Obilet.com Ar-Ge ve Dijitalleşmeye Odaklı

0
1549
Obilet.com CEO'su Yiğit Gürocak

Bu yıl geçen yıla kıyasla bilet sayısı olarak %110’un üstünde büyüdüklerini ifade eden Obilet.com CEO’su Yiğit Gürocak ile 2022 yılını değerlendirdik. Görocak, Obilet.com’a yıllık 250 milyondan fazla ziyaretçi beklediklerini söyledi.

Obilet.com hizmetleri nelerdir?

Obilet olarak seyahat-turizm alanında birçok hizmeti tek bir çatı altında sunan dünyanın sayılı online platformlarından biriyiz. 2012 yılında faaliyetlerimize otobüs bileti satışıyla başladıktan sonra, yıllar içinde uçak ve feribot biletlerini de Obilet platformlarında satmaya başladık. Bugün ise yalnızca seyahat bileti satışına değil, araç kiralama ve otel rezervasyonu hizmetlerine de aracılık ederek seyahat ve turizmin bütün aşamalarına odaklanıyoruz. B2C faaliyetlerimizin yan sıra B2B faaliyetlerimiz kapsamında iş ortaklarımıza sefer verisi dağıtımı (GDS-Global Distribution System) ve biletleme alt yapı yazılımı (IMS-Inventory Management System) hizmetleri de sağlamaktayız.

Pandemiden sonra 2022 yılını obilet.com nasıl geçiriyor? Rakamlarla değerlendirir misiniz?

2022 yılına baktığımızda, artık online seyahat sektörünün pandemi dönemi öncesi seviyeleri yakaladığını ve hatta aştığını söylemek mümkün. Önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılını da büyüyerek kapatıyoruz. 2022 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla da web sitesi ziyaretçi istatistiklerimize göre, dünyadaki online otobüs biletleme platformları arasında ilk sırada yer aldık. Türkiye pazarındaki lider konumumuzu da hem B2C hem de B2B tarafında sağlamlaştırdığımız bir yıl geçirdik. Bu yıl geçen yıla kıyasla bilet sayısı olarak %110’un üstünde büyüme sağladık. Platformumuza yapılan online ziyaret sayısında ise toplamda yıllık 250 milyondan fazla ziyaret alacağımızı öngörüyoruz. 

2023 yılında sektör öngörüleriniz neler?

Dünyada sürekli artmakta olan e-ticaret pazarının hacmi, pandeminin de etkisiyle artık 3,3 trilyon dolarlık bir değere sahip. Bu değerin 2026’da 5,4 trilyon dolara kadar yükselmesi bekleniyor. Bu bağlamda çevrimiçi seyahat planlama ve biletleme hizmetleri sektöründe de buna paralel bir büyüme öngörebiliriz. Pandeminin seyahat eden tüketiciler üzerindeki psikolojik etkilerinin büyük ölçüde azalmış olmasıyla birlikte sektör hacmi de genişlemeye devam edecek. Özellikle müşteri hizmetleri ve müşteri etkileşimi alanında başarılı dijitalleşme hamleleri yapan biletleme ve seyahat planlama şirketleri, önümüzdeki dönemde kazançlı çıkan taraf olacak. Biz de Obilet olarak B2C ve B2B alanındaki dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarımızı devam ettireceğiz.

2023 yılında hangi oranda büyüme öngörüyorsunuz? Ne kadarlık ciro hedefiniz var?

2023 yılında %70’in üzerinde büyüme hedefliyoruz.

Önümüzdeki döneme ve özellikle de 2023 yılına ilişkin hedefleriniz neler?

2022 yılı başındayken hazırlığını yaptığımız projelerimizi ve hizmetlerimizi bu yıl hayata geçirdik.2023’te bunlarla ilgili ilk sonuçları almaya başlamak istiyoruz. Bu sebeple de daha önce fazla yoğunlaşmadığımız pazarlama faaliyetlerimize ağırlık vermeye başladık. Hem yurt içinde hem de uluslararası alanda Obilet’in marka bilinirliğine yatırım yapmaya devam ediyoruz.

