Şeker Yatırım Akbank için tavsiyesini korudu

0
49

Şeker Yatırım, Akbank için 8,34 TL hisse hedef fiyatı ile “AL” tavsiyesini korudu.
   
Şeker Yatırım ( www.sekeryatirim.com.tr ) konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:
   
“Akbank, yılın son çeyreğinde beklentilerle paralel 909mnTL konsolide olmayan net kar açıklamıştır. Açıklanan rakam çeyreksel yüzde 35 artışa, yıllık kümüle olarak yüzde 5 düşüşe işaret etmektedir. Kur etkisinin azalması, sorunlu kredilerde yavaşlayan ivme ve güçlü tahsilatların etkisinde iyileşme gösteren aktif kalitesi karlılığı desteklemiştir. Akbank’ın çekirdek gelirleri, mevsimsellik etkisinde korunan komisyon gelirleri, yatay kalan kredi getirisi/mevduat maliyeti makası ve güçlü menkul kıymet gelirleri sayesinde yüzde 7 artmıştır. Komisyon geri ödemelerinin devam ediyor olması faaliyet giderlerinde bir miktar baskı yaratmıştır. Azalan para swapı ve YP repo hacmi sayesinde bu çeyrek sermaye piyasası işlem zararları sınırlı kalmıştır. Bu çeyrek net faiz marjı 6 baz puan daralmıştır.
   
Son çeyrek sonuçları neticesinde 2016 yıl sonu karlılık büyüme beklentimizi yıllık yüzde 19, 2017 için ise yüzde 21 olarak koruyoruz. Buna bağlı olarak, hisse için yüzde 15,5 sermaye maliyeti, yüzde 5 uzun vadeli büyüme oranıyla Gordon Büyüme Modelini kullanarak hesapladığımız 12 aylık hedef fiyatımızı 8,34TL  tavsiyemizi ise “AL” olarak koruyoruz. 2016 tahmini 1,0 fiyat/defter değeri ve 7,9 fiyat/kazanç oranı ile işlem gören Akbank rakip bankalara göre sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 14 primlidir. Şirketin 2016 tahmini sermaye getirisi yüzde 13 olup 3 yıllık bileşik kar büyüme beklentimiz ise yüzde 11’dir.
   
Gelir tablosunda ön plana çıkan noktalar…. Komisyon gelirleri çeyreksel ve yıllık kümüle olarak yatay kalmıştır. 2016 yılında komisyonlarda yüzde 15 artış beklemekteyiz. Tahsilatlar yüzde 31 artmıştır ve yeni takibe alınan kredileri karşılama oranı bu çeyrekte yüzde 39’a yükselmiştir (3Ç15: yüzde 28). Takipteki krediler oranı (TKO) ise yüzde 2,2’de yatay kalmıştır. 2016 yılında TKO’da 30 baz puan artış beklemekteyiz. Özel karşılık oranı ise rakiplerinden oldukça yüksek olup yüzde 96 seviyesindedir.”