Ödeme sistemleri kuruluşları için Türkiye odakta

0
61

MasterCard, Türkiye pazarında önemli değişiklikleri bir bir hayata geçiriyor. MasterCard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir, Türkiye’nin sahip olduğu yüksek potansiyelin önemli olduğunu ve MasterCard için Türkiye’nin global arenada öncelikli pazarlar arasında yer aldığını söylüyor. Şirket Türkiye’de dijital ödeme teknolojileri alanında yerel kaynakları ve inovasyon uzmanlığını geliştirmeye odaklanıyor. 2013’te MasterCard tarafından satın alınan Provus, MasterCard Payment Transaction Services Turkey Bilişim Hizmetleri A.Ş. ismini almıştı. Bu değişim, Türkiye dahil 13 ülkede ödeme sistemlerinin gelişmesine hız verdi. Böylece MasterCard’ın işlem hacmi de büyüdü.

Gelişmiş ödeme teknolojilerini pazara sunma konusunda performans sergileyen Türk yöneticilerin global pozisyonlara atanması da Türkiye’nin MasterCard nezdinde önemini artırıyor. Pek çok Türk yönetici MasterCard’ta önemli pozisyonlara getirilmiş durumda. Bedir kendi göreviyle ilgili olarak, “Genel müdürlüğe gelmem, ek birçok yeni sorumlulukla birlikte Türkiye’nin bölgesel finans üssüne dönüşmesinde önemli bir adım olarak görülüyor. Türk yöneticilere verilen sorumluluklar, Türkiye’nin bu alanda yapmış olduğu çalışmalara inancın bir göstergesi” diyor.
 
İNOVASYONA YATIRIM
Yasemin Bedir, “Önümüzdeki beş yıl içinde ödeme teknolojisi geçmiş 50 yıldan daha hızlı bir dönüşüm geçirecek” yorumunu yapıyor. Yeni iş alanları yaratma, ödeme ekosistemini kolay, hızlı, güvenli ve daha iyi kılma, küresel ekonomiye katılım sağlama gibi unsurları içeren iş planından bahsediyor. Bedir teknolojinin önemli bir dönüşüm sağladığını, tüketicilerin kişiselleştirilmiş hizmet almak istediklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Perakendeciler daha çok işlem ve daha çok ödeme almak istiyor. Tüketiciler ise emniyet ve güvenlik konularında sorun yaşamamak… Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay ve MasterPass gibi hizmetlerimizle tüketicilere farklı seçenekler sunmak için çalışıyoruz.”

MasterCard’ın 2013’te yayınladığı bir araştırmadan elde edilen bilgileri de paylaşan Bedir, gelecek dönemde en önemli konunun ‘nakdin maliyeti’ olduğunu, bu maliyeti en aza indirmenin yolunun ise ödeme teknolojilerinden geçtiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Nakdin maliyeti elektronik ödemelerin neredeyse beş katına ulaşıyor. Bu maliyet Türkiye için yıllık 4,5 milyar TL. Oysa ödeme teknolojileri sadece 900 milyon TL.”

Bedir, dünyada 100 işlemden 85’inin nakitle yapıldığını söylüyor. Dünyada halen 3 milyar yetişkinin finansal sisteme erişimi yok. Türkiye’de cirosal anlamda her 100 liranın 36 lirası kartlarla harcanıyor. Nakitle harcama oranı hâlâ çok yüksek ve karta sahip olmayan ciddi bir popülasyon var. MasterCard’ın KONDA ile gerçekleştirdiği bir başka araştırmanın sonuçlarına göre hanelerin sadece yüzde 44’ünün banka hesabı var ve kart kullananların oranı yüzde 34. Dünyada yılda 16 trilyon dolarlık kayıt dışı ekonomi tamamen nakit üzerinden dönüyor. Nakdin gizli maliyeti ülkelerin GSYİH’lerinde yüzde 0,5-1,5 arası oranda kayıp yaratıyor. Dünyada 2,5 milyar insan finansal hizmetleri kullanmıyor. Türkiye’de ise 20 milyon insanın, yani yetişkin nüfusun yüzde 40’ının banka hesabı yok.
 
