Seçim sonrası borsa ne olur?

0
33

Ak Parti’nin zaferiyle sonuçlanan 1 Kasım Genel Seçimleri’nin ardından piyasalarda iyimserlik hakim. 

Türk Lirası’nın hızla değer kazandığı günde Dolar/TL ve Euro/TL kurlarında sert aşağı yönlü hareketler dikkat çekiyor. Dolar/TL kuru 2,79’un altına gerileyerek yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesini test ederken, Euro/TL ise 3,07 seviyesine geriledi. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 9,24’e düşerel Nisan 2015’ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Haftanın son işlem gününü 79.409 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe BIST 100 endeksi güne yüzde 5,35 oranında yükselişle 83,653 puandan başladı.Endeks ilk seansı yüzde 5,6 oranında yükselişle 83.860 puandan kapattı. Uzmanlar, borsadaki iyimserliğin sürmesini bekliyor. 

BORSADA HEDEF 83.700
Yatırım Finansman’ın değerlendirmesinde, ”Cuma günü 77.585’e kadar geri çekilme sonrasında kapanışa doğru 
güçlenen alımlar ile toparlanan endeks günü %1.11 oranında yükseliş 
ile 74.409’den kapadı. 

Seçim sonuçların tek parti hükümeti ile sonuçlanmasının etkisi ile güne güçlü alımlar ile başlamasını beklediğimiz endekste 81.000 seviyesinin üzerinde yaşanabilecek açılış sonrasında 82.500 seviyesini ilk üst direnç seviyesi olarak takip edeceğiz. Bu direncin aşılması durumunda ise daha önemli direnç konumunda olan 83.700 seviyesi hedef olacaktır. 

Uzun vadeli düşüş trend direnci konumunda olan bu seviyenin üzerinde kapanışların gerçekleşmesi halinde yıl sonu rallisinin ilk adımlarının geldiği izlenimi güçlenecektir.” denildi.

”KISA VADELİ GÖSTERGELER OLUMLU SİNYALLER VERİYOR”
HSBC Yatırım’ın değerlendirmesinde Eylül ayı ortalarında başlayan kısa vadeli yükselen trend üzerindeki hareketin devam ettiği bildirildi. Açıklamada, ”Kısa vadeli göstergeler yukarı dönerek olumlu sinyaller verirken, orta vadeli göstergeler karışık bir görünümdedir. İşlem hacmi, bir miktar artarak ortalama değerlerine yaklaşmıştır. Endeks, kısa, orta ve uzun vadeli ağırlıklı ortalamalarının üzerinde kapanış yapmayı başarmıştır. 
Dirençler, 81,000 ve 82,200 seviyelerindedir. Aşağı yönlü hareketlerde ilk destek, 78,800, sonraki destek ise 78,000’dir.” denildi.

TL VARLIKLARDA POZİTİF SEYİR BEKLENTİSİ

PhillipCapital Menkul Değerler’in değerlendirmesinde, TL varlıklar nezdinde 2016 yılına daha olumlu bir resimle girilme ihtimalinin yüksek görüldüğünü bildirdi. 

Açıklamada, ”Politik belirizliğin ortadan kalkması TL varlıkları üzerindeki risk priminin düşmesi konusunda oldukça önemli bir faktör. Bu durum halen rakip ülke varlıklarına göre ucuz seyreden Türkiye’ye 
ilgilyi artırabilir. 
 
“Global platformada, FOMC en son toplantısı ile Aralık ayına ilişkin oldukça güçlü bir iletişim çerçevesinde “ilk adım” sinyalini verdi. Aralık’ta gelebilecek parasal normalleşmeye dair ilk adım  bir volailtiyieye yol açacak olsa da, bunun oldukça kısa vadeli olacağını ve yeni yıla girerken çok önemli bir belirsizliğin ortadan kalkmasınaneden olacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak önemli gelişmiş ülke merkez bankaları neredeyse daha gevşek bir politika duruşu konusunda yarış halindeler. Bu konjonktür yeni yılın başında TL 
varlıkları için destekleyici olacaktır.  

Orta ve uzun vadede – Ekonomin yeniden dengelenmeye duyduğu ihtiyaç, düşük dünya büyümesi, zayıf yatırım eğilimi ve verimlilik artışları, yüksek ve yapışkan enflasyon Türkiye ekonominin sürdüürlebilir büyümenin altında bir yere itti. Önümüzdeki dönemde ekonomi tarafında” büyüme problem” ön planda olmaya devam edecek. Bu 
çerçevede hükümetin makro ve mikro alanlarda atacağı yapısal adımlar yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor olacak. Ancak sözkonusu reforma olduğu takdirde Türkiye yatırım hikayesini güçlendirip gelişmekte olan ülkeler kategorisinde diğer rakiplerine göre daha ön plana çıkabilir.  

Global tarafta ise Çin, gelişmiş/gelişmete olan ekonomiler arasında daralan büyüme spreadi, ABD ekonomisine ilişkin büyüme ivmesi ve veriler ve ek olarak jeopolitik riskler gelecek dönemde önemli risk unsurları olmaya devam edecek.” denildi.