Prontotour’dan seyahatin raporu

0
27

Tatil hayali kurmak bile güzelken artık hayal kurma safhası pek de uzun sürmüyor. Tatil yapmak isteyenlerin yüzde 57’si bir ila altı ay önce nereye gitmek istediğine, hangi ulaşım şeklini tercih edeceğine, ne kadar süre geceleyeceğine karar vermiş oluyor. Prontotour, 9-10 Ocak tarihinde Kapadokya’da gerçekleştirdiği Acenteler Toplantısı ile 2015 Seyahat Raporu’nu açıkladı. Rapora göre 87 ülke gezen Prontotour’da en çok seyahat edilen ülkeler sırasıyla İtalya, Orta Avrupa ülkeleri ve İspanya. En çok seyahat edilen şehirler ise Roma, Prag ve Barselona. 2015’te yapılan yaklaşık 495 bin gecelemenin 62 binden fazlası Roma’da gerçekleşti. Yurtiçinde  37 şehre seyahat eden, bin 50 acentesi ve 36 franchise’ı bulunan Prontotour, tatilseverleri en çok Kapadokya’ya götürdü.

Turizm sektörü geçtiğimiz yılı pek parlak sayılamayacak bir görünümle bitirmişken, bu yıla da terör olaylarıyla girmek ve Sultanahmet’te gerçekleşen patlama, turizm açısından da endişe yaratıyor. “Sektörde, tur operatörlerinde  kâr marjları çok düşük, yüzde 3’ler civarında.  Son 10 yıl içinde fiyatlar da düşüyor. Yurt dışı turlar daha uygun fiyatlara doğru gidiyor. Dolayısıyla kitle turizmine doğru yol alıyoruz” diyen Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, 700 euro’luk paketleri aynı kalitede 500 euro civarında fiyatlarla sattıklarını söylüyor. Onaran bunun nedenlerini ise güçlenmelerine, erken rezervasyon sisteminin oturmasına bağlıyor.  

Turlarının yüzde 96’sını yurtdışına gerçekleştiren Prontotour, 2016 yılı turlarının yüzde 95’i için otel ve uçuşlarla ilgili satın almaları yapmış durumda. Aldıkları turların satışı yapıldıkça Onaran daha uygun fiyatlara doğru gidileceğini açıklıyor. Bu sene yurtiçi ve yurtdışı turların rekabet etmesi beklenirken, yurtiçi turların fiyatlarında da çok fazla artış ihtimali gözükmüyor. Rus turistler burada önemli bir faktör. Prontotour Rusya’da yılbaşı ve kış programlarını, yaşanan gelişmelerden sonra, hemen iptal etmiş. Yaz programlarında ise henüz bir değişiklik yok. “2015 yılında döviz kurları açısından zorlandık. Ayrıca iki seçim vardı” diyen Onaran 2016 yılının özellikle, beklenen yaklaşık 126 günlük tatil süresi sayesinde, daha iyi geçeceğinden ümitli. 

“İç pazar için ise, kolay bir yıl olmayacak açıkçası. Ama Türkiye dinamikleri o kadar kuvvetli ki, beklenti sektörün küçüleceği yönünde olsa da, korkunç senaryolarla karşılaşacağımızı beklemiyorum” diyen Prontotour Genel Müdürü Cenk Alptekin, “Fiyatlar biraz aşağı düşebilir ama Körfez ülkeleri, İran pazarı, Almanya pazarı için yapılabilecek birtakım kampanyalarla durum dengelenebilir” diyor.

Afrika’daki otel projeleri tahminden yavaş ilerlese de Prontotour, geçtiğimiz yıl yüzde 15-16 büyüme yakaladı. 160 milyon lira ciroya sahip olan şirketin bu yıl da hedefi, yüzde 20 büyüme.