Perform’da güçlü performans

0
28

Merkezi İngiltere’de bulunan Perform, dünyanın en büyük dijital spor içeriği sağlayıcısı. Bin 500’ün üzerinde çalışanı var. Türkiye dahil 34 ülkede hizmet veriyor. 850 iş ortağı ve 160 milyon sporsevere erişimle öne çıkıyor. Türkiye pazarına 2012 yılının ikinci yarısında gerçekleştirdiği Mackolik satın alımı ile giriş yapan şirket bu sitenin yanısıra Sahadan.com, Goal Türkiye web siteleri ve mobil uygulamalarının yanı sıra dünyaca ünlü spor istatistik ve analiz platformu Opta’nın da sahibi.

Türkiye operasyonun başındaki Emre Uğurlu kısa süre önce uluslararası göreve getirildi ve Perform Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Doğu Genel Müdürü oldu. Artık Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye‘yle beraber 15 ülkeden oluşan bölgeyi yönetiyor. Uğur­lu, “Perform çatısı altın­da bulunan internet sitelerinin ve spor istatistiği şirketinin yönetimi, bu sitelerin ve çeşitli projelerin mobil uy­gulamalarının hayata geçirilmesi konusunda son üç senede ciddi çalıştık” diyor. Bu hummalı çalışma sonucunda spor istatistiği markası Opta’nın Türkiye pazarına girmesi ve dünyanın önde gelen ligleri ile birlikte Türkiye liglerini de analizi gündeme geldi. Dünyanın en büyük futbol sitelerinden Goal.com’un, başta Polonya ve Bulgaristan olmak üzere, bölgedeki diğer ülkelerde yerel versiyonlarının yayını başladı. Türkiye’nin, hem ciro hem trafik olarak, dijital medya sektöründe ortalamaya göre üç kat fazla büyümesi için stratejiler geliştirildi. Hızlı büyüme sürecine giren Perform Türkiye, gerek büyüme gerekse kârlılık açısından şirketin global ortalamasının üzerinde performans sergiledi.
 
TÜRKİYE MOBİL PROJE İLE FARK YARATTI

Perform Türkiye, Mackolik.com ve Sahadan.com’un mobil alanda yakaladığı büyümeyle, bu alanda tüm dünyada en hızlı büyüyen ve en fazla geliri elde eden ülke operasyonu olmayı da başardı. Globalde kullanılacak projeler de üreten Perform Türkiye ofisinin geliştirdiği canlı skor uygulaması Goal Live, halen 30’un üzerinde dilde, 100’ün üzerinde ülkede kullanılıyor.

Uğurlu, Perform Türkiye adına hedeflediği stratejileri son üç senede hızla hayata geçirdi. Bu başarı ona daha büyük coğrafyaların kapısını açtı. Fortune Türkiye’nin “40 Yaş Altı 40” listesinde de yer alan Uğurlu, 2013 yılında Fortune’a verdiği röportajda, Mackolik.com, sahadan.com, goal.com gibi sitelerin kullanımını, sayısını ve reklam gelirlerini artırarak liderliğini perçinlemek hedefinden bahsediyordu. Perform ürünlerinin kullanımını artırıp, Türkiye’deki pazar payını genişletmenin kendisi için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyordu. Uğurlu, işin teknoloji ayağının önemine değiniyor ve “Perform’un altyapısı sayesinde sporla ilgili aradığınız her şeyi bilgisayarınızdan, mobilden, tabletten bulacaksınız. Ne kadar futbol ağırlıklı görünse de tüm sporlarla ilgili aradığınızı bulacağınız adres olacağız” diyordu.

Zaman Uğurlu’yu haklı çıkardı. Perform başarılı dijital spor medyası algısını daha da güçlendirdi. Mackolik, Türkiye’de en önemli canlı skor sitelerinden biri oldu. Uğurlu, “Sahadaki her hareketin dijital yansıması var. Örneğin, bir oyuncunun topla yaptığı bir aksiyon için 16 farklı veri girişi yapılıyor. Her maç günü, her saniye Mackolik veri tabanında ortalama 537 işlem gerçekleşiyor. Takımların ilk 11’lerinin açıklanması 14, atılan her gol 37, gösterilen her kart 14, her oyuncu değişikliği ise 17 farklı veri girişi yapılması anlamına geliyor. Bu sayede, maç anında tüm kullanıcılar maç içerikleriyle ilgili aradıkları her şeye cep telefonlarından kolayca ulaşabiliyor ve sahadaki heyecanı yaşayabiliyorlar” diyor. Türkiye’nin en büyük canlı spor sitesi ve uygulamalarına ev sahipliği yapan Mackolik’in sadece mobil uygulaması bile anlık olarak 200 binden fazla kullanıcıya hizmet sunuyor. Uğurlu, “Bu sayı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapan stadyumlardan en yüksek kapasiteye sahip üçünün tamamen dolması anlamına geliyor. Perform olarak, turnuva boyunca Türkiye’den 6 milyon sporseverin cep telefonlarına maçlara, takımlara ve oyunculara ait merak ettikleri her bilgiyi anında ulaştıracağız” diyor.

MENA BÖLGESİ İÇİN YENİ PROJELER
Yeni görev alanı MENA Bölgesi olan Uğurlu, Türkiye’de yakalanan başarıyı dünyaya taşıyacak. Yani teknolojiyi ve içeriği farklı bölgelerde yaygınlaştıracak. Uğurlu, MENA Bölgesi’nin coğrafi ve kültürel artılardan bahsediyor. Türkiye’deki başarılı projelerin benzerlerini bu bölgedeki ülkelerde yapacaklarını söylüyor. Bu performansı biraz da başarılı Türk yöneticilere dayandırıyor. Spor ve dijital alanda Ortadoğu’ya gönderilen yöneticilerden bahsediyor ve “Katar’daki ligin başına Türk yönetici gitti. Suudi Arabistan için de aynı durum söz konusu. Bu, Türk yöneticilerin bu alanda ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Biz de farklı coğrafyalarda Perform Türkiye olarak önemli işlere imza atacağız. Ekibime güveniyorum” diyor.

Perform’un iş skalasının geniş olduğunu da değinen Uğurlu, “Grup bir yandan içerik üretirken, kurumlara ve son kullanıcıya hizmet veriyor. Bulunduğu ülkelerde en önemli spor sitelerini elinde tutuyor. Dijital ortamda en fazla video yayın hakkına sahip şirket aynı zamanda. Dijital video portföyü oluşturuyor ve satıyor. Maçların yayın haklarını satın alıyor. Bulunduğu ülkede internet sitelerine, medya organlarına ve mobil operatörlere spor içerikleri hazırlıyor. Skor, istatistik, spor haberleri, köşe yazıları gibi içerikler bunlar ve birçok spor sitesi bu içerikleri kullanıyor” diyor.

Uğurlu, yeni görev alanı içindeki bölgelerde Perform ürünlerinin kullanımını artırıp, pazar payını yükseltmeyi hedefliyor. Dünyanın en büyük futbol sitelerinden Goal.com’un, başta Polonya ve Bulgaristan olmak üzere, bölgedeki diğer ülkelerde yerel versiyonlarının yayınını başlattıklarını ve bu alanda daha da büyüyeceklerini söylüyor. Kendisine bağlanan 15 ülkede hem ciro hem trafik olarak, dijital medya sektöründe büyümek için de stratejiler geliştiriyor. Amacı, Perform’un ürünlerini sporseverlerin tutkusu haline getirmek. Bugüne kadarki performansı dikkate alınırsa, yeni görevinde adından hayli söz ettirecek gibi gözüküyor.