Nvidia CEO’su Jensen Huang: “20 Yaşında Olsaydım Üniversitede Odaklanacağım Alan Şu Olurdu”

By Fortune Türkiye

Nvidia CEO’su Jensen Huang Pekin’e yaptığı seyahat sırasında, bir gazeteci tarafından kendisine sorulan, “Jensen’in 22 yaşındaki genç versiyonu olarak aynı şevkle 2025 yılında mezun olsaydınız, hangi alana odaklanırdınız?” şeklindeki soruya, “fiziksel bilimler” cevabını verdi. Ayrıca üniversiteden 22 yaşında değil 20 yaşında mezun olduğunu da sözlerine ekledi.

Yaşam bilimlerinin tersine fiziksel bilim fizik, kimya, astronomi ve yer bilimleri gibi canlı olmayan sistemlere odaklanan bir alandır.

Huang, Oregon State Üniversitesi’nden 1984 yılında elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yaklaşık bir yıl sonra Nisan 1933’te de, Huang arkadaşları olan mühendisler Chris Malachowsky ve Curtis Piem’le Nvidia’yı kurdu. Şirket, Huang liderliğinde dünyanın en değerli şirketine dönüştü.

Nvidia geçen hafta, 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan dünyadaki ilk şirket oldu.

Huang, “fiziki yapay zeka”yı “bir sonraki dalga” olarak tanımlıyor.

Son on yılda, dünyanın yapay zekanın sayısız evresinden geçtiğini söyleyen Huang sözlerini şöyle sürdürüyor: “Modern yapay zeka yaklaşık 12-14 yıl önce AlexNet’le gündeme geldi. Bilgisayar vizyonu en büyük dönüm noktasını bu şekilde yaşadı.”3:

AlexNet, 2012 yılında, makinelerin derin öğrenmeyi kullanarak resimleri tanıyabilme kabiliyetine sahip olduğunu gösteren bir yarışmada ortaya konulan bir bilgisayar modeliydi. Bu, modern yapay zeka patlamasını başlatan inovasyon olarak kabul edildi.

Huang, ilk dalganın “Algılama yapay zekası” olarak adlandırıldığını belirtiyor.

Daha sonra ise, yapay zekanın sadece bilgiyi anlamakla kalmayıp, farklı dillere, resimlere, kodlara ve daha fazlasına çevirdiği ikinci dalga yani “üretken yapay zeka” dönemi başladı.

Şimdi ise, yapay zekanın mantık yürütme yoluyla sorunları çözebildiği “Akıl Yürüten Yapay Zeka” evresinde olduğumuzu belirten Nvidia CEO’su şöyle devam ediyor: “Bir sonraki dalga “Fiziksel Yapay Zeka” olacak. Bundan dolayı da, fizik kanunları, sürtünme, eylemsizlik, neden ve sonuç gibi unsurları anlamamız şart. Nesne kalıcılığı yani nesne görünürde olmasa bile onun varlığını bilmek gibi mantık yürütme özellikleri yapay zekanın bir sonraki önemli aşaması olacak.”

Fiziksel mantık yürütmenin aplikasyonları, yuvarlanan top nereye gidecek, bir nesneyi tutarken nesneye zarar vermemek için ne kadar kuvvet uygulamak gerekir ya da arabanın arkasındaki yayanın varlığını algılama gibi sonuçları öngörmeyi içeriyor.

Huang, “Fiziksel yapay zekayı alıp robota yerleştirdiğinizde, robotikleri elde edersiniz” diyor. “Bu da bizim için çok önemli çünkü ABD’de tesisler ve fabrikalar kuruyoruz. Böylece gelecek 10 yılda, yeni nesil tesislerimiz ve fabrikalarımızı inşa ederken, bunlar son derece robotik olacak ve tüm dünyada da sıkıntı yaratan yetersiz iş gücü sorunu ortadan kalkacak.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...