Sıcaklık arttıkça GSYH düşüyor

    0
    30

    İklim değişikliği çok büyük bir güç. Pek çok araştırma bu olguyu iç savaşlar, hızla artan gıda fiyatları, su kıtlığı ve daha şiddetli fırtınalarla ilişkilendiriyor.

    Ancak tüm bunlara eklenecek başka bir sıkıntı daha var: Ekonomik verimliliğe yönelik büyük bir darbe.
    “Nature” dergisinde yayımlanan bir yazıda, Stanford Üniversitesi ve Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaklaşık 13 derecelik (Celsius) bir sıcaklıkta kişi başı GSYİH artışının maksimum düzeye çıktığını kaydettiler. Sıcaklıktaki artış ekonomik büyüme üzerinde de önemli bir negatif etki yaratıyor. Merhaba küresel ısınma, güle güle refah.

    La Figaro’nun haberine göre, Stanford’da, yerbilim departmanında doçent ve aynı zamanda araştırma ekibinde yer alan Marshall Burke, “insanlar uzun zamandır yoksul ülkelerde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasından endişeleniyordu ve zaten bu tür bir gelişme olacağı da bilim tarafından kanıtlanmış durumda” diyor. “Ancak bulgular zengin ülkelerin de bu tablodan muaf olmadıklarını ortaya koyuyor. İklim değişikliği küresel ekonomiyi yeniden şekillendirebilir. Zengin ekonomiler bu hikâyenin bir parçası ve maruz kalacakları etkiler ciddi boyutlara varabilir.”
    Araştırmacılar GSYİH ila sıcaklık değişimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Dünya Bankası’nın 1960 ila 2010 yılları arasındaki 166 ülkeyi kapsayan ekonomik verilerini incelediler. İnceleme sonunda sıcaklık değişimlerinin hem zengin hem de yoksul ülkelerde hem tarım hem de tarım dışı üretimi etkilediğini ortaya koydu. Araştırmacılar her ülkede sıcak, soğuk ve ılıman bir havanın görüldüğü yılları karşılaştırarak sıcaklık ve GSYİH arasında bir bağ oluşturmayı başardılar. 

    Burke, dünyada en büyük ekonomilerden bazılarının ortalama 13 derece bir sıcaklığa sahip olduklarına dikkat çekiyor. Bu ülkeler arasında ABD, Avrupa’nın büyük bir bölümü, Japonya ve Çin sıralanıyor. Bilim adamlarına göre, bu rakam insanların üretkenliğinin zirveye çıktığı optimal bir sıcaklığa işaret ediyor.
    Ancak herhangi bir ülkede ortalama sıcaklık arttığında, GSYİH düşüyor. Örneğin eğer gelecek yıl ABD’deki sıcaklık ortalama değerin 4 derece üzerine çıkarsa, GSYİH artışında tam bir puanlık bir düşüş meydana gelecektir. 

    Tabii ki bu tür keskin bir gerileme bir gecede ortaya çıkmaz ancak sıcaklıkta 4 derecelik bir artış 2100 yılı için mümkün. Burke’ye göre, küresel ısınmaya maruz kalmış bir dünyada kişi başına GSYİH artışı, iklim değişikliği olmayan bir dünyaya göre, yüzde 23 daha düşük olacaktır.

    Bilim adamları sıcaklığın insan faaliyetleri üzerindeki etkilerinden kaynaklanan makroekonomik sonuçları mercek altına alırken,  iklim değişikliğiyle ilintili olumsuz gelişmeleri ise şöyle sıralıyor:

    –    Yüksek sıcaklıklar insan sağlığı için kötüdür. ABD gibi ülkelerde kalp krizleri artar ve gelişmekte olan ülkelerde de sıtma vs. gibi hastalıklardan ölümler çoğalır.
    –    Sıcaklık arttıkça çalışma verimi düşer.
    –    Bulgular, çok sıcak havalarda insanların hata yapma olasılıklarının arttığını ortaya koyuyor.
    –    Sıcaklık artışıyla beraber insanlar arasındaki gerilimler, çatışmalar da artar ve bu da ekonomik faaliyetleri olumsuz etkiler.