Nevzat Aydın’ın Yemeksepeti’ni satma öyküsü

0
554

Yemeksepeti’nin 589 milyon dolarlık satış fiyatının belirlenmesinde sadece şirketin kârı değil, değer yaratma potansiyeli de etkili oldu. Bu satışla Delivery Hero, Nevzat Aydın’ın deneyimini Ortadoğu ve Türkiye’nin komşu ülkelerine yaymayı planlarken, Yemeksepeti’nin Joker uygulamasını da global olarak kullanacak.
 
Geçtiğimiz ay dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero, Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satın aldı. Bu, Türkiye tarihinin en büyük internet şirketi satın alımı oldu. Aynı zamanda global online yemek siparişi sektöründeki en büyük işlem olarak yerini aldı. Satış fiyatının belirlenmesinde FAVÖK’ün yanı sıra şirketin gelirleri, büyüme hızı, pazarın büyüklüğü gibi birçok parametre hesaba katılmış. Ses getiren bu satışın perde arkasına baktığımızda ise aslında Delivery Hero ile Yemeksepeti arasındaki ilişkinin bir “ilk görüşte aşk” hikayesi olduğu görülüyor.

Yaklaşık bir yıldır satışı gündemde olan Yemeksepeti’ne ABD’li ve Avrupa kökenli dört farklı firmadan teklifler

RAKAMLARLA YEMEKSEPETİ
– 62 ilde, 10 bine yakın üye restoranla hizmet veriyor.
– Ayda 3 milyon sipariş alıyor
– Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya olmak üzere 10 ülkede operasyonlarını sürdürüyor.

geliyordu. Ancak, Delivery Hero ile yapılan bir buçuk-iki ay gibi kısa bir süredeki görüşmelerde satış kararı verildi. Global yayılma politikası içinde olan Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg, Yemeksepeti ile karşılaşınca derinden etkilendi. Bu inceledikleri ilk şirket değildi ama Yemeksepeti’nin günümüz internet dünyasındaki en önemli rekabet gücü olan sadık müşteri yaratma yeteneği ilk anda Niklas Östberg’in dikkatini çekti. Östberg, bu durum için “Biz aslında Yemeksepeti’nin yaptıklarına aşık olduk” yorumunda bulunuyor. Öte yandan, bu satın almanın gerçekleşmesinde sadece “müşteri sadakati” değil, aynı zamanda Yemeksepeti’nin bir aşk markası (lovemark) oluşturmayı başarmış olması da etkili oldu.
 
GİRİŞİMCİLİK RUHU BİRLEŞTİRDİ
Yemeksepeti’nin Türkiye’de geldiği yerin son derece farklı olduğunu, çok sevildiğini vurgulayan Niklas Östberg şunları söylüyor: “Biz 34 piyasada işlem yapıyoruz. Ama bunun bir örneğini bile göremedik. Yemeksepeti’nin yaptığı emsalsiz. O yüzden hoşumuza gitti diyebilirim. Aynı zamanda inovasyon ve girişimcilik adına da çok önemli isimler. İlgimizi çekmelerinin bir başka sebebi de buydu. Biz de Delivery Hero olarak aynı girişimcilik ruhuna sahip olduğumuz için çok uyumlu olduğumuzu düşünüyorum.”

Satışla ilgili olarak Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın, fiyatın belirleyici olmadığına dikkat çekiyor. Aydın, “Teklif veren diğer şirketlerle de anlaşmaların kopuş noktasına gelmesinde hiçbir zaman fiyat belirleyici olmadı. Delivery Hero’nun kurum kültürü, dünyanın en büyük online yemek şirketi olma vizyonuna sahip olması, bizim de onlara çok şey katabileceğimizi hissetmemiz bu satışın gerçekleşmesine neden oldu” diyor.

Aydın, 2001 yılında dört kişiyle hayata geçirdikleri Yemeksepeti’nin bugün 400 kişilik bir ekiple 7 gün 24 saat hizmet verdiğini hatırlatarak, devam ediyor: “İnsanlara ‘Yemeksepeti yokken ne yapıyorduk?’ dedirten bir iş modeli kurabilmek gurur verici.” Aydın ve ekibinin şimdiki hedefi, 15 yıllık deneyim ve kendilerine has inovatif yaklaşımlarını Delivery Hero ile daha geniş coğrafyalara yaymak olarak belirlenmiş durumda.

Aydın, online yemek sipariş platformlarına bakıldığında, Yemeksepeti’nin hem en eski şirketlerden biri olduğunu hem de gelişmekte olan ülkeler içinde bu şekilde bir başarı hikayesi yaratan tek şirket olduklarını söylüyor. Yemeksepeti’nin bu anlamda da tecrübelerini Delivery Hero’ya aktarması bekleniyor.
 
“ÖRNEK ALINACAK BİR HİKAYE”
Bu satışın sadece Yemeksepeti için değil, aynı zamanda Türkiye internet pazarı ve girişimciler için de çok önemli olduğunu vurgulayan Aydın şöyle devam ediyor: “Türkiye’den çıkan bir firmanın, yedi-sekiz coğrafyada başarılı olup, sektörünün en büyük başka bir firması tarafından satın alınması birçok girişimcinin hayatının her aşamasında dikkatli incelemesi gereken bir hikaye. Yemeksepeti’nin başarı hikayesine baktığımızda, herhangi bir devlet teşviği, ihale, kredi yok. Hatta risk sermayesi bile yok. Dört girişimcinin elindeki üç-beş kuruşu bir yere koyarak 15 sene de ısrarla onun peşinden gidip bu noktaya getirdiği bir proje. Bence örnek alınacak çok nokta var. Ama şu da gerçek; demek ki yapabiliyormuşuz. ‘Biz yapamayız’ diye bir şey vardır. Bence geldiğimiz nokta girişimcilik anlamında da örnek alınacak.”

