Seçim dönemi hisseleri

0
1562

Piyasalar 24 Haziran günü yapılacak seçimle birlikte yeni bir döneme girdi. Gerçekleştirilen son beş seçimde öncesi ve sonrasında sektörlerin fiyat hareketlerini incelediğimizde sanayi hisselerinin seçim öncesinde daha hareketli olduğunu görmekteyiz. Seçim sonrasında ise banka hisseleri ön plana çıkıyor. Kimya, petrol ve plastik, gıda, tekstil, ticaret, metal ana ve İnşaat sektörü hisseleri bu süreçte öne çıkan sektörler olarak dikkat çekiyor. Banka sektörü hisseleri ise seçim sonuçlarının piyasa beklentilerini karşılaması halinde rağbet gören hisseler olmakta.
Seçim sürecinde büyümesini devam ettiren borsa şirketleri de yatırımcıların radarında bulunuyor. İş Yatırım, 2018 yılının ilk çeyrek verilerini değerlendirdiği raporunda: “2018 yılı ilk çeyrek kâr büyümeleri bankalar için sınırlı iken, döviz gelirleri üreten sanayi ve sigortacılık için ise “güçlü” değerlendirmesinde bulundu. Çeyreklik ve yıllık olarak güçlü kâr büyümesi öngörülen bankaların başında TSKB, Akbank ve Yapı ve Kredi Bankası geliyor. Sigorta sektöründe Anadolu Sigorta, Aksigorta ve Anadolu Hayat’ın güçlü sonuçlar açıklaması beklenirken 2018’in ilk çeyreğinde yoğunlaşan teslimler neticesinde gayrimenkul şirketlerinin öne çıkması öngörülüyor. Torunlar GYO ve Emlak Konut ise gayrimenkulde parlaması beklenen şirketler. Ak Yatırım analistleri demir çelik ve havayolu taşımacılığı sektörlerindeki dikkat çekici operasyonel iyileşmeler olduğunu belirtirken bunu sırasıyla emtialarda gözlenen küresel fiyat artışları ve turizm sektörünün son birkaç çeyrektir faydalandığı toparlanmaya bağlıyor. Kurum diğer yandan döngüsel gelişmelere bağlı olarak GYO’larda proje teslimatlarının hız kazanmasını, hayat dışı sigorta şirketlerinde güçlü prim üretimi ve özel emeklilik branşındaki teknik kârların hayat sigortası şirketlerini olumlu etkilemesini beklediğini belirtiyor. Ak Yatırım, finans dışı şirketler arasında ağırlıklı olarak güçlü FAVÖK artışı sayesinde Bim, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Kardemir, Turkcell, Tekfen ve Trakya Cam’ın net kâr büyümesinin güçlü olmasını bekliyor. Ziraat Yatırım ise şu değerlendirmede bulunuyor: “Yaptığımız tahminlere göre takibimizdeki banka dışı şirketlerde, toplam kârın 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 oranında oldukça yüksek artış kaydedeceğini; bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 8 oranında gerileyeceğini tahmin ediyoruz.” Kurum, değerlendirmesinde beklentilerinin nedenini ise şöyle açıklıyor:”Bir önceki yıla göre tahmin edilen yüksek artışta Türk Hava Yolları’nın zararının azalması ve Emlak Konut GYO ile Sabancı Holding kârlarındaki yüksek artış beklentileri etkili oldu. Bir önceki çeyreğe göre tahmin edilen düşüşte ise THY’nin kârında bir önceki çeyreğe göre beklenen gerileme ana etken oldu.”
Seçim döneminde öne çıkacak şirketler ağırlıklı olarak bilançolarında ciddi olumlu değişimler yakalayan şirketler olacak. Bu nedenle böylesi şirketleri takip etmekte fayda var.