OECD: Türkiye internet kullanımında sondan ikinci

0
63

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye’nin internet kullanımında 34 üye ülke arasında sondan ikinci olduğunu bildirdi. Türkiye bu alanda, diğer birçok toplumsal ve ekonomik göstergede olduğu gibi sadece Meksika’yı solladı. Lüksemburg, Hollanda ve İskandinav ülkeleri ve İsviçre’de bireylerin yüzde 90’ından fazlası internete erişim sağlarken, Yunanistan, İtalya, Meksika ve Türkiye’de oran yüzde 60 ya da altında kaldı.

Türkiye’de vatandaşların yaklaşık yüzde 42’si internete erişiyor. İnternete erişim ve işlevsel kullanımı alanında birçok istatistikte OECD ya da Avrupa sıralamasında son sıralarda yer alan Türkiye Youtube kullanımında ise Japonya’dan sonra ikinci oldu. Youtube kullanımının 2010-2013 arası rekor sıçrayış yaptığı görüldü.
 
OECD’nin şirket ve vatandaşların internet kullanımlarını incelediği “Dijital Ekonominin Ölçümü – Yeni Bir Perspektif” raporu yayınlandı. Rapora göre teşkilata üye ülkelerdeki yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi her gün internet kullanıyor, bu kişilerin yüzde 41’i internete mobil ya da akıllı telefonlarla bağlanıyor. İzlanda, Hollanda, Lüksemburg, İskandinav ülkeleri ve İsviçre’de 10 yetişkinden 9’u Web’de sörf yapıyor ancak rakam Yunanistan, İtalya, Meksika ve Türkiye’de 10 kişinin 6’sından azına düşüyor.
 
Kore yüzde 71 ile yüksek hızlı erişimde, sabit genişbant aboneliğinde en büyük paya sahip. Kore’yi Japonya (yüzde 47), Hollanda (yüzde 45) izliyor. Düşük hızlı internet aboneliğinde ilk sırada Şili (yüzde 74), Meksika (yüzde 65) ve Türkiye (yüzde 56) geliyor.
 
Raporda Türkiye hakkında şu bilgiler yer aldı:
 
“Türkiye OECD içinde internette en az e-mail kullanan, en az ürün bilgisi alan, en az online alışveriş yapan, e-devletten en az yararlanan internet kullanıcılarına sahip ülke oldu. Hollandalılar en fazla e-mail atan, Almanlar en fazla ürün bilgisi alan ve online alışveriş yapan, İzlandalılar e-devleti en çok kullanan OECD sakinleri. İnterneti haber okumak için en fazla Norveçliler, en az İrlandalılar kullanıyor.
 
2010’da 9-16 yaş arası küçüklerin internet kullanımı ve online risk deneyimine ilişkin bir araştırmaya göre, Türkiye’de çocukların yüzde 33’ü her gün internet kullanıyor. Türkiye’de bir ya da daha fazla risk deneyimi yaşayan çocukların oranı da yüzde 30’un biraz üzerinde. OECD ortalamasında riskle karşılaşma oranı ise yüzde 45. En yüksek oran Estonya’da görülüyor, çocukların yüzde 82’sinin her gün internet kullandığı Estonya’da, bir ya da fazlası risk deneyimi yaşayan çocukların oranı yüzde 64. Türk çocuklar OECD’de en az internete bağlananlar. OECD’de çocukların yüzde 66’sı her gün internete bağlanıyor.”
 
Wikipedia’ya bağlanmada sondan yedinci
İnternette en fazla ziyaret edilen sitelerden Wikipedia’ya bağlanmanın ölçüt kabul edildiği araştırmaya göre Türkiye, OECD üyesi ve benzeri 40 ülke arasında 34’üncü geldi. Türkiye’de kullanıcı başına 4 Wikipedia ziyareti var. Wikipedia’ya en fazla kullanıcı ayda 15 sayfa ziyaretiyle İzlanda bağlanıyor, kuzey ülkeleri sonra geliyor. İnternet ansiklopedisini en az ziyaret edenler Çin ve Kore’de.
 
E-devlet kullanımında sondan ikinci
Türkiye e-devlet kullanımında OECD ülkelerinin 31’i arasında yapılan sıralamada sondan ikinci oldu. Türkiye Çek Cumhuriyeti’ni geçti. E-devlette birinci İzlanda; kuzey ülkeleri ardından geliyor. OECD’de kullanıcıların ortalama yüzde 30’u e-devlete form doldurup gönderiyor, yüzde 45’i e-devletten bilgi alıyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 7’si form doldurup e-devlete gönderiyor, yüzde 19’u e-devletten bilgi alıyor.
 
