Norveç Merkez Bankası faizi sabit tuttu

    0
    14

    Norveç Merkez Bankası, beklenmedik şekilde gösterge faiz oranını sabit tutma kararı aldı ve ekonomiyi petrol fiyatlarındaki düşüşten korumak için ek gevşemeye hazır olduğu sinyali verdi.

    Merkez bankası Guvernörü Oystein Olsen faiz kararı ile ilgili, “Önümüzdeki ekonomik gelişmelerin öngörülerle paralel ilerlemesi halinde gösterge faiz oranında bir indirim olacağı ile ilgili beklentiler mevcut” dedi.

    Oslo merkezli banka, gecelik mevduat faizi oranını yüzde 1.25’te tuttu.  Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin 17’si faizin yüzde 1’e düşürüleceği tahmininde bulunmuştu. Bir ekonomist ise yüzde 0.75’e indirileceğini öngörmüştü. Banka Aralık ayında yaptığı açıklamalarda 2015’te gerçekleştirilebilecek bir faiz indirimi olasılığının yüzde 50 olduğu sinyali vermişti.

    Politika yapıcılar, Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz üretici Norveç’in ekonomisini desteklemeye çalışıyorlar. Petrol fiyatlarındaki yüzde 50’lik gerilemede ülke ekonomisine olumsuz etki ediyor. Ekonomideki yavaşlama, dünyanın en büyük merkez bankalarının ekstrem parasal genişlemeye dönmesi ile aynı bir zamana denk geliyor.

    Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçtiğimiz hafta teşviki artırmak için tahvil alımlarına başladı. Komşu ülkeler İsveç ve Danimarka ise faiz oranlarını sıfırın altına çektiler.

    Petrol geçtiğimiz 9 ayda gerileme kaydederek, merkez bankasını büyümeyi canlandırma görünümünü yeniden değerlendirmeye zorluyor.

    (Bloomberg)