Shkreli’nin şirketi KaloBios iflas etti

    0
    41

    İsmi dolandırıcılık skandalına karışan ABD’li iş adamı Martin Shkreli’nin eskiden CEO’su olduğu kimya firması KaloBios iflas başvurusunda bulundu.

    Firma, Shkreli’nin 17 Aralık’ta “hortumculuk” suçlamasıyla tutuklanmasından dakikalar sonra yüzde 53 değer kaybetmişti. Shkreli skandalın ardından şirketten kovulurken, New York’taki Nasdaq Borsası geçtiğimiz günlerde KaloBios ismini listeden çıkartacağını açıkladı.

    12 YAŞINDA WALL STREET’TE
    Bir anda Wall Street’in en nefret edilen adamı ilân edilen Shkreli, 1983 yılında Arnavut bir ailenin oğlu olarak New York’ta doğdu.

    Okulu yarım bırakan Shkreli, 12 yaşında Wall Street’te ilaç ve teknoloji şirketlerinin hisselerini alıp satmaya başladı.

    2000 yılında Cramer- Berkowitz fonunda çalışmaya başlayan Shkreli, şirketin biyoteknoloji hisselerinden ciddi kâr elde etmesini sağladı. Shkreli, ABD’nin sermaye piyasası kurumu SEC’in dikkatini çekti ancak incelemede yasal olmayan bir noktaya rastlanmadı.

    EN ZENGİN 30 MİLYARDER ARASINDA
    Genç iş adamı 2009’da özel yatırım fonu şirketi MSMB’yi, 2011’de ilaç şirketi Retrophin’i kurdu. 2014’te istifa edene kadar Retrophin CEO’luğunu sürdürdü. Genç iş adamı, 2012 yılında Forbes Dergisi’nin 30 yaşın altındaki 30 milyarder listesine girdi.

    Shkreli, Şubat 2015’te Turing Pharmaceuticals, Kasım 2015’te KaloBios Pharmaceutical firmalarını kurdu. Ancak skandallar sonrası tutuklanmasıyla her iki görevden de alındı.

    7 MİLYON DOLARLIK KAYBI SAKLADI
    Shkreli’nin dolandırıcılıkla suçlanmasının nedeni MSMB zamanına dayanıyor. İddialara göre Orexigen Therepeutics adlı şirketin hisselerine yatırım yapan Shkreli, işler yolunda gitmeyince 7 milyon dolar kaybetti. Varlığı 60 bin doların altına inen şirketin işlemleri durduruldu.

    Yatırımcılara MSMB Capital sağlıklı şekilde işliyormuş gibi raporlar gönderen Shrekeli, Şubat 2011 ile Eylül 2014 arasında kurduğu Retrophin’in parasını, MSMB’nin borçlarını ödemek için hortumladı.

    Shkreli ayrıca patentini satın aldığı, AIDS ve kanser hastaları ile hamilelerin kullandığı 62 yıllık bir parazit ilacının fiyatını yüzde 5 binlik zamla 13,5 dolardan 750 dolara çıkarmış, sonrasında büyük tepki almıştı.

    17 Aralık’ta tutuklanan ABD’li iş adamı, 5 bin dolar kefalet karşılığında serbest bırakıldı ancak suçlu bulunması durumunda 20 yıla kadar hapis cezası alacak.