PayPal’ın Avrupalı Rakibi Tepetaklak

0
524

Hollandalı ödemeler kuruluşu Adyen 2018 yılında Amsterdam borsasına kote olduğunda büyük bir heyecan yaratmıştı. Şirket, Avrupa’nın teknoloji sektöründe bir büyüme dalgası oluşturmuştu ve ABD’li Paypal’ın da rakibi olarak görülüyordu.

Adyen kurulduktan sonra, seyahat edenlerin sayısını çarpıcı bir biçimde düşüren global pandemi kasırgasını da atlatmayı başardı. Şirket, en yüksek profilli müşterilerinin bazılarının yer aldığı Kuzey Amerika’da agresif bir şekilde büyüdü.

Ancak 2023 yılında makroekonomik ortamın değişmesiyle, Adyen’in büyüme stratejisi de zorlanmaya başladı. Şirketin hisseleri geçen hafta yüzde 39 oranında değer kaybederek, Adyen’in piyasa değerinden 18 milyar euro’yu sildi. Şirket, en düşük gelir artışını açıklayınca yatırımcılar da hisseleri ellerinden çıkarmaya başladı.

Adyen geçen hafta, beklentilerin çok altında bir satış geliri bildirdi. Şirketin altı aylık satış geliri yüzde 21’lik artışla 804,3 milyon dolar (739,1 milyon euro) oldu ama bu Adyen’in şimdiye kadarki en cılız büyüme rakamıydı. Analistler yüzde 40’lık bir büyüme ve 853,6 milyon euro gelir öngörüyorlardı.

Oysa Adyen, 2018 yılındaki halka arzından beri her altı aylık dönemde düzenli olarak yüzde 26 gelir artışı bildirmeye başlayınca gözde hisse olarak görülmeye başlanmıştı.

Adyen’in kan kaybının başlıca sebebi, yüksek faizler. Fintech’in özellikle Kuzey Amerika’daki rakiplerinin, yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamında müşteri kaybetmemek için fiyat kırarak daha ucuza satmaları şirket üzerinde önemli bir baskı oluşturdu.

CNBC ve Statista tarafından dünyadaki belli başlı 200 fintech şirketi arasında gösterilen Adyen, Netflix, Meta ve Spotify gibi müşterilerle çalışıyor.

Ayrıca fiziki mağazalar için satış noktası sistemleri satıyor ve hem online hem de mağazadaki ödeme işlemlerini gerçekleştiriyor. Adyen bir işlemci olmaktan çok bir ödeme kapısı olarak görülüyor; yani tüccarların online mağazalarda kart ödemeleri ve işlemlerini yapmalarını sağlıyor. Şirket, platformunda yapılan her işlemden ufak bir komisyon alıyor. Adyen zor günlerden geçse de, CEO Pieter van der Does umutsuz değil. “Geri çekilmemiz söz konusu değil yalnızca daha düşük bir büyüme hızı söz konusu” diyor.