‘Ruslar Antalya’dan vazgeçemez’

0
14

Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bir anda yok olmasının beklenmemesi gerektiğini belirterek, “20-25 yılda ördüğümüz bir ilişki düzeninin bir anda yok olması pek mümkün değil. Yani Ruslar da Türklerden vazgeçemez, Antalya’dan vazgeçemez” dedi.

Antalya Ticaret Borsasınca (ATB)  düzenlenen “Kent Buluşmaları” toplantısına katılan Türker, burada yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin bugün karşılaştığı sorunların, içinde bulunduğu coğrafya ve etrafındaki sebeplerden kaynaklandığını anlatan Türker, “Bu, bizim arzu ettiğimiz bir şey değil. Bu krizlerin içinde maalesef savaşlar var, kan var, gözyaşı var. Arkasından bize etki eden mülteci krizi var. Bunlar, sadece Suriye eksenin de değil, kuzeyimizde de buna benzer sorunlar var” diye konuştu. 

Türker, Rusya ile yaşanan sorunun Antalya ekseninde değerlendirildiğinde kentin, turizm ve tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olması nedeniyle her ikisinden de etkilenen bir yapısı olduğunu söyledi.

“KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRMENİN YOLU ARANMALI”
Hem tarım hem de turizmin siyasi konjonktürden çok çabuk etkilendiğini dile getiren Türker, bu krizlerin fırsata çevirebilmenin yolunu aramak gerektiğini kaydetti.

Vali Türker, Antalya olarak bu iki sektöre dayalı bir ekonomik yapının olduğunu belirterek, bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine, üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gidilmesinin önemine işaret etti.

Yılların birikimi olarak turizmde ve tarımsal ürünleri pazarladıkları bir bölge olarak Rusya ve etkisi altındaki diğer coğrafyaların çok ciddi bir noktaya geldiğini anlatan Türker, şöyle devam etti:

“Bir yerde pazar varsa şüphesiz ki arz, talep dengesi nedeniyle yönelirsiniz ama alternatiflerinizi ve B planlarınızı oluşturmanız gibi bir durum da kriz durumları için ortaya çıkıyor. Yani buradan almamız gereken derslerden bir tanesi de bu. Turizmde alternatif pazarlara yönelmek, bu sıkıntıları aşabilecek her şey dahil sistemini yeniden tartışmaya açmak ve farklı turizm türlerini gündeme getirip farklı kaynaklardan yararlanmak gibi.”

Türker, böyle kriz ortamlarında zarar etme ihtimalinin bulunduğunu anlatarak, “Ya da tarım ürünlerini iç piyasaya sürersiniz veya biraz fiyat kırarsınız bir şekilde o ürünleri elden çıkarırsınız. Yani kısa vadeli sorunları aşmak biraz zararla da olsa mümkün ama uzun vadeli olarak bizim yeniden düşünmemiz gereken bir alan olduğunun farkında olmamız lazım. Yeni pazarlara yönelmemiz, katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz. Bazı ürünleri işleyerek daha uzun süre dayanma etkisi sağlayarak pazara girmek gibi alanlara yönelmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Hükümetin Rusya’nın aldığı kararlara karşı bu bölgeden etkilenecek iller için çözüm arayışı içine girdiğine dikkati çeken Türker,  Antalya başta olmak üzere, Rusya pazarından etkilenen bütün kentlerin sorunlarının bulunduğunu aktardı.

Türker, Kültür ve  Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Ekonomi, Kalkınma, Gümrük ve Ticaret ile ve Dışişleri bakanlıklarının bu krizi en az zararla atlatabilecek formülleri geliştirdiğini belirterek, bu meselelerin yüksek siyasette çözülmesi gerektiğini kaydetti.

“VAZGEÇİLEBİLİR BİR İLİŞKİ DEĞİL”
Rusya ile ilmek ilmek örülen bir ilişkiler ağının bulunduğunu vurgulayan Türker, şöyle konuştu:

“Bunun bir anda yok olması, bir anda bütün ilişkilerin yok olması, bir anda bütün pazarların ortadan kalkması gibi bir durumu beklememek lazım. 20-25 yılda ördüğümüz bir ilişki düzeninin bir anda yok olması pek mümkün değil. Yani Ruslar da Türklerden vazgeçemez, Antalya’dan vazgeçemez. İçimizde yaşayan birçok Rusya vatandaşı var, Rus kökenli Türk vatandaşı var. Yani binlerce insan var. Türkiye’nin o bölgede yatırımları var. Bütün bunları dikkate aldığımız da vazgeçilebilir bir ilişki değil bu.”

Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne de değinen Türker, bütün endişe ve korkulara rağmen zirveyi büyük bir başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 “İNŞALLAH BİR AN ÖNCE BU OLUMSUZLUK GİDERİLİR”
ATB Başkanı Ali Çandır da ürün çeşitlendirme ve alternatif pazarlar konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. 

Antalyalı iş adamları olarak Rusya krizi nedeniyle hükümetin aldığı önlemleri oldukça önemli bulduklarını vurgulayan Çandır, “Rusya ile yaşanan krizden dolayı yılbaşından sonrası için bir yasak getirildi. Bekleyen tırların ve gemilerin alındığı haberlerini sevinerek alıyoruz” dedi.

Sevindikleri başka bir konunun da özellikle yaş sebze meyve ve çiçek ihracatı yapanların sorunlarıyla ilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının önceden bir çalışma yürütmesi olduğunu kaydetti.

Çandır, şu anda kimin nasıl etkileneceğiyle ilgili bir çalışmanın yapıldığını dile getirerek, “Başbakanımızın da ifadesiyle bu mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili de yoğun bir çalışma var. İnşallah bir an önce bu olumsuzluk giderilir. Gerek Antalya’da yaşayan ve gerekse Türk olup Rusya’da yaşayan insanlarımızın bu stresi de biter” şeklinde konuştu.