PTT, Dünya Sahnesine Çıkıyor

    0
    22

    1840’tan bu yana 180 yıla yaklaşan tecrübesini, kurumsal kültürünü Ar-Ge ve dijitalleşme temelli muazzam bir dönüşüm süreciyle yenileyen PTT, dünya posta idareleri arasında ilk 10’a girme planları yapıyor. Bankacılık, e-ticaret ve lojistik faaliyetlerine de ağırlık veren kurum bu alanlarda dengeleri değiştirecek güce adım adım yaklaşıyor.

    PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, “PTT’nin tarihi, kimliği ve tecrübesi, insanımıza hizmet etmeyi kârlılığın önüne koymayı gerektiriyor” derken aslında kurumun iş kültürü hakkında önemli bir bilgiyi bizimle paylaşıyor. PTT, iş kültürünü değiştirirken, yapılan çalışmaların odağına müşteri memnuniyetini yerleştiriyor. PTT’nin eşine az rastlanan köklü geçmişi ve tecrübesiyle sektörel sorunları hızlıca tespit edebilme yeteneği en büyük gücü. Ar-Ge temelli çalışmaları ve inovatif yaklaşımları kurum içinde içselleştirmeyi başaran PTT, bu sayede problemlere özgün çözümler üretebiliyor.

    PTT, tüm bunların sayesinde kargo, lojistik ve e-ticaret gibi yeni girdiği alanlarda hızla büyüyor. Örneğin, 180 ülkeye e-ihracat gönderisi yapabiliyor. PTT, lojistikte küresel hizmet sağlayıcı bir oyuncu olarak gösteriliyor. Ayrıca bankacılık alanında yeni ürün ve hizmetler geliştiriyor.

    Peki, PTT bu devasa dönüşümü nasıl bir organizasyon içerisinde yönetiyor? Gerçekleştirilen bu çalışmalar yenilikçilik ve yönetimsel inovasyon açısından hangi özelliklere sahip? Tüm bunları PTT’nin en yetkin ismine, PTT A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik’e sorduk. İşte ayrıntılar…

    Son yıllarda bir dönüşüm içinde olan PTT’nin yeni vizyonu hakkında bilgi verir misiniz?

    Türkiye’nin en yaygın hizmet ağına sahip şirketimiz; “gidilmeyen yere gitmek ve olunmayan yerde olmak” ilkesiyle bugün de aynı amaçla çalışıyor. PTT’nin kuruluş amacı, insanımızın hayatını kolaylaştırmak şeklinde özetlenebilir. 2023 hedefleri doğrultusunda her geçen gün kendimizi ve hedeflerimizi geliştiriyoruz.

    Bu doğrultuda neler yapıyorsunuz? 

    Şirketimiz, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarma, insanımızın refah ve mutluluğunu artırma, ülke ekonomisine azami katkı sunma şiarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Yerli ve milli kuruluşumuz PTT inovasyon, Ar-Ge ve dijitalleşme temelli atılımlarla büyüyor. Güçlenerek dünya markası oluyor.

    PTT’nin büyüme planları hakkında bilgi verir misiniz?

    Dünya posta idareleri arasında ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Bunun için uzun yıllara dayanan kurumsal tecrübemiz doğrultusunda çağın gereklerini ve imkânlarını göz önüne alarak ürün ve hizmetlerimizi güncelliyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde geleceğe yön verecek bir yaklaşım geliştiriyoruz.

    Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla katma değer üretiyoruz. Tüm bunların sonucunda uluslararası arenada Türkiye’yi en güçlü şekilde temsil edecek yeteneklere ulaşıyoruz.

    PTT’nin hızlı dönüşüm ve son yıllardaki atılımlarını gerçekleştirirken hangi alanlarda fark yaratığınızı düşünüyorsunuz? 

    Farkımızın öncelikle kurumsal kimliğimizden ve üstlendiğimiz mesuliyetten kaynaklandığını düşünüyorum.

    Bayrağımızın dalgalandığı her yere PTT olarak biz de gidiyoruz. Yine kurum tarihimiz, PTT’nin teknolojik yenilikleri ülkemize getirmekte ve uygulamada öncü olduğunu gösteriyor.

