‘Özel durumlar uluslararası hukukta gerekçe kabul edilir’

0
29

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasına ilişkin, “Özel durumlar, uluslararası hukukta da gerekçe olarak kabul edilebilir. Oradaki devlet, hakkımızı koruma imkanına sahip değil” dedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulu’nda, “torba kanun teklifi” olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nda bir kriz masası oluşturulduğu ve taşınmanın ardından uluslararası anlaşmalar doğrultusunda yaşanabilecek sorunların burada ele alındığına dair duyumlar olduğunun ifade edilmesi ve buna ilişkin bilgi istenmesi üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Sonuç itibariyle Suriye Devleti’nin egemenlik alanındaki bir bölgede, belirli miktar bir arazinin Türk toprağı sayılması. Şu söylenebilir; o yer bellidir, taşınmadan önceki alan için söylüyorum, dolayısıyla bu imtiyazlar, haklar o lokasyon için verilmiştir gibi birtakım hususlar gündeme gelebilir. Her şeyin normal olduğu bir dönemde, uluslararası ilişkiler açısından karşımızda muhatap olabileceğimiz, kendi topraklarında egemenliğine hakim bir devlet yapısının olduğu durumlarda bu tartışmalar haklı olabilir. Ama burada özel bir durum var. Özel durumlar, uluslararası hukukta da gerekçe olarak kabul edilebilir, iç hukukta olduğu gibi. Bu şekildeki taşıma ve yeni yer de aynı hakları bize sağlar. Yine burası da bilinen, tanınan haliyle Suriye Devleti’nin egemenlik sınırları içinde aynı miktar bir arazi. Bu anlamda bir kayıp söz konusu değildir.”
 
Uluslararası hukukun ihlali edilmediğini, bunu ortaya koyan göstergenin de bölgedeki olağanüstü şartlar olduğunu belirten Canikli, “Her şey normal olsaydı, böyle bir taşıma uluslararası hukuk açısından tartışılabilirdi ama şimdi tartışılamaz. Çünkü oradaki devlet, hakkımızı koruma imkanına sahip değil” dedi.