Sektörün damarlarına kan pompalıyor

0
122

2018 yılında net satış cirosu 42.9 milyon TL’ye ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 51 artış gerçekleştiren Opet, sosyal sorumluluk çalışmalarına ise yıllık 3,5 ila 5 milyon dolar arasında bir bütçe ayırıyor. Şirket, sürdürülebilirliği, uygulanabilirliği ve sonuç odaklılığı temel aldığı KSS projeleriyle bugüne kadar 23 milyon kişiye ulaştı. Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Bir kadın bakış açısıyla sektörün damarlarına kan pompaladığımı düşünüyorum” derken, Kadın Gücü Projesi ile de fark yaratarak istasyonlarında çalışan kadın sayısını 2020 yılına kadar 3 bin 500’e ulaştırmayı hedefliyor.

BEGÜM NUR ALKIŞ

Harvard Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Profesörü Michael Porter, 2013 yılında gerçekleştirdiği TEDGlobal konuşmasında dünyanın iklim değişikliği, su ihtiyacı, sağlık hizmeti yetersizliği, çevre kirliliği, ağaçların yok edilmesi ve benzeri pek çok problemle dolu olduğuna ve hepimizin bunun farkında olduğuna değiniyor. “Problem üstüne problem var” diyen Porter, sosyal problemlerin çözümlerinde ise şirketlerin önemine dikkat çekiyor. Projelerinde sürdürülebilirliği, uygulanabilirliği ve sonuç odaklılığı temel alan Opet’te Türkiye’de uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerine imza atarak, sosyal sorumluluğa odaklanmayı kurum kültürü olarak benimsiyor.

 

Şirket, Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Tarihe Saygı Projesi, Trafik Dedektifleri Projesi gibi birçok sosyal sorumluluk çalışmasına imzasını atıyor. Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Opet olarak en önemli özelliklerinden birisinin toplum yararına sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek olduğunu söylüyor. “Bir projeye başladığımda şiirini yazamıyorsam başlamam, o yüzden her projemin bir şiiri vardır”diyen Öztürk, yapılan sosyal sorumluluk projeleri ile şu zamana kadar 23 milyon kişiye ulaştıklarını belirtiyor. Sosyal sorumluluk çalışmalarına yıllık 3,5 ila 5 milyon dolar arasında bir bütçe ayırılıyor.

 

Opet’in 19 yıldır aralıksız devam eden projesi “Temiz Tuvalet Kampanyası”  Türkiye’de hijyen bilincini yerleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Projede Opet’in kendi istasyonlarından başlayan tuvalet temizliği ve hijyenini yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğü dönüşümün, kalıcı hale getirilmesi amaçlanıyor. Temiz Tuvalet Kampanyası için şehir şehir dolaşılarak, Opet akaryakıt istasyonlarındaki personellere sürekli eğitimler veriliyor. Engelli tuvaleti şartı getirilip, istasyonlara bebek bezi değişim üniteleri yapılıyor. Projeye yapılan yatırım ise çalışmaların ilk başladığı günden bu yana 100 milyon doları aştı.

 

Temiz Tuvalet Kampanyası’nın ardından, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla “Yeşil Yol Projesi” hayata geçiriliyor. Opet, proje kapsamında istasyonların çevresini yeşillendirilip, yakıt alanlar adına ağaç ekimleri yapmaya başlıyor. “Yeşili kaybeden, yaşamı kaybeder” sloganıyla 15 yıldır Opet istasyonlarında, çevrelerinde ve belediyelerce belirlenen ağaçsız alanlarda iklim koşullarına uygun bitki dikimleri yapılıyor. Ayrıca ağaç dikim etkinlikleri düzenlenerek, halka ve öğrencilere yeşilin önemi anlatılıyor. Temiz Tuvalet Kampanyası ve Yeşil Yol Projesi eğitimlerle gelişen ve bizzat uygulamanın yerinde görülmesi gereken projeler olduğu için Türkiye’nin her tarafı bu süreçte dolaşılıyor.

 

Öztürk, “Türkiye’yi dolaşırken bakıma muhtaç köylerimizi gördük. Kırsal kesimlerden köylere göç var. Ne yapabiliriz de köylerimizi kalkındırabiliriz? Hangi köylerde nasıl çalışmalar yapılmalı? diye düşünmeye başladık” diyor. Bu sayede “Örnek Köy Projesi”nin ilk tohumları atılıyor. Opet’in, bir değişim ve kalkınma projesi olan Örnek Köy Projesi kapsamında bugüne dek altı köyde (Mardin Dara, Gaziantep Yesemek, Bolu Pazarköy, Fethiye Saklıkent, Kekova Üçağız ve Isparta İncesu) restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları yapılıyor. Tüm köylerde okuma-yazma, biçki-dikiş, bilgisayar, ilkyardım, girişimcilik eğitimleri verilirken, yöreye özgü meslek edindirme özelliği taşıyan kurslar devam ediyor. Proje ile köylerin kendi kendine yetmesi, tarihi, coğrafi ve kültürel potansiyelinin değerlendirilmesinin yanı sıra eğitim düzeyinin yükselmesi ve çevre bilincinin gelişmesi gibi toplumsal göstergeler de hedefleniyor.