    2020 büyüme planlarınız arasında öncelik verilen konular nelerdir? Bunlar için nasıl bir strateji oluşturdunuz?

    “PTT Lojistik Strateji Belgesi ve Eylem Planı” oluşturduk. Hedef sektör ve pazarlarımızı belirledik. Yetenek alanlarımızın tespiti, şirketimiz stratejik planı çerçevesinde yol haritamızın belirlenmesiyle yeni sektörlere emin adımlarla giriş yapıyoruz. Başlattığımız dönüşüm programı kapsamında bankacılık, e-ticaret ve lojistik faaliyetlere ağırlık vermeye başladık.

    Bu hedefleriniz doğrultusunda gerçekleştirdiğiniz ulusal ve uluslararası projelerinizle ilgili birkaç örnek verir misiniz?

    Örneğin Ecom@Africa Projesi. Dünya Posta Birliği’nin (UPU) dünyada e-ticaret gelişmişlik düzeyini dengelemek amacına yönelik olarak Afrika için geliştirdiği Ecom@Africa Projesi’nden söz ediyorum.

    Bu proje ile Afrika ülkelerinin kapsayıcı bir erişimle e-ticaret sistemine dâhil olmasını sağlanacak. Biz de bu proje içindeyiz. Bu proje sürdürülebilir kalkınmaya çok önemli katkı sağlayacak niteliklere sahip.

    Dünyada kendi e-ticaret platformuna sahip az sayıdaki posta idaresinden birisiniz. Bu önemli özellik size yeni projeleriniz için avantaj sağlayacak nitelikler taşıyor mu?

    Az önce belirtiğim Ecom@Africa projesinin merkezinde yer almamız PTT’nin e-ticaret platformu tecrübesi ve altyapısı sayesinde oluyor. Ecom@Africa projesinin katılımcı Afrika ülkelerinden bize projeye rehberlik etmemiz yönünde talepler geliyor. UPU’nun inisiyatifi eCom@Africa bünyesinde 6 ülkeye sunum yapıldı. Tunus ile protokol imzalanırken, Güney Afrika, Fil Dişi, Etiyopya, Tanzanya ve Nijerya ile görüşmeler devam ediyor.

    UPU Genel Kuruluna sunum yapıldı. ePttAVM.com, Ulusal Postalar e-Ticaret yatırımları arasında En İyi Uygulama Başarı Modeli olarak tavsiye edildi.

    Tunus ile ortak şirket kuruluş ve fonlama süreçleri de devam ediyor. PTT’nin tüm Ulusal Postalar ile ikili anlaşması olması nedeniyle, PTTEM Ready2Sale platformu ile tüm ülkelere e-ihracat yapabilecek e-ticaret lojistiği altyapısına doğrudan sahip. Böylece 180 ülkeye e-ihracat gönderisi kargolayabiliyoruz. Ayrıca, eCom@Africa kapsamında, bölge ülkeleri ile kurulacak şirketler, ilgili ülke Ulusal Postalarının depo ve gümrükleme merkezlerini de kullanabilecek.

    Son dönemde lojistik ve e-ticaret alanında önemli çalışmalara imza attınız. Bu alanlardaki faaliyetleriniz ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

    Birçok farklı sertifika programı dışında dahil olduğumuz üyelikler ile lojistik alanında sağlam adımlar atıyoruz. Uluslararası taşıma organizatörleri organizasyonu olan FIATA üyeliği sayesinde global anlamdaki bir forwarder ağına dahil olduk.

    Şirketimiz; IATA Yetkili Hava Kargo Acentesi oldu. Müşterinin hava kargosunu; uluslararası standartlarda güvenlik zinciri bozulmadan doğrudan teslim alarak; IATA yetkili taşıyıcısına aracısız teslim edebilme hakkını elde ettik. Aynı zamanda IATA CASS (Muhasebe Sistemi) sistemi sayesinde müşterimizin hava kargosu teminat altına alındı.

