​Paris Japon turistleri kiraz ağaçları ile çekecek

    0
    41

    Fransa’nın başkenti Paris her daim dünya turizminin gözdesi olsa da geçen yıl 13 Kasım tarihindeki terör saldırıları, kentin turizm aktivitesine darbe indirdi. Özellikle de Paris’in gediklisi olan Japon turistlerin güvenlik kaygısıyla Fransa’ya olan seyahatlerini azaltma eğilimine girmeleri sadece Paris’teki otelleri değil Japon turizm acentelerini de kaygılandırıyor.

    “Le Figaro” gazetesinde yer alan habere göre, bu olumsuz tabloyla mücadele etmeyi kararlaştıran Japon seyahat acenteleri Paris’i daha çekici ve daha temiz kılmak için harekete geçtiler. Buna göre, Fransa’da son derece aktif dokuz Japon tur operatörünü bünyesinde barındıran Paris Turizm Birliği, Eyfel’in yer aldığı Torcadéro bölgesindeki bahçeleri “yenileme ve güzelleştirme” kararı aldı. Bu proje Japonya’nın resmi havayolu Japan Airlines tarafından yürütülecek ve finanse edilecek ve bahçelerin temizlenmesi, kiraz ağaçlarının dikilmesiyle başlayacak (sakura).
    Fransız turizm pazarındaki gerilemeye karşı bu tür bir girişim aslında hiç de şaşırtıcı değil. Japonya’ya bahar aylarında ayrı bir güzellik katan kiraz ağaçlarının  yabancı ülkelere ekimi sürpriz bir uygulama olmaktan uzak. Hatta bu son derece saygın bir gelenek. 

    Nitekim 1912 yılında Tokyo belediye başkanı Amerikan-Japon dostluğunu kutlamak amacıyla Washington’a 3000 kiraz ağacı hediye etmişti; bu ağaçlar hâlâ çiçek açıyor ve mart sonu-nisan ayı başlarındaki “çiçek açma mevsimi”nde Beyaz Saray’ın etrafına ayrı bir güzellik katıyor.

    Öte yandan, Paris’in çok fazla temiz olmaması da Japonları rahatsız eden bir başka sorun.  Nitekim Paris’e büyük bir sevgi besleyen ama temizlik konusunda kaygılı olan bir grup Japon bu konuda harekete geçmiş durumda. Japonya’da 2003 yılından beri var olan ve Japon şehirlerinin temizliğine katkıda bulunan “Green Bird” (Yeşil Kuş) sivil toplum kuruluşu bu amaçla 2007 yılında Paris’te de faaliyete geçti. Bütünüyle yeşil kıyafetler giymiş olan, “Green Bird” üyesi genç Japonlar turistlerin en çok gittiği Concorde Meydanı, Champs Elysées ve Eyfel Kulesi gibi yerlerde köpek pislikleri ve diğer çöpleri temizliyorlar.