Sanal ortamda çalışan ilk ve tek simülatör

0
77

Denizcilik alanında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu iş gücünü yetiştiren Pîrî Reis Üniversitesi dünyanın ilk sanallaştırılmış simülatör projesinde VMware® Horizon Enterprise’ı tercih ederek denizcilik öğrenimi gören öğrencilere her yönüyle ideal bir simülasyon ortamı sağladı.

Tam kapsamlı bir simülatör için çok yüksek bir donanım yatırımı gerekiyordu. Ayrıca bu dönüşüm, mevcut BT altyapısının şartlarına göre gerçekleştirilmek durumundaydı. VMware’in sanallaştırma çözümünü tercih eden Pîrî Reis Üniversitesi simülatör için tüm gereksinimleri yüksek donanım maliyeti yükü altına girmeden gerçekleştirdi.

Pîrî Reis Üniversitesi Bilgi İşlem Direktörü Serdar Dündar simülatör projesinin başarıya ulaşma sürecini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 600-700 bilgisayardan oluşan bu büyük simülatör kompleksi köprü üstleri, makine daireleri, solo sınıflar dahil yaklaşık 19 farklı simülatör içeriyor. 28 adet Cisco UCS M3 sunucuya iki’şer adet ‘Nvidia grid card’ takıp VMware Horizon 6 Virtual Desktop Infrastructure ile uçtan uca GPU sanallaştırma yaptık. VMware’ın vermiş olduğu network avantajı, sanal makinelerin fiziksel makinelere göre network hızlarının durumu vs. söz konusu olduğunda, en karmaşık senaryoların bile yüklenmesi 1 dakikanın altında sürüyor.

Projeyle hem yıllık 280 bin dolar civarında enerji tasarrufu sağladık hem de öğrencilerimize dünya standartlarında bir simülasyon deneyimi sunma imkanı elde ettik.”