    Şirketimiz, lojistik faaliyetlerinin olmazsa olmazı Serbest Depo / Geçici Depo ve Antrepo konularında da Ticaret Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Kısa süre içerisinde yurtiçi ve yurtdışında gerekli depolar açılacak. Bu kapsamda İstanbul Hadımköy’de yaklaşık 30 bin metrekare kapalı alana sahip depomuz tamamlanma aşamasında.

    AFAD Depolarının İşletilmesi kapsamında, AFAD’ın ülke genelinde bulunan 25 deposunun Ocak 2019 tarihinden itibaren 24 ay boyunca işletilmesi, iş emrine göre depolarda bulunan malzemelerin acil olarak ihtiyaç noktalarına ulaştırılması projesini yürütüyoruz.

    PTT tarafından e-ticaret hizmetleri çerçevesinde 2012’den bu yana özellikle yerli şirketlerin ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğinin ve tanınırlığının artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. B2C alanında oluşturduğu platform (www.epttavm.com) ile büyük bir gelişim sağlayarak tecrübe kazanan şirketimiz, bu yöndeki birikimini B2B alanında taçlandırarak sürdürebilmeyi, yerli ve milli bir platform oluşturarak tüm dünyada “Türk Malı” algısının yerleştirilmesini hedefliyor.

    Oluşturduğumuz www.PttTRade.com platformu, 22 Kasım 2018’de faaliyetlerine başladı. Yurtiçi ve yurtdışındaki firmaların karşılıklı hedef pazar bulabileceği, iletişim sağlayabileceği, ihracatı öğretecek ve kolaylaştıracak modüllerin sunulduğu güvenilir bir platform.

    Başmüdürlüklerin kendi il adıyla açtıkları Posta Pazarı sanal mağazaları, 20 Aralık 2018 tarihinde faaliyete başladı. Hemen hemen tüm Başmüdürlüklerimiz, 2019 Nisan sonu itibariyle Posta Pazarı Projesi’nde www.epttavm.com üzerinden sanal mağazalarını açtılar.

    Global pazarlarda artan faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 2020, yurt dışı planlarınız nelerdir?

    Lojistik altyapı, teknoloji ve insan kaynağı yatırımları yapıyoruz. Hem operasyon hem de teknoloji olarak KOBİ’lerin yurtiçinde ve yurtdışında ticaret yapmalarını kolaylaştırıyoruz. E-ticarette olduğu kadar lojistik altyapıda, ödeme çözümlerinde KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırıyoruz. Aynı zamanda kamu kurumlarının e-ticaret ve e-ihracat ile doğrudan etkileşim içinde olması için kamu iştiraki olarak pek çok etkinliğe katılıyoruz. Özellikle Avrupa, Mena ve Afrika bölgesinde yurtdışı büyümesine odaklanıyor ve sadece ürün ihracatı değil teknoloji, operasyon ve hizmet ihracatına yönelik çalışıyoruz. Kurmuş olduğumuz e-ihracat platformu ready2sale.com her geçen gün büyümeye ve yeni pazarlara girmeye devam ediyor. ready2sale.com aracılığı ile epttavm. com’da yer alan satıcılar tek bir tıkla ürünlerini yurt dışında satışa sunuyor. Katar ve Bosna Hersek Posta Teşkilatları ile yapmış olduğumuz e-ticaret anlaşmamız doğrultusunda epttavm.com’da yer alan ürünler Katar ve Bosna Hersek vatandaşlarına ulaşıyor. Bununla birlikte 20’den fazla ülkenin Posta Teşkilatları ile e-ticaret protokolü imzaladık. Bu protokollere ilave olarak, Afrika ülkeleri posta teşkilatlarının yer aldığı bir e-ticaret platformuna öncülük ediyoruz. İngiltere, Almanya, Amerika, Fas, Güney Kore, Azerbaycan, Arnavutluk, Ürdün, KKTC gibi ülkelerin posta teşkilatları ile de e-ticaret süreçlerimizi geliştirmek adına altyapı oluşturuyoruz. Üç ülke ile başlattığımız bu ticaret yakında üç kıtada olacak. 2020’de bu projeleri hayata geçirerek epttaavm.com ve Ready2sale.com markalarımızı global bir marka haline getirmek istiyoruz.

