Roubini: “Resesyon Borsayı Vuracak, Zombi Şirketler Batacak”

0
265

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, karamsar ama sıklıkla doğru çıkan ekonomik tahminlerinden dolayı “Dr.Kıyamet” lakabıyla bilinir.

2008 yılında konut piyasasındaki çöküşü ve bunu izleyen Büyük Mali Krizi öngören Nouriel Roubini, 2022 yılında da yaptığı açıklamalarla ABD resesyonunun kaçınılmaz olduğunu ve global bir stagflasyonist borç krizinin bunu takip edeceğini defalarca tekrarladı.

Nouriel Roubini şimdi ise, dikkatleri borsaya çekerek, S&P 500 ekim ayında dibi gördükten sonra tekrar sıçramasına rağmen bu önemli endekste çok sert bir düşüş olacağını söyledi.

Gelecek resesyonun özellikle kredi piyasalarını etkileyeceğini ifade eden Roubini, çok fazla borçlanan ve sürdürülebilir olmayan iş modellerine dayanan “zombi” şirketlerin bu süreçte piyasadan silineceğini belirtti.

Roubini sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir resesyona gireceksek, pek çok kuruluşun borçlanma oranları artacak.  Bu da kredi piyasalarında stres yaratacak.”

Ünlü ekonomist, FED’in enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını yüzde 6’ya çıkarmak zorunda kalacağını ve bunun sonucunda da pek çok zombi şirketin zorlanacağını kaydediyor. 

Zombi şirketler COVID sürecinde, sıfıra yakın faiz oranları ve genişleyici para politikalarıyla kurtarıldı; FED kredi ve yatırım yoluyla ekonomiyi desteklemek için mortgage’a dayalı varlıkları satın aldı. Böylece sallantıdaki kuruluşlar da kurtarılmış oldu.

Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, ABD merkezli şirketlerin yaklaşık yüzde 13’ü zombi kategorisinde. New Constructs CEO’su David Trainer, halen 300 kadar borsada işlem gören zombi şirket olduğunu söylüyor. 

FED verilerine göre, özel ve kamu sektör borçlarının GSYİH’deki payı 1999 yılında yüzde 200’ken, 2021’de yüzde 350’ye fırladı. ABD’de de, finans sektörü dışı kurumsal borç yılın ikinci çeyreğinde 12,5 trilyon dolar gibi rekor bir düzeye ulaştı. 

Nouriel Roubni, Mega Threats; 10 Dangerous Trends That Imperil Our Future and How to Survive Them başlıklı kitabında, artan faiz oranları ve rekor düzeyde kamu ve özel sektör borçlarının yaratacağı potansiyel tehlikeye dikkat çekiyor. 

Roubini, faiz oranları arttıkça bu borçların sürdürülemez olacağını ve bunun da şimdiye kadar görülmemiş küresel bir krize yol açacağını söylüyor. 

“Tüm stagflasyonist borç krizlerinin şahı ertelenebilir ancak engellenemez” diyerek sözlerini bitiriyor.