NIESR: BOE faizleri Şubat’ta artırabilir

    0
    22

    Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (NIESR) İngiltere ekonomisi için 2015 ve 2016 GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 
       
    İngiltere ekonomisi için 2015 büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 2,4’eindiren NIESR, 2016 beklentisini de 2,4’ten 2,3’e düşürdü. 
       
    İşsizlik oranının bu yılın geri kalanında ve gelecek yıl yüzde 5,25civarında devam edeceğini tahmin eden NIESR, tüketici enflasyonunun ise 2015 için öngörülen yüzde 0 civarından, 2016’da yüzde 1,1’e yükseleceğini tahmin etti. Enflasyonun BOE’nin yüzde 2 hedefirne ise 2017 ortalarına yaklaşması bekleniyor.
       
    NIESR yayınladığı raporda, BOE’nin ilk faiz artırımını 2016 ilk çeyrekte yapacağını öngördüklerini belirtirken, bu artırımın 2016 ikinci çeyreğe kadar ertelenmesi olasılığının arttığını da vurguladı. NIESR, BOE’nin ilk faiz artırımından sonra faizleri yıllık 50 baz puanlık artırımlarla 2018 sonunda yüzde 2 seviyesine getirmesini bekliyor.

    BOE FAİZLERİ ŞUBAT’TA ARTIRABİLİR’
    NIESR’e göre İngiltere Merkez Bankası (BOE), büyük olasılıkla Şubat ayında gösterge faizinde artırıma giderek, 2008’den bu yana ilk kez parasal sıkılaştırma politikasını gerçekleştirmiş olacak.

    NIESR ekonomisti Jack Meaning’e göre enstitünün, gelecek yıla ilişkin düşük ortalama enflasyon tahminine rağmen, kar artışlarında güçlü fiyat baskısının erken sinyalleri görülebiliyor. Enstitünün, gelecek yıl için ortalama yüzde 1.1, 2017 için ise yüzde 1.8 düzeyinde öngördüğü oran, BOE’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefinin altında kalırken, Ağustos tahmininin üzerinde gerçekleşti.

    Fed’e benzer şekilde, BOE de acil durum teşviğini kaldırarak faiz oranlarını artırmaya doğru ilerliyor. BOE Başkanı Mark Carney, mevcut durumda fiyatlar üzerine odaklanan unsurların, yeni yıla girmeye yakın tüketici fiyatı hesaplamalarından çıkacağını ve merkez bankasının para politikası duruşunun netleşeceğini söyledi. Andy Haldane gibi bazı BOE yetkilileri, ekonominin yakın zamanda gerçekleşecek bir faiz artışı için yeterince güçlü olduğuna ikna olmamış durumda.     

    Meaning, Para Politikası Kurulu üyelerinin görüşlerinin iki farklı noktada toplandığını söyledi ve Fed’in faiz artışını 2016’ya ertelemesinin, BOE’nin faiz artışını Şubat’tan Mayıs’a çekme ihtimalini artıracağını ekledi. Meaning, “BOE harekete geçmeden önce, Fed’in faiz artışının yankılarını görmek için bekleyecektir” dedi.

    NIESR’in tahminine göre İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 2.4, 2016 yılında yüzde 2.3 ve 2017 yılında yüzde 2.6 büyüyecek. Tahminlerin içerdiği en büyük risk ise düşük üretkenlik performansı.

    BOE yetkilileri, faizlerle ilgili en son kararlarını, Perşembe günü yeni ekonomik tahminlerin yanı sıra verecekler. Ekonomistlerin tahminine göre BOE, faizleri rekor düşük seviye olan 0.5’te tutacak.