‘Polonya Türkiye için iyi bir ortak’

0
28

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, Türkiye’de sermaye piyasalarına talebin düşük olduğunu belirterek, yatırımcıları çekebilmek için yeni ürünlere ve mali araçlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

Kenç, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında (TEPAV) düzenlenen “Polonya ve Türkiye’de Sermaye Piyasaları: Geleceğe Farklı Açıdan Bakmak” konulu toplantıda, borsadaki kurumsal yatırımcıların az olmasına dikkati çekti.

Borsadaki kurumsal yatırımcıların az olmasının sermaye piyasalarının istenildiği gibi gelişmesine engel olduğunu belirten Kenç, “Türkiye’de sermaye piyasalarına talep düşük seviyelerde. Yatırımcıları çekebilmek için yeni ürünlere ve mali araçlara ihtiyacımız var. Çok fazla kurumsal yatırımcıya ihtiyaç var” dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ise Polonya ve Türkiye’nin benzer ekonomik yapılara sahip olduğunu bildirdi.

Raiser, her iki ülkenin finansal siteminin bankacılık temelli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Polonya’daki banka mevduatlarının yüzde 63’üne yabancı bankalar sahip. Polonya’nın sermaye piyasaları, Türkiye’den daha gelişmiş durumda. Polonya, bunu özelleştirmeyi, sermaye piyasalarını ve emekli fonları düzenlemelerini Türkiye’den çok daha erken yapmasına borçlu. İki ülkede kurumsal yatırımcıların az olması sermaye piyasalarının gelişmesinin önündeki en önemli engel. Dünya Bankası olarak Türkiye’deki sermaye piyasalarının gelişmesi için yeni ürünlerin piyasaya sunulması gibi aksiyon planları önerdik” diye konuştu.

“Polonya Türkiye için iyi bir ortak”
Polonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Katarzyna Kacperczyk, Polonya ve Türkiye arasındaki işbirliğini artırmak için çalıştıklarını kaydetti. Kacperczyk, Polonya’nın, Türkiye için iyi bir ortak olabileceğine dikkati çekerek, “Polonya bulunduğu coğrafyada lider, Türkiye de bölgesinde lider konumda. Bunun için her alanda işbirliğimizi artırmamız gerek” ifadelerini kullandı.

Varşova Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Paweł Tamborski de Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti.