Perakende sektörü 2019’u ‘dijital hamle yılı’ olarak kullanacak

0
73

Küresel değişim ve dönüşüm dalgaları 2019’da perakende sektöründe de kendini iyiden iyiye hissettirecek. Perakende sektöründeki en majör etki, değişen tüketici anlayış ve mantalitesi nedeniyle pazarlama ve satışta gelecek. Pazarlama ve satış kavramları çok dijital dönüşüm ortak paydasında eşitlenecek görünüyor. 4 CEO Stratejik İş Ortağı Aydın Yıldız, perakende konusundaki trendleri ve gelişmeleri yorumlarken, 2019’da perakende şirketlerin güruhlar halinde sanal mağaza açmanın sırrını keşfetmek isteyeceklerine değiniyor ve şöyle devam ediyor: “Ve gruplar halinde açacaklar da. Çünkü tüketicinin enerjisi, dijitalde. Tüketici alışverişini dijitale taşımak istiyor. Bu doğal trendler ve ivme perakendeciler tarafından yakalanmak istenecek. Y ve Z kuşaklarının pazarı şekillendiren tercih skalaları da bunda etkin. Sadece bu sebepledir ki perakende sektörü 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanacak.
Dijital dönüşüm perakende sektörünün hem kurumsal ve hem de marka yapılanması anlamında tüm yüzey ve derinliklerinde 2019’da derinden hissedilecek. Çünkü Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içinde yer alan dijital ofisi yapılanması da kamusal tercihlerle bu dönüşümü hızlandıracak bir yapılanma içinde görünüyor. Dijital perakende yükselişte olacak. Perakendeciler on-line görünümlerine her zamankinden daha fazla dikkat edecekler ve bu alana marka ve reklam yatırımı yapacaklar. Kurumsal gelişim stratejilerini bu ana gelişim ekseni doğrultusunda tanımlayacaklar. Dijital marka varlıkları ve dijital entelektüel marka iletişimleri perakendeciler için 2019’da daha fazla ön plana çıkacak.
Bunun en önemli sebebi tüketicinin alışveriş dinamiklerinin hızlı bir değişim göstermesi durumu. Çünkü tüketici dijitalde. Hayat hızla dijitale doğru evriliyor. Ürün incelemeleri, ürün kıyaslamaları, ne, nerede, nasıl sorgulamaları, dijitalde marka deneyimi yaşama tutkusu tek tek ve çoğu zaman hepsi birlikte dijitalin perakende sektöründe de yükselme sebepleri arasında.
2019’da bu nedenle

  • Multi-channel (çoklu kanal) kampanya tasarımları,
  • Click & Collect Uygulamaları, yani ürünü internetten satın alıp fiziksel mağazadan teslim alma
  • Dijitaldeki bazı kampanyalar ile mağazadaki bazı kampanyaları eşgüdümleme dijitale geçiş aşamasında bir ara dönem olarak-
  • In-store ordering uygulaması. Yani ürünü mağaza içinden beğenilip mağaza içi kiosktan satın alma deneyimi ile eve gönderilmesinin yapılması
  • Big data ve small data tüketici insight araştırmaları
  • Kullanıcı dostu dijital mecra tasarımları
  • Mobil uyumluluk ve
  • On-line iş yapma stratejileri
  • Dijital görünürlük

 
gibi yeni nesil dijital kavramlar perakendecilerin gündeminde 2019’da hayat bulaca kavramlardan olacak.