Pokemon Go AVM’leri kurtarabilir mi?

    0
    85

    Dünyada sanal ortamda alışverişte patlama yaşanırken, geleneksel perakendeciler ve AVM’ler ise müşterilerinin azalmasından şikâyetçi.

    Nitekim ABD’de, haziran ayında AVM’lerdeki sirkülasyonun yıllık bazda yüzde 3,3 oranında azaldığı belirlendi.  Bu düşüşler mayısta yüzde 6,4, nisanda yüzde 4,6 ve martta da yüzde 5,1 olarak gerçekleşti.

    Marketwatch.com’da yer alan haberde, analistler müşteri trafiğinin azalmasına karşı ilginç bir çözüm öneriyorlar. Cowen & Co’dan analist Oliver Chen, mağazaların Pokemon Go fenomenini ve genel olarak bu tür oyunların yarattığı yeni trendi akıllıca kullanabilmeleri halinde müşteri sirkülasyonunu artırabileceklerine dikkat çekiyor. Başka bir ifadeyle, şimdiye kadar bir eğlence yerini ziyaret için AVM’lere gidilirken, AVM’nin kendisi bizzat yeni oyun alanına dönüşebilir.

    Pokemon Go oyuna dahil olmak ve oyunu daha da ileriye taşımak için oyuncuların belli fiziki lokasyonlara gitmelerini gerektiriyor. Burada perakendecilerin yapması gereken insan trafiğini bilerek artırmak ve bunu bir şekilde satışa dönüştürmek. Buna örnek olarak da, Pokemon Go’nun geliştiricisi Niantic Inc’in lokasyona dayalı oyunu Ingress gösteriliyor.

    Chen, “Niantic CEO’su John Hanke şirketin gelecekte Pokemon için de benzer sponsorlu lokasyonlar belirleyebileceğine işaret etti” diyor.

    Gözlemcilere göre, Pokemon Go oyunu da tıpkı sanal çiftçilik gibi zaman içinde cazibesini kaybedebilir ancak yine de bu deneyim lokasyon bazlı oyunlarda uzun bir trendin başlangıcı olacak. Uzmanlar bu tür oyunlarla gerçek yaşamdaki işler arasında ortaklık fırsatlarının çok fazla olduğunu ve bundan dolayı da, gelecekte bu tür oyunları daha fazla beklediklerini kaydediyorlar.

    Öte yandan, piyasalarda ise Pokemon’un gücünün kalıcı olacağına şüpheyle yaklaşıldığı görülüyor. Her ne kadar Pokemon’un ana şirketi Nintendo’nun ABD’deki hisseleri yalnızca temmuz ayında yüzde 70 oranında değer kazanmış olsa da, analistlerin tavsiyesi “sat” yönünde.