Philips, Türkiye’nin Sağlık Trendleri Araştırmasını Yayınladı

0
1209

Philips Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak için düzenlediği etkinlikte Türkiye’de sağlığın geçmişine göz atarken, geleceğini de şekillendirecek trendleri, inovasyonları ve uzman görüşlerini yeni araştırma sonuçlarıyla bir araya getirdi. – LEVENT DAŞKIRAN

Türkiye’de 93 yıldır faaliyet gösteren Philips Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak için düzenlediği etkinlikte sağlık sektörünü geçmişten günümüze ele alırken, geleceğini şekillendirecek trendleri de değerlendirdi. Philips Türkiye, etkinlikte IPSOS ile gerçekleştirdiği “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması” sonuçlarını da paylaştı. 

Philips Türkiye Genel Müdürü Gamze Arbak, “1930 yılında Galata Kozluca Han’da kurulduğumuz günden bu yana, 93 yıldır Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’de kurulan en eski uluslararası firmalardan biri olarak Türkiye’nin tarihsel gelişimine tanıklık ettik. Bu köklü geçmişimizle gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını birlikte kutlamaktan onur duyuyoruz.” dedi. 

Etkinlik kapsamında IPSOS iş birliğiyle, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirilen, Philips Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması sonuçları da paylaşıldı. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’de kamuoyunun sağlık konusunda görüşlerinin de alındığı ve Türkiye’deki sağlık trendlerine ışık tutulan araştırma sonuçları uzman görüşleriyle değerlendirildi.

Araştırmanın öne çıkan bazı sonuçları şöyle: 

  • Önleyici sağlık anlayışı önem kazanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 75’i sağlıklı kalmak için çaba gösteriyor. Yüzde 58’i hasta olmasa/kendini hasta hissetmese bile yılda en az bir kez kontrol amaçlı doktora gidiyor. Kişisel bakımın sağlık algısındaki etkisine bakıldığında, “Saç ve cilt bakımı konusunda kendimi bakımsız hissettiğimde, kendimi sağlıksız hissederim” diyenlerin oranı yüzde 66.
  • Katılımcılar ağız ve diş sağlığının öneminin farkında. Ağız ve diş sağlığının genel sağlık durumu ile ilişkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 79. Ancak tüketiciler ağız sağlığının önemini bilse de diş fırçalama alışkanlığı hala düşük. Günde 2 kez diş fırçalama oranı yüzde 36. 
  • Sağlıkta teknoloji gücünü hissettiriyor. Teknolojinin sağlığımızı daha iyi ve etkin yönetebilmemiz için yardımcı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 85. Teknoloji ilerledikçe birçok hastalığın tedavisinin kolaylaşacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 73. Kişilerin teknoloji sayesinde sağlık verilerine daha kolay erişebilmesi, uzmanlara hızlı ulaşabilmesi gibi olumlu faktörler teknolojinin kullanımında ön plana çıkıyor.
  • Bağlantılı teknolojiler hastalıklara erken müdahaleyi kolaylaştırıyor. Katılımcıların yüzde 64’ü bağlantılı sağlık teknolojilerinin sağlık personelinin daha verimli çalışmasını sağlayacağını düşünürken, yüzde 69’u bağlantılı sağlık teknolojileri sayesinde hastalıklara erkenden müdahale edilebileceğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 58’i bağlantılı sağlık teknolojileri sayesinde insanların hastaneye daha az gitmeye ihtiyaç duyacaklarını düşünüyor.

Pandemi ile Başlayan Farkındalıklar Devam Ediyor

Philips Kişisel Sağlık Türkiye Ülke Müdürü Sinan Kebapcı, “Araştırma sonuçlarında da gözlemliyoruz ki, pandemi ile artan kişisel sağlık farkındalığı ve alışkanlıkları devam ediyor. Daha sağlıklı yaşam tarzları benimsemek ve daha iyi hissetmek giderek önem kazanıyor. Sağlık teknolojileri, bireylere kendi sağlıklarının kontrolünü ele almasında yardımcı oluyor. Biz de Philips Kişisel Sağlık iş birimi olarak, bu trendler ile paralel bir şekilde ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturarak, hayatı iyileştiriyoruz” dedi.

Philips Türkiye Genel Müdürü Gamze Arbak, “Dijital sağlık teknolojileri, sağlık profesyonellerine entegre edilmiş, birbiriyle bağlantılı dijital çözümler sunarak; operasyonel süreçleri güçlendirmeyi, sağlık hizmetlerine erişimi artırmayı, daha düşük sağlık maliyetlerinin oluşturulmasını ve en önemlisi daha sağlıklı bir geleceği mümkün kılıyor. Sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi, sağlıklı yaşamdan önlem almaya, erken teşhisten tedaviye ve evde bakıma kadar sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlıyor. Dijital sistem ile birbirine entegre tıbbi cihazlar, risk seviyesindeki hastaların uzaktan tedavi edileceği sistemler ve kişilerin sağlıklarının kendi kontrollerini ele almaları, sağlık sistemini hastane sınırlarının ötesine taşıyor” diye konuştu.

Sağlıkta Sürdürülebilirlik Önem Kazanıyor

Bu sene araştırmaya ilk defa dâhil edilen ‘sağlıkta sürdürülebilirlik’ konusu da önemli veriler ortaya koydu. Sürdürülebilir sağlık hizmeti kavramı “Çevreye zarar vermeyecek şekilde sağlık hizmeti sunulması” (yüzde 44) ve “Sağlık sektöründeki şirketlerin sürdürülebilir şekilde iş yapması” (yüzde 40) kavramları ile özdeşleştirildi. 

Bu yılın sonuçlarına bakıldığında, sürdürülebilirliğin sağlık sektöründe geleceğe yön veren en önemli yaklaşım olduğunu ifade eden Arbak, “Philips olarak gezegenimize, toplumumuza, çalışanlarımıza, tüketicilerimize ve tüm paydaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Sadece hastanelerde değil, gelişen sağlık teknolojilerinin ışığında, bireylere her alanda eşit ve erişilebilir sağlık hizmetleri sunmaya çalışarak hayatı iyileştirme sözümüze sadık kalıyor, daha yaşanılabilir bir dünya için geleceğe hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.

Araştırmada 1224 Kişiyle Görüşüldü

Araştırma, IPSOS Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından Philips Türkiye için gerçekleştirildi.  Sağlık Trendleri Araştırması çerçevesinde kantitatif aşamada Türkiye kentsel nüfusu NUTS1 düzeyinde temsil eden 12 ilde, 15-64 yaş grubu 1224 kişiyle görüşme yapıldı. Görüşmeler İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon’dan katılımcılarla gerçekleştirildi.