Seçim belirsizliği borsaya satış getiriyor

0
39

Seçime yönelik belirsizlikler borsaya satış getirmeye devam ediyor.

Araştırma şirketi Sonar’ın 7 Haziran seçimleri için yaptığı son anket sonuçlarının açıklanmasıyla ikinci seansta borsada satış hızlandı.

İŞTE SONAR’IN ANKET SONUÇLARI

Fed Başkanı Janet Yellen’ın bu yıl faiz artışı beklediğine ilişkin açıklamanın dolar endeksi üzerinde yarattığı baskı ve öğle saatlerinde açıklanan Sonar anketinin etkisiyle borsada satış yüzde 1’in üzerine çıktı. 

SEÇİME 2 KALA BORSA VE DÖVİZ NE OLACAK?

Borsa İstanbul 100 (BIST100) endeksi, günü önceki kapanışa göre 1.236,89 puanlık düşüşle 84.567,03 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışına göre yüzde 1,44 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 2,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,38, holding endeksi yüzde 0,92 düşüş kaydetti. Dolar/TL kuru yüzde 2,6160 seviyesinde seyrediyor. 

SATIŞ BASKISI 80.000’LERE DOĞRU DEVAM EDEBİLİR

Piyasadaki hareketi yorumlayan Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, seçim sonrasına dair oluşacak senaryolarda bir belirsizliğin söz konusu olduğunu, sonucu belirsiz bir seçime doğru gidildiğini söyledi.

Anket sonuçlarının belirsizliği arttırdığını kaydeden Özavcı, ”Yatırımcılar bu tarz durumlarda önce belirsizliği satmayı tercih ediyorlar ama sonra çıkan tabloya göre yeniden pozisyon alınabilir. İlk defa ekonomi yönetimi tarafındaki belirsizlik var. Tek parti hükümetinin devamında da belirsizlik söz konusu. Koalisyon senaryoları da belirsizlik yaratıyor. İster tek parti ister koalisyon olsun ekonomi yönetiminin tavrı önemli olacak. Türkiye hem büyüme hem de enflasyon tarafında zor bir yıl geçiriyor. Tek parti de koalisyon da olsa ekonomi yönetiminin büyümeyi destekleyici adımları hangi ayaktan gerçekleştireceği çok önemli olacak.Piyasa oyuncuları da çok fazla belirsizliği sevmiyorlar. Risk almayan yatırımcıların satışı denebilir. Endeks kar realizasyonu için iyi seviyelerde” diye konuştu.

Yurtdışında FED’in faiz arttırımına çok yaklaştığı bir senaryo olunduğuna dikkat çeken Özavcı, dolar endeksi cephesinde FED tarafından gelen açıklamaların da etkisinin görüldüğünü kaydederek dolar endeksinde hafif yukarı dönüşün de etkisinin görüldüğünü ifade etti.

Borsanın günü 85.300’ün altında kapanıp kapanmayacağının takip edileceğini bildiren Özavcı, bu seviyenin altında kapanması durumunda satış baskısı 80.000’lere doğru devam edebileceğini söyledi.