Sigortacılık ve spor ajansları mali şeffaflıkta isteksiz

0
38

Mali yolsuzlukla mücadele için bilgi toplama hizmeti veren Tracfin’in faaliyetleri 2014 yılında, bu konuda daha tetikte olma ve uyarı girişimlerinin artmasıyla yüzde 33’lük bir artış kaydetti. Le Figaro’da yer alan habere göre, Tracfin geçen yıl yaklaşık 40 bin dosyayı işleme koydu; bu da 2013 yılına göre yaklaşık üçte birlik bir artış ve 2009’a göre de hemen hemen ikiye katlanmaya işaret ediyor. Bu dosyaların büyük bir bölümü de finansal yolsuzluklara, kara para aklamalarına tanık olan bankalar, sigorta şirketleri, noterler ve hatta avukatlardan gelen bilgiler/uyarılar sonucu hazırlanmış.

Kara para aklamayla ilgili uyarılar/bilgilendirmeler ulusal ve uluslararası düzeyde bu konudaki hassasiyet sayesinde artış kaydetse de, bazı sektörler/meslekler hâlâ müşterilerinin kimliklerini ifşa etmede isteksiz. Buna göre, Tracfin’in başlıca bilgi kaynağı, uyarı sinyallerinin yüzde 86’sını gönderen bankalar. Bankacılık sektörü geçen yıl yaklaşık 30.000 şüpheli dosya bildirdi; bu da 2013 yılına göre yüzde 34’lük bir artış anlamına geliyor.

Öte yandan, sigortacılık sektörünün ise mali şeffaflık konusunda hâlâ ayak sürdüğü ve geçen yıl yalnızca 1423 bildirimde bulunduğu kaydediliyor. Uzmanlar, 1.515 milyar euro tutarında poliçesi olan bir sektör için bu bildirim rakamının çok düşük olduğuna dikkat çekiyorlar.

Oysa sigortacılık mali yolsuzluklara en yakından tanık olan sektör. Örneğin, hayat sigortası almış olan birisinin poliçe değerini iki yıl içinde 200.000 euro’ya çıkarması ve daha sonra poliçenin hızla yeniden satın alınması kuşkulu bir durum. Bu hızlı satın almada, para kaynağının nereden geldiğinin sorulmaması soru işareti.  Bu nedenle, sigorta sektöründe satılan bazı finansal ürünler ciddi bir yolsuzluk riski oluşturuyor.

Şeffaflıktan kaçınan bir diğer sektör ise, spor ajansları.Bunlar, 2010 yılında uygulamaya konulan deklarasyon mecburiyetine rağmen geçen yıl hiçbir bildirimde bulunmadılar. Uzmanlara göre ise, bu sektör için bildirimde bulunma zorunluluğu yeni ve zaman geçtikçe bu konuda belli bir olgunluğa ulaşılabilecek.