Piyasada tarımdışı istihdam rüzgarı

0
24

Haftanın kritik verisi ABD tarımdışı istihdamın açıklanmasının ardından önce 3,03’ün üzerine atan Dolar/TL ardından 3 seviyesinin altına geriledi. 

ABD’de tarımdışı istihdam Eylül ayında beklentilerin çok altında kalarak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını öteleyeceği beklentilerini beraberinde getirdi.

Euro/Dolar paritesi veriyle birlikte hızlı yükselerek 1,13 seviyesini aştı. 

Dolar/TL veri öncesi 3,0240 seviyelerinden veri sonrası 3,0160 seviyesine doğru düşüş kaydetse de kısa süre sonra 3,03’ün üzerine attı. Saat 17.54 itibariyle Dolar/TL kuru yüzde 0,95 oranında düşüşle 2,9972 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL yüzde 0,30 düşüle 3,3810 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 endeksi ise günü yüzde 18 düşüşle 74 bin 396 puandan tamamladı.

Piyasadaki hareketi Fortune Türkiye’ye yorumlayan ING Bank Döviz Masası Birim Müdürü Burçin Metin, beklentilerin altında kalan tarımdışı istihdam verisinin FED’in faiz artırımını ertelemesi anlamına geldiğini söyledi.

FED’in faiz artırımını ertelemesinin piyasalar için pozitif olmadığına dikkat çeken Metin, ”Piyasa şu an FED’in faiz artırmayacağını fiyatlıyor. Türkiye özelinde baktığınızda Merkez Bankası bazı şeyleri FED’in artırımına bağlamıştı.Bu da Merkez Bankası’nın normalleşmesini erteleyeceği anlamına gelir.” diye konuştu.

”KURDAKİ GENEL GÖRÜNÜM YUKARI YÖNLÜ HAREKETİN DEVAM EDECEĞİ YÖNÜNDE”
İntegral Menkul Değerler’in değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi: ”USD/TRY paritesi, 3.03 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe 3.0590-3,0740 direnç noktaları karşımıza çıkmakta. Parite, 
3.0160-75 aralığı güçlü bir destek bölgesi olarak takip edilebilir. Kur bu destek seviyelerinin altına tam anlamıyla düşüş gösteremiyor ve bu seviyelerden tepki alımları geliyor. Bu nedenle, bu destek seviyelerini kırması ve altında kalıcılık sağlaması durumunda kurda satış baskısının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Hatırlatmakta fayda var, kurda genel görünüm yukarı yönlü hareketlerin devam edebileceği yönünde.”