    PTT’nin son dönemde geliştirdiği teknoloji odaklı uygulamalar arasında en popüler olanlara birkaç örnek verir misiniz? 

    Teknoloji odaklı uygulamalarımıza KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ve e-Tebligat örneğini verebilirim. Bu uygulama ile resmî yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Bir başka uygulamamız ise teslimat sırasında evde bulunmayan ve postalarını teslim alamayan vatandaşlarımız için ürettiğimiz Kargomat 7/24. Kargomat 7/24, paketlerini teslim alamayan müşterilerimizin mesai saatleri dışında da paketlerine ulaşmalarını sağlıyor.

    ePttAVM’nin büyüme potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Büyüme rakamlarında son 5 yıl ortalama yıllık büyümemiz yüzde 200. 13 bin tedarikçi ve 17 milyon ürünümüz ile her ay 10 milyonu aşkın müşterimize hizmet veriyoruz.

    Bankacılık hizmetlerinizi genişletme planlarınız var mı? Kaç adet PttMatik bulunuyor?

    Yaklaşık dört bin adet PttMatik cihazımız hizmet veriyor. Bunlardan 90 adeti hiçbir Banka ATM’sinin bulunmadığı noktalarda bulunuyor.

    Bankacılık hizmetimiz kapsamında şirketimiz ile anlaşmalı kurumların fatura tahsilatları (Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon) yapılabiliyor. Ayrıca, vergi tahsilatlarından MTV tahsilatları pilot olarak yapılmaya başlandı. En kısa sürede tüm PttMatiklerimizde yaygınlaştırılacak.

    Tapu harcı tahsilatlarının ATM’den yapılabilmesine yönelik çalışmalara başladık. Bununla birlikte iş yerlerimizde gişelerimizden verilen hizmetlerin analiz çalışmalarını yapıyoruz. Uygun olanların yine ATM kanalından verilmesine yönelik işlemler yürütüyoruz.

    Ayrıca, ortak ATM olarak diğer banka müşterilerine hizmet vermekle birlikte bankalarla ikili anlaşmalar yapılarak diğer banka müşterilerinin para çekme, para yatırma ve bakiye sorgu işlemlerini komisyonsuz ya da çok düşük komisyonla yapabilmesini sağladık. 

    Dönüşüm sürecini nasıl bir organizasyon içerisinde yönetiyor ve gerçekleştiriyorsunuz?

    Öncelikle PTT Stratejik Dönüşüm başlığı altında bir portföy yönetim ofisi tesis ettik. Bunlara hazırlık olarak PTT Entegre Yönetim Sistemini devreye aldık.

    Kurduğumuz teknoloji ve danışmanlık şirketimiz PTT Bilgi Teknolojileri AŞ, stratejik, taktik ve operasyonel seviyede projelerin hayata geçmesine destek verdi. Yıllık Master Proje Envanteri içerisinde sektörel faaliyetlerimizin dönüşüm programları oluşturulup, projelerimizi inci taneleri gibi hayata geçirmiş bulunuyoruz.

    PTT’nin Ar-Ge yatırımları ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

    Ar-Ge projelerini hem kapalı inovasyon hem de açık inovasyon yöntemleri kullanılarak yürütülüyor.

    Son yıllarda dijital dönüşüm süreci başlattık. Uçtan uca gönderi kabul ve teslim sürecini iyileştirmeyi ve her alanda hizmet kalitesini artırmayı hedefleyen projeler gerçekleştiriyoruz.

    Ayrıca kurum dışındaki bilgi ve yeteneklerden yararlanılarak daha etkin ve hızlı yürütülebilmesi adına Ar-Ge faaliyetlerine başladık. Bu kapsamda teknoparklarla iş birliği yapacağız.  Öncü faaliyetler yürüten

    akademisyenlerden danışmanlık hizmeti alacağız. Önümüzdeki bir yılda teknopark iş birlikleri sonucunda 10 yeni proje fikri için çalışmalara başlamayı hedefliyoruz.