 

Öztürk, Örnek Köy Projesi ile çalışmalara devam ederken yollarının Çanakkale’ye düştüğünü söylüyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi” Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeriyor. Opet tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile bir arkeo- köye dönüşüyor. Proje süresince köy meydanları ve evlerin yüzleri yenilenerek, köyler yeşillendiriliyor. Müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapılıyor. Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk, el sanatları, fotoğrafçılık ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje aynı zamanda bölge turizmini canlandırıyor.

 

2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu’nun yüzde 50’sine ortak olduğu Opet, sektördeki pazar payını ve istasyon ağını her geçen gün artırmaya devam ederken, uluslararası bir şirket olma vizyonu ile faaliyetlerinin hızını kesmiyor. Emek vermenin, sabırlı olmanın, ileriyi görmenin ve çok çalışmanın önemine değinen Öztürk, “Hem sektöre bir Türk şirketi olarak girmiş olmamız hem de bugün Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri haline gelmemiz bir başarı öyküsü”diyor ve başarıya uzanan yoldaki herşeyi bir ekip çalışması olarak görüyor. Öztürk, “Biz ortak başarının en güzel örneğiyiz. Eşimle beraber şirketimizi kurduk, erkek kadın dayanışmasının gerekliliğine hep inandık. Başarı başaracağım diyenlerle, başarabilirsin diyenlerin ortak eseridir. Bu başarının pek çok kahramanı var bende onlardan biriyim” diyor.

 

Türkiye’de Opet ve markası Sunpet olarak toplam bin 600 istasyon sayısı ile hizmetlerine devam eden Opet’in ortaya çıkış hikayesi ise 37 yıl öncesine dayanıyor. Öğretmen olan Fikret ve Nurten Öztürk, 1982 yılında ticaret hayatına atılmaya karar veriyor. Mersin’de madeni yağ ve akaryakıt konularında faaliyet gösteren Öztürkler Limited Şirketi’ni kuran Öztürk çifti, zaman içerisinde büyüyerek, pek çok madeni yağ ve akaryakıt markasının bayiliklerini alıyor. Şirket, aradan geçen 10 yıl içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası akaryakıt dağıtım şirketlerinin en büyük akaryakıt ve madeni yağ distribütörü oluyor. 1992 yılında ise İstanbul’a taşınan Öztürk çifti, aynı yıl bir akaryakıt dağıtım şirketi kurmaya karar veriyor. Böylelikle, Öztürkler Petrol, Opet adını alıyor.

 

Opet, Türk Hava Yolları ile yüzde 50-50 ortaklığı THY-Opet ile de jet yakıtının ikmal ve satışını, Aygaz A.Ş ile yüzde 50-50 ortaklığı Opet Aygaz Gayrimenkul A.Ş kanalı ile istasyon kiralaması ve Fuchs Petrolub SE ile yüzde 50-50 ortaklığı Opet Fuchs ile madeni yağ satışı yapıyor. Şirket, sitesinde paylaştığı son faaliyet raporuna göre, yurt içerisinde 2018 yılında 444 milyon TL’lik tesis ve bayi yatırımı gerçekleştirdi.

İngiltere’de bulunan Opet International şirketi ile de petrol ürünlerinin uluslararası ticareti faaliyetinde bulunuluyor. Şirket aracılığı ile Opet Petrolcülük A.Ş.’nin ihtiyacı olan ithal ürün temini de sağlanıyor. Şirketin finansal durumu incelendiğinde, 2018 yılında net satış cirosu 42.9 milyon TL’ye ulaşarak 2017 yılına göre yüzde 51 artış gerçekleştirildi. 2018 yılında satışların yüzde 16’sı yurt dışı ve yüzde 84’ü yurt içi satışlardan geliyor.

 

“Kadının gücüne inanmasam iş yaşamında olmazdım” diyen Öztürk, akaryakıt sektörünün erkek egemen bir sektör olduğu algısına yönelik, erkeklerin olabildiği her alanda kadının da olması gerektiğini düşünüyor. Öztürk, “Biz kadının hiç girilemez denilen alanlarda bile çok başarılı olacağına inanıyoruz. Madeni yağ ticaretinden başlayarak belki de sektöre ilk giren kadınlardan biriyim. Bir kadın bakış açısıyla sektörün damarlarına kan pompaladığımı düşünüyorum”diyor. Öte yandan kadının toplumdaki gücü konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “Kadın Gücü Projesi”ni hayata geçiren şirket, istasyonlarında çalışan kadın sayısını 2020 yılına kadar 3 bin 500’e ulaştırma hedefine kararlılıkla ilerliyor. Her istasyonda iki kadın hedefiyle Mayıs 2018’de yola çıkan Opet, dokuz ayda istasyonlarındaki kadın çalışan sayısını yüzde 24 artırdı. Opet ve Sunpet istasyonlarındaki çalışan kadınların sayısı bin 906’ya yükseldi. Kadın Gücü Projesi ile Türkiye’de kadın istihdamının önemine dikkat çekmek hedefleniyor.