Oleg Cassini CEO’su Jeff Zelenko’nun aldığı en iyi tavsiye

0
188

Oleg Cassini CEO’su, “Hayatta Aldığı En İyi Tavsiyeyi” Fortune Türkiye’den Tuğba İskefli’ye anlattı.

35 yıllık perakende kariyerimin 20 yılını yönetici olarak geçirdim. Bugünkü karakterimin ve yönetim tarzımın şekillenmesinde büyük etkisi olan üç kişi ile tanıştım.

1983 yılında Moty Kafry ile birlikte çalışmaya başladım. Moty doğrudan satın alma yaptığım ilk işyerim olan Charming Shoppes’e getirilmişti ki 20 yıl sonra KZ Ventures’da ortağım oldu. Moty bana sabrı, sebatı ve sadakati öğretti. 2010 yılında Oleg Cassini ile Türkiye’ye ilk kez girdiğimizde, ülke ve kültür hakkında hiçbir deneyimim yoktu. İlk dönemde insanların gelinlik satın alma alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmak hayli zorlayıcıydı. Bugün olduğumuz yere gelmek için pozitif bakış açımı sürdürmek zorundaydım ve Moty’den aldığım sabır dersi olmasa, bunu başaramayabilirdim. Öte yandan Moty uzun yıllar boyunca onun için çalışan kişilere karşı sadık kalmış, onların gelişmelerine ve terfilerine ön ayak olmuş biri. Bana olduğunuz yere gelmenize yardımcı olan kişileri geliştirmeyi ve zor zamanlarda onların arkasında durmayı öğretti.

1992 yılında ilk iş değişikliğimi yaptım ve o dönemlerde muhtemelen Amerika’daki en başarılı perakende operasyonu olan, The Limited Retail Chain’in mimarı Verna Gibson için çalışmaya başladım. Verna bana işleri nasıl büyüteceğimi, satışları nasıl sürdüreceğimi, fırsatları nasıl belirleyeceğimi ve hızlı reaksiyon göstermeyi öğretti. Verna’nın altında, her satışın önemli olduğunu ve rekabet üzerindeki avantajınızı sürdürmek için hızlı hareket etmeniz gerektiğini öğrendim. Bana “Bir takipçi olmak yerine yenilikçi ol. İş yaparken kural yoktur; başarının anahtarı değişimdir” tavsiyesinde bulunmuştu.

2000 yılında David’s Bridal ve Bob Huth için çalışmaya başladım. Bob Huth, David’s Bridal’ın icra kurulu başkanıydı. 1990’ların ortasında açık pazarda indirimli ürünler satan bir mağazayı, ayrıcalıklı tasarımlar ve farklı markalarla dört dörtlük bir gelinlik mağazasına dönüştürmüştü. David’s’i self servis operasyondan, deneyimi odağına alan bütüncül bir hizmet haline getirmişti. Sonrasında David’s Bridal Amerika’daki düğün ürünleri pazarının yüzde 35’ini ele geçirdi. Bob bana doğru kriterleri kullanarak işleri nasıl analiz edeceğimi ve nasıl daha fazla geliştirebileceğimi öğretti. Bugünkü çalışma yöntemimde Bob’dan öğrendiğim yöntemleri kullanırım. Temel kriterler belirlerim ve yönetim ekibimizin büyümeyi sürdürmek ve hem kararlarımıza hem de değişime yön vermek için bunları kullandığından emin olurum. Bob Huth bugün halen yönetim kurulumuzun bir parçası ve çalışmalarımızla ilgili farklı perspektifi 15 yılın ardından beni etkilemeyi sürdürüyor.

YAŞI 59, 35 YILDIR SEKTÖRDE
Pennsylvania Devlet Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümünden mezun olan Zelenko, 35 yıldan uzun süredir perakende sektörünün içinde. İlk yıllarında üç farklı firmada, sırasıyla satış, satın alma ve iş geliştirme birimlerinde şef olarak görev yaptıktan sonra, 2003 yılında ABD’de, iş geliştirme alanında bir yönetim firması kurdu. “Bu firma sayesinde ABD’nin en büyük gelinlik markası olan David’s Bridal’ın satın alımlarından sorumluyken Bridge Holding’de uluslararası perakende CEO’su olarak yönetim kurulu başkanlığı görevime kadar yükseldim” diyor Zelenko. Türkiye’de ise, Oleg Cassini markası ile 2010 yılında faaliyet göstermeye başladılar.

BAŞARISININ DAYANAKLARI
2015 yılının ilk dört ayında Oleg Cassini, en az bir yıldır açık olan mağazaların satışlarında yüzde 40’ın üzerinde artış sağladı. Zelenko, bu artışı şöyle açıklıyor; “2015 yılından önce ürünlerimizin çoğunluğu Amerika’dan getirilen uluslararası tasarımlardı. Bu yıl yine uluslararası tasarımlara odaklandık ancak büyümemizde büyük etkisi bulunan Türk üretiminin avantajlarından yararlanmaya başladık. Ayrıca etkili pazarlama stratejilerimiz ve koleksiyonlarımızdaki özel tasarım parçalar da bu artışın nedenleri.” Şirket önümüzdeki iki yıl içinde İstanbul’da 20 ve Türkiye’de toplam 30 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.