Sanayi ve Hizmetin Kârlı Şirketleri

0
583

Sanayi ve hizmet sektöründe faiz ve vergi öncesi kârı 300 milyon TL’nin üzerinde olan şirketleri dört kâr marjına göre filtreledik. Kâr marjları yüzde 20’nin üzerinde olan 15 şirket öne çıktı. ZEYNEP AKTAŞ

Piyasalarda dalgalanmaların yüksek olduğu dönemler hisse senetlerinin değerlerine odaklanma ve keşif dönemleridir. Bu dönemlerde yüksek mali performans gösteren şirketleri incelemek, piyasanın oynaklıklarından korunmaya da imkân sağlar. Değer odaklı yaklaşım aynı zamanda uzun vadeli bakış açısını da getirir. Bu perspektiftir ki piyasadaki panik satışlar esnasında takibi yapılan hisse senetleri daha ucuza alınabilir.

Dalgalanmaların yoğun olduğu dönemlerde takip edilen hisselerde pozisyon artırabilmek daha fazla mümkün olabiliyor. Ancak bunun için yatırımcıların duygulardan ziyade finansal verileri öne çıkarabilmesi şart. Neticede dalgalanmalarda özellikle de panik satışlarda fiyatın daha da gerileyeceği kaygısı güçlü hisselerde alımları ötelerken fırsatların da kaçmasına yol açıyor.

Temettü yatırımcısı Orhun Bilek, temettü veren hisselerde birikimini değerlendirenlerden. Bilek, dalgalanma dönemlerinde düşüşlere alışkın olduğunu hatta elinde nakit varsa ilave alımlar yaparak hisse sayısını artırdığını, söylüyor. Düzenli temettü veren bu şirketlerden aldığı kâr paylarını da yine hisse senedinde değerlendirdiğini ifade ediyor.

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de faizi indirmesiyle birlikte piyasalarda oynaklık oluştu. Bu süreçte sanayi ve hizmet sektöründe yer alan faiz ve vergi öncesi kârı 300 milyon TL’nin üzerinde olan şirketleri dört kâr marjlarına göre filtreledik. Yüzde 20’nin üzerinde Brüt Esas Faaliyet Kar Marjı, Esas Faaliyet Kar Marjı, Favök Marjı ve Özsermaye Karlılığı olan 15 şirket listede yer aldı. Bu şirketler içerisinde demir çelik sektörü firmaları öne çıktı. Maden, telekomünikasyon, otomotiv yan sanayi, gübre ve çimento sektöründe yer alan kimi firmalar da listede yer buldu.

FAVÖK DEĞERI EN YÜKSEK ŞIRKETLER
FAVÖK: Faiz ve vergi öncesi kâr demektir. Şirketlerin finansal performans ölçütüdür. FAVÖK, bir şirket için
esas faaliyetlerden elde edilen gelir olarak da özetlenebilir. Firmalar elde ettikleri esas faaliyet gelirleri ile borçlarını, vergilerini, duran varlıklarını (eskime giderlerini) finanse ederler. Ancak maruz kaldıkları finansal giderler ve vergiler farklıdır. Şirketlerin gerçek değerlerine odaklanma açısıdan FAVÖK değerleri önemli bir kriterdir. Listede yer alan şirketler içerisinde FAVÖK değeri en yüksek şirketler Türk Telekom, Ereğli Demir Çelik, Turkcell, İskenderun Demir Çelik ve Aselsan. Bu firmalar arasında yer alan Türk Telekom, iki yıl önce zarar açıklarken son iki yılda artan bir kârlılık sergiliyor. Bu yılın ilk yarısında da vergi öncesi kârı yüzde 60’a varan bir artış kaydederken aynı ivmeyi koruması halinde yıl sonunda da güçlü bir bilanço açıklayacağı işaretini veriyor.

ESAS FAALIYET KÂR MARJI EN YÜKSEK OLANLAR
Esas faaliyet kar marjı: Şirketin satışlarının yüzde kaçının esas faaliyetlerinden kaynaklandığını gösterir. En önemli kârlılık kriterlerindendir. 2021 yılının altı aylık döneminde yıllık bilançoları ile öne çıkan şirketler içerisinde esas faaliyet kâr marjında ilk sırada Madencilik sektörü yer aldı. Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji öne çıkan şirketler oldu.

ÖZSERMAYE KÂRLILIĞI YÜKSEK ŞIRKETLER
Özsermaye kârlılığı bir şirketin yönetim performans ölçütüdür. Şirket ortaklarının yaptıkları birim yatırım karşılığında ne kadar kar elde edebildiklerini gösterir. Özvarlık kârlılığı yüksek hisseler listesinde İlk sırada Brisa yer alırken onu Bossa ve Deva izliyor. Lastik sektörünün önemli aktörlerinden Brisa, son iki yılda kârını kayda değer oranda büyütürken 2021’in ilk yarısında da performansını korudu.