Pfizer ile Allergan birleşmeye hazırlanıyor

    0
    39

    Dünya ilaç endüstrisinde İsviçreli Novartis’in ardından ikinci sırada olan Pfizer’in İrlandalı Allergan’ı satın almak için görüşmelerde bulunduğu bildirildi

    La Figaro’nun haberine göre, Dublin merkezli Allergan 112.5 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip; birleşmenin gerçekleşmesi halinde bunun, yoğun şirket evlilikleri ve birleşmelerin damgasını vurduğu yılın en büyük satın alması olacağı kaydediliyor. 

    Allergan’la birleşme, New York merkezli Pfizer’in vergi yükünü azaltması için önemli bir fırsat sunacak; Dublin ABD’ye kıyasla oldukça düşük bir vergi oranına sahip.

    Öte yandan, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Allergan’ın popüler tedavisi Botox, göz damlası Restasis v.b. yaygın ürünleri Pfizer’in patent korumalı ilaç yelpazesine dahil olacak. Pfizer, patentsiz ilaç faaliyetlerinde destek sağlayan Hospira Inc’i 16 milyar dolara satın almasının ardından şimdi de patent korumalı ilaç portföyünü geliştirme çabasında.

    Bu da Pfizer’in, patentli ve patentsiz ilaç kategorileri olarak iki ayrı birime bölünmesine yol açabilir. 
    Pfizer geçen yıl da 120 milyar dolarlık bir anlaşmayla İngiliz AstraZeneca’yı satın almak için girişimde bulunmuş ancak görüşmeler başarısız olmuştu. Pfizer daha sonra olası bir satın alma için Actavis’i yoklamış anca bu girişimi de sonuç vermemişti.

    Pfizer’in halihazırdaki piyasa değeri 216 milyar dolar civarında. Allergan’ı satın alması halinde, bu yılki en büyük birleşme anlaşması olarak lanse edilen Anheuser-Busch InBev NV’nin biracılıktaki rakibi SABMiller PLC’yi 104 milyar dolara satın alma anlaşmasını geride bırakmış olacak.