Sağlıkta robot dönemi

0
73

Tıpta yapay zeka ve robotbilim sağlık görevlilerinin yerini alabilecek mi? Henüz değil, ancak sağlık sektörü hızla değişiyor ve insanlar buna hazırlanıyor. PwC’nin yaptığı son araştırmaya göre, tüketicilerin çoğu daha iyi, daha hızlı ve sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getiren bu teknolojileri benimsemeye istekli. PwC’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11 binin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirdiği “Hangi doktor? Neden yapay zeka ve robotbilim yeni sağlık sektörünü şekillendirecek?” başlıklı araştırma, tüketicilerin sağlık sektöründe yapay zeka ve robotları ne kadar benimsediğini öne çıkaran sonuçlar paylaşıyor.

Rapordan çıkan birkaç sonuç ise şöyle:

  • Dünya çapında tüketicilerin yüzde 55’i doktorların yerini yapay zekâ ve robotların alması konusunda istekli.
  • İsteklilik oranı değişiyor: İngiltere’de yüzde 39, Nijerya’da ise yüzde 94. Türkiye’de ise tüketicilerin yüzde 85’i sağlık hizmetlerinde robotlara hazır.
  • Erişilebilirlik ve hatasızlık avantaj olarak görülürken; güven ve insan unsuru temel zorluklar olarak öne çıkıyor.
  • Ameliyathanede küçük cerrahi operasyonları doktor yerine robotların yapmasını tercih edenlerin oranı, yüzde 73.
  • Bir robot tarafından yapılan büyük cerrahi operasyona girmeye istekli katılımcıların oranı Nijerya’da yüzde 69, Hollanda’da yüzde 40, İngiltere’de ise yüzde 27.

PwC Türkiye Sağlık Sektörü Lideri Serkan Tarmur rapor sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “Sağlık sektörünün geleceğinde yapay zeka ve robotların olacağı çok açık. Sektördeki asıl hedef ise, herkesin erişebileceği kaliteli, uygun fiyatlı ve iyi sağlık hizmetlerini sağlamak. Yapay zeka ve robot bilimi mevcut sağlık sistemlerine sorunsuz şekilde entegre ederek ve bu teknolojilere dayalı yeni sağlık hizmeti modelleri oluşturmak ekonomik ve sosyal katma değer sağlayacak.”