Robert Kaplan’dan genişlemeci politika vurgusu

0
25

Dallas Fed’in yeni Başkanı Robert Kaplan, Fed’in bu yıl şu ana kadar faiz oranlarının sıfır seviyesinde tutmak konusunda sağduyulu davrandığını ve para politikasının büyük olasılıkla bir süre daha genişlemeci olmaya devam etmesine ihtiyaç duyulacağını söyledi. 
 
“Normal faiz oranlarına dönüşün yavaş yavaş olması muhtemel” diye konuşan Kaplan, “Para politikasının bir süre için daha genişlemeci olmaya devam etmesi muhtemel. Ancak genişlemeci politika illede faizlerin sıfır seviyesinde kalması gerektiği anlamına gelmiyor” dedi. 

Kaplan, faizlerin çok uzun süre sıfır seviyesinde tutulmasının, yatırım ve istihdamda bozulmalara neden olabileceği uyarısında bulundu. 

Konuşmasında ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2-2,5 seviyesinde büyümesinin muhtemel olduğunu ve bu büyümenin işsizliği hali hazırdaki yüzde 5’in altına itmeye yeterli olacağını belirten Kaplan, enflasyon yaratmadan işsizliğin düşmesi için daha fazla alan olabileceğine işaret etti. 

Kaplan, gelecek yıl sonunda enflasyonun yüzde 1,8’e yükseleceğini tahmin ederken, yüzde 2 hedefine ise 2017 sonunda ulaşılacağını öngördü.