Piyasalar “Çin”i fiyatlıyor

0
25

Bloomberg’in haberine göre sanayi metalleri, emtia üreticilerinin para birimleri ile birlikte ralli yaparken, Çin para piyasası oranları, merkez bankasının zorunlu karşılık faizinde krizden bu yana en büyük indirimi gerçekleştirmesinin ardından iki yılın en düşük seviyesine indi. Petrol ve ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti.
 
Bakır ve çinko, Tokyo saati ile 13:27’de, en az yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada para birimleri dolar karşısında en az yüzde 0.3 değer kazandı. Çin’de faiz swapları 2012’den bu yana en düşük seviyesine inerken, Şanghay Bileşik Endeksi, geçen haftaki yüzde 6’nın üzerinde kazancın ardından dalgalandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi. Petrol son sekiz günde yedi kez değer kazandı.
 
Çin’in zorunlu karşılık oranında 100 baz puanlık 2008’den bu yanaki en güçlü indirimi, büyümenin altı yılın en düşüğüne gerilediğini ve konut fiyatlarının izlenen 70 kentin tümünde geçen yılın aynı dönemine göre düştüğünü gösteren verilerina rdından gerçekleştirildi. Çin’in hisse senedi piyasaları regülatörü Cuma günü kredili işlemlerdeki kuralları sıkılaştırdı ve açığa işlemlerdeki kısıtlamaları gevşetti. Güçlü ABD enflasyon verisi de Cuma günü küresel hisse senetlerinde satışları destekledi.
 
Hong Kong’da Bocom International Holdings Co. şef Çin stratejisti Hao Hong, “Boğa piyasası, parasal genişleme ortamında, muhtemelen sona ermeyecek ve Hong Kong’a yayılacak,” dedi ve “Bir piyasa konsolidasyonu yakın ve bu aşırı volatil olacak. Hepimiz şunu gönülden bilmeliyiz ki hükümet boğa piyasası için destekleyici konumda ve ralliyi destekliyor” şeklinde görüş bildirdi.