Türkiye’nin sıralamadaki yeri
Türkiye OECD ülkeleri sıralamasında mobil veri aboneliğinde sondan üçüncü, kablolu internet girişinde sonuncu, sabit genişbant internet fiyatında en ucuz 26’ncı, ses-veri mobil transfer sepetinde en ucuz dokuzuncu, yurtdışından internet üzerinden alışverişte sonuncu, girişimlerin veri koruma ve yetkilendirme / kimliklendirme amaçlı güvenlik yöntemleri kullanmasında sondan dördüncü, güvenlik sorunlarıyla karşılaşan ve sonuçlanan saldırılara uğrayan iş sayısı itibarıyla 14’üncü, özel bilgilerin korunması ya da güvenlik gerekçesiyle online alışveriş yapmayan ülkeler sıralamasında AB28 içinde 14’üncü, internet bankacılığında 32 ülke arasında 30’uncu, online etkinlik çeşitliliğini tam kullanan ülkeler sıralamasında 25 ülke arasında sonuncu, ebeveyn kontrolü ya da web filtreleme yazılımı kullananlar sıralamasında 27 ülke arasında sondan ikinci, okullarda internet bağlantısı sıralamasında 29 ülke arasında sonuncu, bir online kursa katılan kullanıcı sayısı sıralamasında 30 ülke arasında 11’inci, yeni işe başvuruda bilgisayar becerilerini yeterli gören kullanıcılar sıralamasında 24 ülke arasında sonuncu oldu. E-devlet kullanın işletme sayısında 30 ülke arasında 25’inci olan Türkiye, genişbant internet bağlantısı olan girişimler sıralamasında 30 ülke arasında 26’ncı, 2009-2012 arası bilişimcilerin iş âlemindeki sayılarının artışı sıralamasında 27 ülke arasında 3’üncü, websitesi ya da ana sayfası olan şirket sayısı sıralamasında 31 ülke arasında 30’uncu, bilgi işlem bağlantılı istihdam sıralamasında 28 ülke arasında sonuncu geldi.
 
Youtube kullanımında ikinci
Türkiye Youtube kullanımında Japonya’dan sonra ikinci oldu. Türkiye’de Youtube kullanımının 2010-2011’den sonra 2013’te yaklaşık ikiye katlandığı görüldü. Yakın oranda artış Kore’de de yaşandı.
 
En çok tıklanan siteler
Türkiye kullanıcısının favori internet kulanım alanları arama motorları, sosyal medya, medya içerikli siteler ve haberler şeklinde sıralandı.
 
OECD ülkelerinde internet kullanımı
OECD ülkelerinde kablosuz genişbant abonelikleri 2008’den 2013’e üçe katlanarak 250 milyondan 859 milyona çıktı.

2013’te ilk kez akıllı telefonların satışı normal mobil telefonları geçti, mobil uygulamalar (apps) için küresel pazar 20-25 milyar dolara ulaştı. Ortalama OECD akıllı telefon kullanıcısı 28 uygulamaya sahip ancak bunların 11’ini kullanıyor.

OECD internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 60’ı Web’i sosyal ağ ya da online alışveriş için kullanıyor, sadece yüzde 30’dan azı kamu başvuru formlarını doldurmakta yararlanıyor. Sağlık muayene rezervasyonu için kullanım oranı ise yüzde 11.

Online alışveriş yapan internet kullanıcıların payı Danimarka ve İngiltere’de rastlanan yüzde 80 ile Şili, Estonya, Meksika ve Türkiye’deki yüzde 30’dan az oranlara uzanan yelpazede değişiyor. Online bankacılık yapanların payı Estonya, Finlandiya ve Norveç’te yüzde 90’ın üzerinde, Şili ve Yunanistan’da ise yüzde 20’nin altında.
OECD’de şirketlerin yüzde 94’ü genişbant internet bağlantısına sahip, yüzde 76’sının websitesi var, fakat sadece yüzde 21’i ürünlerini internet üzerinden satıyor. Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, Kore ve İsviçre’de hemen hemen tüm küçük işletmeler, Yunanistan ve Polonya’da ise yüzde 80’i internete bağlı.