Şanlıurfa Suruç’ta ölü sayısı 31

0
44

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, beraberinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Vali İzzetin Küçük, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve ilgili kurum temsilcileriyle, valilikte düzelenen değerlendirme toplantısına katılan Kurtulmuş, daha sonra  geçtiği Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde Suruç’taki patlamada tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

>> Davutoğlu: İlk bulgular IŞİD’i işaret ediyor
 
“BU İŞİ YAPANLAR, YAPTIRANLAR KİMLERSE BUNLARI LANETLİYORUZ”
Kurtulmuş, hastaneden valiliğe dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Milletçe çok ağır fatura ödediğimiz bir gün. Kim tarafından yapılırsa yapılsın terörün muhatabı insanlıktır. Bugün teröristler, Suruç’ta insanlığı öldürmüştür.  Elleri kırılsın, lanetliyoruz. Bu işi yapanlar, yaptıranlar kimlerse bunları lanetliyoruz” dedi.
 
“FARKLILIKLARIMIZI ÖTELEME GÜNÜDÜR”
“78 milyon olarak biraya gelip bütün farklılıklarımızı unutarak terör belasına karşı dimdik ayakta durma vaktidir” diyen Kurtulmuş, “Bugün bu anlamda dayanışma, birlik, farklılıklarımızı öteleme günüdür” şeklinde konuştu.
 
“GERÇEKTEN AĞIR VE HÜZÜNLÜ BİR TABLO” 
Olay yerinden ilk andan itibaren 104 yaralının hastaneye ulaştırıldığını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
 
“30 tanesi ölmüştü. Akşam saatlerinde bir yurttaşımız daha öldü. Böylece 31 vatandaşımızı kaybetmiş olduk. Hastanelerde 40 yaralı var. Bunların bir kısmı ağır. Gerçekten ağır ve hüzünlü bir tablo. Türkiye’nin dört tarafından gelen insanlar var. Gördüğümüz kişiler arasında Hatay, Kastamonu, Birecik ve Adana’dan gelenler vardı. Bu insanlar, hain saldırının kurbanı olarak hastanedeler.”
 
25 BOMBA UZMANI GELDİ 
Kurtulmuş, Türkiye’nin en iyi 25 bomba uzmanının olay yerine sevk edildiğini belirterek, canlı bomba olma ihtimalinin bütün detayıyla ortaya konulmaya çalışıldığını söyledi.
 
“SALDIRININ ARKASINDA NE VARSA KİM VARSA AYDINLATILACAK” 
Saldırının arkasında terör örgütü DAEŞ’in olup olmadığına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, bu saate kadar hiçbir örgütün saldırıyı üstlenmediğini söyledi.
 
Bu tür örgütlü faaliyetlerde, örgütlerin kendilerince uygun gördükleri zamanlamayla üstlendiğini işaret eden Kurtulmuş, “O da kuvvetli ihtimallerden birisidir. Sonuna kadar bunlar araştırılacak. Saldırının arkasında ne varsa kim varsa aydınlatılacak” dedi.
 
“EN UFAK DETAY KAÇIRILMAMAYA ÇALIŞILIYOR” 
Kurtulmuş, saldırıyı gerçekleştirenin 18 yaşındaki bir kız olduğu iddiasına ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:
 
“Bazı çevreler ortalığı karıştırmak için bir sürü bilgiler üretir. Bilgiler doğrulandıkça sizinle paylaşılacak. Her şey kontrol altında. En ufak detay kaçırılmamaya çalışılıyor. Hiçbir şey ihmal edilmeye çalışılıyor. Bu tür bilgiler var ama sonuçta netleşmiş bir şey yok. Titizlikle hiç bir detayı kaçırmadan olayı değerlendirmeye gayret ediyoruz. Uzmanlarımız her türlü çalışmayı yaptılar ve yapmaya devam ediyor. Milletimizin başı sağolsun.”

DÜNYA KINADI
Suruç’taki terör olayı, dünya devletleri tarafından kınandı. ABD, Pakistan, Katar ve Mısır’dan kınama mesajları yayımlandı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,  Suruç’ta düzenlenen terör saldırısıyla ilgili basın bildirisi yayınladı.
 
Kirby, “ABD, Suruç’da düzenlenen ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine, çok daha fazla kişinin yaralanmasına sebep olan terör saldırısını kınıyor” ifadesini kullandı.
 
Saldırıda hayatını kaybeden kurbanların ailelerine başsağlığı dileyen Kirby, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmasını dilediklerini kaydetti.
 
Kirby, “ABD, önemli bir NATO üyesi ve DAEŞ’e karşı verdiğimiz mücadelede önemli bir ortağımız olan Türkiye ile dayanışma içinde olmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
 
KATAR VE MISIR’DAN KINAMA
Arap dünyasının iki önemli ülkesi Katar ve Mısır, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.
 
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Doha’nın “mücrim” saldırıyı “şiddetle kınadığı” ve reddettiği vurgulandı.
 
Katar’ın, güvenliğini karıştırarak masum insanlarını terörize etmeye çalışan eylemler karşısında ve sınır güvenliğini sağlamak için alacağı tüm önlemlerine destek için kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında durduğu belirtildi.
 
Doha’nın tüm form, gerekçe ve açıklamalara rağmen şiddet ve terörizmi reddettiği ifade edilen açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerine yer verildi.
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr Abdulati tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Mısır, dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen ve masum insanları hedef alan tüm terör eylemlerini kınamaktadır” ifadesi kullanıldı.
 
Açıklamada, “Mısır, tüm dünya ülkelerinin, terörün kökünün kurutulması için omuz omuza vererek net ve güçlü bir duruş sergilemesinin gerekli olduğunu ifade etmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.
 
PAKİSTAN 
Pakistan, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınadı.
 
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Pakistan’ın terörün her formuna şiddetle karşı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
 
“Kardeş ülke Türkiye’nin Şanlıurfa ilinin Suruç bölgesinde gerçekleştirilen ve birçok kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Saldırı sonucu yaralananların  bir an önce sağlığına kavuşmasını dilerken dualarımız saldırıya maruz kalanların aileleriyledir.  Pakistan, terörün her şekline tavizsiz şekilde karşı durmaktadı