Seyahat planlama tarafında 2023 yılında otel rezervasyon ve araç kiralama hizmetlerimize odaklanacağız. Bu dikeylerde önümüzdeki yıl özellikle tanıtım ve pazarlamaya ağırlık vererek bütüncül seyahat planlama iddiamızın alt yapısını oluşturmayı ve sektördeki ayak izimizi kısa sürede artırmayı düşünüyoruz.

Yurt dışı hedefleriniz neler?

B2C tarafında, yakın coğrafyamızdan başlayarak Türkiye’de edindiğimiz deneyimi ve geliştirdiğimiz yenilikçi ürünleri yurt dışı pazarlara taşıma yaklaşımımızı devam ettiriyoruz. Romanya’da kurduğumuz şirketimiz aracılığıyla Avrupa pazarına doğrudan, yerel bir takımla girmiş olduk. Bunun yanında birçok coğrafya için son 6 aydır yurt dışında Obilet benzeri girişimlerle görüşüyoruz. 

Bu görüşmelerde çeşitli fırsatlar, işbirlikleri ve satın alma olanakları üzerinde duruyoruz. Bu kapsamda, Güney Amerika gibi büyük pazarlarda da yerel ortaklık ve işbirliği fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımız doğrultusunda Obilet’in Türkçe, İngilizce ve Rumence dil seçeneklerine yakın zamanda 10 farklı dil alternatifi ekleyeceğiz.

B2B tarafında ise yazılımımızı, hedef ülkelerimiz arasında yer alan yüksek potansiyelli pazarlara ihraç edecek şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni açılacağımız coğrafyalarda belli bir pozisyona ulaştıktan sonraki asıl hedefimiz, online seyahat biletleme ve biletleme alt yapısı yazılımı alanında global bir şirket olmak.

Ne kadarlık bir istihdamınız var? Kaç kadın ve kaç erkek çalışanınız var? Oran olarak da verebilirsiniz.

Şu anda 300’ün üstünde olan çalışan sayımızın %33’ünü kadınlar oluşturuyor. 2022 sonuna kadar, artan bilet satış hacmimizle birlikte çalışan sayımızı da artırmayı, 400’den fazla kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz.

Ekonomik kriz sektörü nasıl etkiledi?

Obilet olarak Eylül ayı verilerine göre yaptığımız incelemede otobüs bileti fiyatlarında bir yılda yüzde 130 ila yüzde 160 arasında değişen oranlarda artış olurken, uçak bileti fiyatlarındaki artışın da birçok rotada yüzde 200’e ulaştığını söyleyebiliriz. Aynı dönemde motorin fiyatlarındaki artış %220’ye, benzin fiyatlarındaki artış ise %140’a ulaşırken, TÜİK’in açıkladığı Eylül 2022 verilerine göre, 12 aylık enflasyon oranı tüketici fiyatları için (TÜFE) %83,4, üretici fiyatları (ÜFE) için de %151,50 olarak gerçekleşti.

2021 ve 2022 yılları arasında Eylül ayı aylık ortalama döviz kuru (USD/TRY) ise 8,54’ten 18,30’a çıkarak %114 artış gösterdi. Tüm bu göstergeler seyahat ve turizm sektörünü de etkiledi. Maliyet ve fiyat artışları nedeniyle bu yıl tatil beldelerine gerçekleştirilen bireysel seyahatlerin toplamdaki oranının azaldığını, ailecek veya grup şeklinde yapılan bilet alımlarının arttığını tespit ettik.

Yaptığımız çıkarımlara göre; uçak bileti fiyatlarının 4 basamaklı düzeylere yükselmesi, ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artışlardan dolayı özel araçla veya kiralık araçla yolculuk yapmanın giderek lüks hale gelmesi nedeniyle, uçak ve özel araç yolcularından otobüse doğru kayda değer bir yönelim olduğunu gözlemliyoruz.