Odaş Elektrik, Suda Maden’i aldı

0
91

Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret, madencilik alanında faaliyette bulunan Suda Maden Anonim Şirket (Suda Maden) hisselerinin tamamını 28 Ekim 2015 Tarihi itibariyle toplam 1 Milyon ABD Dolar karşılığı ile devir aldı.

Odaş Elektrik’ten konu ile ilgili KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“Suda Maden Anonim Şirket’nin Kütahya -Uşak bölgesinde bulunan Murat Dağı’nda 2 adet İşletme ve 2 adet de Arama olmak üzere toplam 4 adet ruhsatı bulunmakta olup, mevcut ruhsatları, sabit kıymetleri ve işletme tesisi haricinde teminat olarak duran toplam 538.704 TL nakdi ve kesinleşmiş  3.881.957 TL KDV alacağı  bulunmaktadır. 
 
Söz konusu devir alınan Şirket’in maden faaliyetlerinden veya mevcut bilançosunda bulunan kıymet satışından 100 Milyon TL’ye seviyesinde bir gelir kalemine ulaşılması durumunda, ilave olarak azami 3.8 Milyon TL tutarında prim bir kereye mahsus olacak şekilde devir alınan tarafa ödenecektir. Söz konusu gelir rakamı bir beklenti veya hedef olmayıp ilave prim ödenme koşuludur.  

Suda Maden’in aktiflerinde yer alan Antimuan işletmesi ve zenginleştirme tesislerine yönelik olarak, Şirketimiz tarafından sahada yapılacak ilave çalışmalardan sonra rezervin tam ortaya çıkartılması akabinde işletme çalışmalarının nasıl ele alınacağına karar verilecektir. 
 
Suda Maden A.Ş’nin devir alınmasındaki bir diğer husus, Şirket’in uhdesinde bulunan ruhsatların Şirketimizin 29.01.2015 tarihli Özel Durum Açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız Karaağaç Altın ruhsatına yaklaşık sadece 5 km uzaklıkta yer alan Uğurluca Ruhsatı’nın ilk belirlemelere göre altın kaynağı içerdiği, Karaağaç ruhsatıyla beraber düşünüldüğünde, eş yönlü çalışmayla ekonomik anlam kazanabileceğidir. 
 
Antimuan madeni bilindiği üzere Avrupa Birliği tarafından 2014 yılında ekonomik önemi olan ve arz riski açısından belirlenen kritik 20 maden arasında yer almaktadır. Aynı şekilde Amerikan Ulusal Savunma Bakanlığı’nın seçmiş olduğu kritik 30 maden arasındadır. Sahada şuana kadar Antimuan varlığı kaynak olarak belirli miktarda tespit edilmiş olup, işletebilinir ekonomik rezerv olarak tespiti için ilave çalışma yapılması gerekmektedir. 

Özet olarak, söz konusu devir alım kararı (i) Antimuan’ın değerli ve stratejik bir maden niteliğinde olmasından (ii) Satın alma bedelinin Şirket’in tesis, kıymet, ruhsatları dışında nakit veya nakde dönebilecek aktiflerden dahi az olmasından (iii) Karaağaç ruhsatına çok yakın olan Uğurluca ruhsatının muhtemel kaynağının Karaağaç’la beraber çalıştırıldığında ilave pozitif katkı sağlayacağı gerekçeleriyle alınmıştır.”