MOBİLE DÖNÜK ÜRÜNLER

Bedir, iş dünyasında dijital evrim geçirildiğini ve alışveriş biçimlerinin de gözle görülür şekilde değiştiğini söylüyor. Alışveriş deneyimi dijitalleşirken, bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonların birer ödeme aracına dönüştüğüne dikkat çekiyor. MasterCard’ın dünyanın her noktasında ve her cihazda ödeme yapmanın en güvenli ve hızlı yollarını geliştirmek üzere inovasyon faaliyetlerini sürdüreceğini anlatıyor. MasterCard’ın online ödeme çözümü MasterPass ile internete bağlı cihazlarla ve mağaza içi alışverişlerde cüzdan taşımadan alışveriş yapma alanının daha da büyüyeceğini söyleyip şöyle devam ediyor: “Araştırmalara göre 2018’de mobil cihazlar üzerinden yapılan ödemeler, toplam perakende alışverişlerinin yüzde 30’unu oluşturacak. Nakitsiz bir dünya vizyonuyla bu geleceğe yatırımlarımızı sürdürüyoruz.”

Kısa süre önce BiTaksi ve Caffè Nero ile de yeni bir sistemi gündeme getiren MasterCard’ın yeni yatırımları hakkında Bedir, “Dünyada ilk kez bir akıllı giyilebilir cihaz üzerinde çalışan MasterPass uygulamasıyla BiTaksi yolculuklarının tek dokunuşla ödenebilmesini sağladık. Ayrıca MasterPass’le Kamil Koç web sayfası üzerinden bilet alımlarında, ikinci bilet hediye kampanyası düzenledik. Çok yakında YemekSepeti, Migros ve McDonald’s ile daha çok noktada geçerli olacak” diyor.
 
KADINLARA ÖZEL PROJELER
MasterCard’ın gündeme aldığı başlıklardan biri de kadınların finansal yönetim becerilerini güçlendirmek ve bu konudaki farkındalığı artırmak. Şirketin gerçekleştirdiği araştırmalara göre kadınların finansal okuryazarlıkları büyük ölçüde zayıf. Birçok kadın çalışsa da bütçe yapmakta, bu bütçeyi yönlendirmekte, finansal hizmetlerden yararlanmakta zorlanıyor. Bu yüzden de yerel yönetimlerle işbirliği içinde finansal sisteme erişimi kolaylaştıracak ve artıracak projeler üzerinde duruluyor. Araştırmalara göre kadınların yüzde 80’i, “Bütçemi yapabilecek beceriye sahibim” diyor ama yüzde 65’i gelir-gider yönetiminde zorlandığını itiraf ediyor.

Kadınlara dönük “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesini de hayata geçiren MasterCard, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TurkishWIN ile işbirliği yapıyor. Projeyle 18-35 yaş arası SGK kaydı olan kadınların sigortalılık hakları ve finansal hizmetler konusunda bilinçlenmeleri amaçlanıyor. 2015’te 1 milyon 700 binden fazla kadının SGK’lı olduğu 10 ilde çalışma başlatılmış. Bedir, kadınlarla ilgili daha fazla projeyi gündeme getirdiklerini söyleyip şöyle devam ediyor: “Evin Hesap Uzmanı Kadın projesi, yalnızca Türkiye’de değil farklı ülkelerde de uygulanan bir program. Ülkemizde de uzmanlığımızı proje ortaklarımızın gücü ile birleştirdik. İnanıyoruz ki kadınlarımızın yükselen bilinci toplum tabanına yayılacak ve daha bilinçli nesillerin yetişmesini de sağlayacak.”

Kadınlara dönük projeleri anlatırken yüzündeki mutluluk artan Yasemin Bedir, global kadın liderlik platformunun Women Leadership Network’un (WLN) yöneticilerinden. 36 ülkede bin kadın yöneticinin buluştuğu bir platform WLN. Bedir kadın yöneticilerin güçlenmesi için oluşturulan platformu ve Türkiye’de kadın çalışanlar için yaptıkları çalışmaları anlatırken, ülkede kadın yönetici sayısının artması için kadınlar arasındaki dayanışmaya çok inandığını söylüyor.