İsviçreli ilaç devi Roche’un Basel’deki merkezinde CEO Severin Schwan’ın katılımıyla düzenlenen dijital basın toplantısında, şirketin 2020 yılı finansal sonuçları ve genel olarak faaliyetleri açıklandı.
Anahid Hazaryan
Roche, pandeminin damgasını vurduğu 2020 yılında 58,3 milyar İsviçre Frangı satış geliri elde etti; bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 1’lik bir artışa denk geliyor. İşletme kârı da 2020’de yıllık bazda yüzde 4 oranında artarak 21 milyar 536 milyon İsviçre Frangı oldu. Ancak İsviçre Frangı’nın hemen hemen tüm para birimleri karşısında değerlenmesi, İsviçre Frangı para birimiyle açıklanan finansal rakamlar üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Nitekim satış geliri Frank bazında yüzde 5’lik bir kayıp yaşadı. Aynı şekilde işletme kârında da döviz bazında yüzde 4’lük bir gerileme gözlendi.
Roche’un eczacılık biriminin satış geliri 2020’de yüzde 2 oranında azalarak 44,5 milyar İsviçre Frangı’na geriledi. Her ne kadar yeni ilaçların satışlarında güçlü bir artış olsa da, COVID-19 pandemisi nedeniyle hastaların randevularını ertelemeleri ilaç satışlarında azalmaya neden oldu. İlaç satışında globalde en büyük gerileme yüzde 3’le Asya-Pasifik bölgesinde gözlendi. Bunun başlıca nedeni, COVID-19 salgını nedeniyle Çin’de uzun bir süre tam bir kapanma yaşanmasıydı. Ayrıca biyobenzerlerden kaynaklanan güçlü rekabetin de gerilemede etkisi oldu.
Roche geçen yıl, faz 3 denemelerinde ya da onay için başvuru sürecinde olan tam 19 yeni bileşeni gündeme getirerek rekor kırdı. ARGE’ye yapılan yatırımlar yüzde 8 artışla 12,2 milyar İsviçre Frangı oldu. 2012 yılından beri lanse edilen yeni ilaçların satışları güçlü büyümesini sürdürdü. Bu ilaçlar 2020 yılında 18,4 milyar İsviçre Frangı tutarında bir satış geliriyle, birimin toplam satışlarının yüzde 40’ından fazlasını oluşturdu.
Tanı biriminin satış geliri ise 2020 yılında yüzde 14 oranında artarak 13 milyar 791 milyon İsviçre Frangı oldu. COVID-19 tanı testlerinin güçlü satış rakamları, COVID-19 nedeniyle rutin testlerde meydana gelen azalmayı telafi etti.
Roche’un COVID-19 pandemisiyle mücadeleye katkısı da, 15 yeni tanı çözümünün lanse edilmesi, dördüncü mali çeyrekte belli başlı testlerin ABD ve Avrupa’da pazara sunulması, SARS-CoV-2 testlerinin üretim kapasitesinin artırılması ve COVID-19’un tedavisine yönelik ilaçların imalatının hızlandırılması gibi girişimlerle oldu.
Ayrıca antiviral antikor kombinasyonun küresel tedariğinin artırılması için Regeneron’la işbirliği yaptı; Atea ilaç kuruluşuyla beraber oral COVID-19 tedavisinin geliştirilmesi için çalıştı ve yeni lanse edilen antikor testini de aşı denemelerinde kullanması için Moderna’ya sundu.
Roche’un 2020 yılı performansını değerlendiren CEO Severin Schwan, COVID-19’la mücadelede tanı çözümlerinden oluşan kapsamlı bir portföyü rekor sayılabilecek çok kısa bir sürede kullanıma sunduklarını ve etkin ilaçlar geliştirdiklerini kaydetti. Schwan ayrıca kanser, MS, hemofili ve spinal kas atrofisi gibi hastalıkların etkin tedavisini sağlayabilecek ilaçlarına yönelik talebin yüksek olduğunu belirterek, yeni ilaçların da eklenmesiyle şirketin gelecekte de büyümeyi güçlü bir şekilde sürdüreceğini belirtti.
Roche 2021’de, biyobenzerlerin güçlü rekabetine rağmen satışlarında orta derecede bir artış bekliyor. (Anahid Hazaryan)