzerinde bir rakam olması bekleniyor.

Satışın gerçekleşmesi halinde Lockheed Martin, Bell helikopterleriyle sektörün bir başka devi olan Textron’u geride bırakabilir.

1920’li yıllarda Rus asıllı Igor Sikorsky tarafından kurulan Sikorsky, 1970’lerde hizmete giren taktik helikopterleri Black Hawk’u sattığı Amerikan ordusuyla sıkı ilişkiler kurdu. Sikorsky aynı zamanda ABD Başkanlığı’nın helikopteri olan Marine One’ın da tasarımcısı.

Öte yandan Sikorsky’nin satın alınması, Otis asansörleri, Carrier klima ve soğutma sistemleri ya da Pratt & Whitney gibi uçak motorlarıyla tanınan UTC açısından bir yandan Amerikan askeri bütçesinde yapılan kesintiler, diğer yandan petrol ve doğalgaza yapılan yatırımların azalması göz önüne alındığında, sıkıntılı da olabilir. Nitekim Sikorsky Haziran ayında yaptığı açıklamada 15.000 çalışandan 1400’ünün işine son verileceğini bildirmişti.

Bu arada, hassas konumu nedeniyle Sikorsky’nin Amerikalı olmayan bir şirket ya da fona satılabileceğine pek ihtimal verilmiyor.