Perakende satış yüzde 3.1 arttı

0
39

Perakende satış hacmi, martta aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin Perakende Satış Hacim Endeksi’ni açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,3 yükseldi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,3 azaldı; otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 0,7 ve otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,5 artış gösterdi.

>> Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3,5 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 3,9, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 0,6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,4, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları ise yüzde 1 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,5 düştü; otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 13,4, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında da yüzde 1 yükseliş oldu.

Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3,5, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,1 azaldı. Tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 3,6, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 37,7, elektrikli eşya ve mobilya satışları da yüzde 0,7 arttı.

PERAKENDE CİRO
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, martta bir önceki aya göre yüzde 0,9 yükseldi. Martta gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,8 azaldı, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 2,6 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 yükseldi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 8,4, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 7 arttı, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 3,7 düşüş yaşandı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azaldı. Cari fiyatlarla perakende ciro, bu yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,2 yükseldi. 

Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 arttı. Perakende ciro ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 yükseliş gösterdi.

AVM CİRO ENDEKSİ YÜZDE 13.6 ARTTI
AVM Ciro endeksi, mart ayında yüzde 13,6 arttı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) açıklamasına göre, AYD ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin mart ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi bu yılın mart ayında, 2014’ün mart ayına göre yüzde 13,6 yükselerek 179 puana ulaştı.

AVM endeksi verileri, ilk çeyrekte de geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 18,4 artış göstererek 167 puan seviyesine çıktı. 

AVM’lerdeki kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar, mart 2015’te bir önceki yılı aynı ayına göre 8 puan arttı ve verimlilik metrekare başına 636 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 747 TL, Anadolu’da ise 562 TL olarak gerçekleşti.

İlk çeyrek bazında da metrekare başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar, 2015 yılının ilk çeyreğinde, 2014 yılı ilk çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 18,8 artarak 637 puana ulaştı.
 
MART AYINDA EN YÜKSEK CİRO ARTIŞI “DİĞER” KATEGORİSİNDE

Mart ayında, 2014’ün mart ayı ile karşılaştırıldığında kategoriler bazında en yüksek artış yüzde 20 artışla AVM’lerdeki “diğer” alanların cirolarında gerçekleşti. Geçen yılın mart ayı ile karşılaştırıldığında endeks genel kategoride yüzde 14, teknoloji kategorisinde yüzde 10, yiyecek kategorisinde yüzde 3, giyim kategorisinde yüzde 1 artış kaydederken, aynı dönemde ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 3, hipermarket kategorisi ise yüzde 9’luk düşüş gösterdi.

Ziyaret sayısı endeksi mart 2015’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1, ilk çeyrek bazında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM endeksinin mart 2015 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 13,6 oranında arttığını belirtti.

 İlk çeyrek verilerine bakıldığında da  ciro artışının yüzde 18,4’e ulaştığını kaydeden Belgü, şunları kaydetti: 
“Ciroların yanı sıra AVM’lerde metrekare verimliliğinin de artıyor olması insanlarımızın tüketim harcamalarında AVM’lerin birinci tercih olduğunu gösteriyor. Kategoriler bazındaki artışlara baktığımızda da moda ve yiyecek dışı değerlendirebileceğimiz ve yaşam standartlarına hitap eden diğer kategorisindeki ciro artışı AVM’lerin müşterilerimizin günlük yaşamındaki yerini doğrular nitelikte. Bu dönemdeki artışlarda oldukça soğuk geçen kış mevsim şartlarının da etkisini unutmamak gerekiyor.”