Bu konuda Markafoni’nin kurucu ortağı ve aynı zamanda Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Yemeksepeti’nin satışıyla ilgili olarak, “Nevzat Aydın ve ekibiyle çok gurur duydum. Bu satın alma, bugüne kadar Türkiye’de gerçekleşen en büyük exit’in gerçekleşmesini sağladı. Aynı zamanda Türkiye sınırları dışında da çok ses getiren bir adım oldu. Yemeksepeti’nden söz ederken, dünyadaki en başarılı yemek ısmarlama servislerinden birinden bahsediyoruz. Bu şirketin ve hizmet kurgusunun ülkemizden çıkıp küresel bir boyuta taşınması çok güzel bir şey. Yemeksepeti’nin yeni girişimci kuşaklara çok güzel bir ilham kaynağı ve rol modeli olacağına inancım sonsuz” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
“HARİKA BİR İŞ ORTAYA KOYDULAR”
Uyumlu bakış açısı nedeniyle Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ndeki CEO’luk görevini sürdürüyor ve Delivery

NEVZAT AYDIN, İNTERNET YATIRIMLARINI SÜRDÜRECEK
Delivery Hero ile yapılan satış anlaşması gereği yaklaşık iki yıl Nevzat Aydın, aynı sektörde yeni bir iş yapmayacak. “Ama bunun çok önemi yok. Zaten Yemeksepeti’nde çalışıyorum” diyen Aydın, satıştan gelen parayı ne yapacağı konusunda şunları söylüyor: “Daha düşünmedim. Ama ben interneti biliyorum. Bu parayı kazanmamım sebebi de internet. Dolayısıyla, bunun ciddi bir kısmını internete yatırırım. Bunun da büyük kısmı Türkiye’de olacaktır.” Melek yatırımcılığı devam eden Aydın, Yemeksepeti’nin CEO’su olduğunu vurgulayarak, yoğunluğunun burada olacağını ifade ediyor.

Hero’nun yönetiminde de aktif rol üstleniyor. Bu konuda Niklas Östberg, “Nevzat Bey ve ekibi son 15 yılda harika bir iş ortaya koydular. Dolayısıyla, onlar devam etsin istedik. Bu yüzden de hiçbir şeyi değiştirmeyi düşünmüyoruz. Karşılıklı birbirimize yarar sağlayacağımızı inanıyoruz. Birbirimizi destekleyeceğiz zaten” diyor.
Delivery Hero, önümüzdeki dönemde özellikle Latin Amerika, Asya ve Avrupa’da sektörün büyüyeceğini öngörüyor. Östberg’e göre, Yemeksepeti’nin tecrübeleri kendilerine uluslararası platformlarda avantaj sağlayacak.

“Hiçbir ülkede ve hiçbir şirkette böyle sadakat, sevgi görmedik müşterilerden. Yemeksepeti, bunu sundukları hizmet ve yaptıklarıyla başardı” diyen Östberg, bunu diğer piyasalarda da uygulayabileceklerine dikkat çekiyor.
 
JOKER’İ YAYACAKLAR…
Bu anlamda, Yemeksepeti’nin “Joker” uygulaması ilk olarak Delivery Hero’nun faaliyet gösterdiği ülkelere yayılacak. Yemeksepeti, iş ortaklığı yaptığı restoranların potansiyel müşterilerine ulaşabilmeleri için “Joker indirimi” konusunda destek veriyor. Uygulama ile restoranlar yeni müşteri kazanırken, Yemeksepeti kullanıcıları da indirimler kazanıyor.

Öte yandan, Delivery Hero’nun Nevzat Aydın ve ekibine güveni Ortadoğu başta olmak üzere Türkiye’ye yakın coğrafyadaki operasyonlar da Yemeksepeti’nin sorumluluğuna geçiyor.
 
“YEMEKSEPETİ KOPYALARI” GELECEK…
Türkiye’ye komşu ülkeler ve yakın pazarlarda Yemeksepeti’nin sahip olduğu pazar konumlamasının kopyalarını yaratacaklarını vurgulayan Aydın, bu konuda satın almalarla ilerleyeceklerini, organik büyüme düşünmediklerini söylüyor. Bunun ilk adımı da röportaj yapmamızın hemen ardından geldi. Yemeksepeti, Bulgaristan ve Romanya’nın online yemek siparişi alanındaki lider markaları bgmenu.com, quicky.ro ve oliviera.ro’ya yatırım yaparak, bu markaları bünyesinde tutan Hello Hungry’nin ortağı oldu. Böylece, Yemeksepeti’nin hizmet verdiği ülke sayısı 10’a çıktı.

Bu satın almayı değerlendiren Aydın, “Yemeksepeti olarak Türkiye’nin çevre ülkelerindeki pazar dengelerini ve kültürü okumakta ne kadar başarılı olduğumuzu bundan önce yatırım yaptığımız yedi ülke ile kanıtladık. Bu yatırımla yakın coğrafyada yoğunlaşan faaliyet alanımızı daha da genişletiyoruz. Deneyimimiz ve özgün iş yaklaşımımız sayesinde Türkiye’de elde ettiğimiz başarıyı Hello Hungry ile birlikte tekrarlayacağımıza eminiz. İlerleyen dönemde de potansiyel gördüğümüz pazarlara yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyor. Aydın, Yunanistan’da da satın almalar yapabileceklerinin sinyalini veriyor.

Öte yandan, hem Delivery Hero’nun hem de Yemeksepeti’nin ortak faaliyet gösterdiği Ortadoğu’da konsolidasyonların olması bekleniyor. Bu konuda pazarın dengeleri ve markanın güçlü konumu gözönünde bulundurularak, bazı ülkelerde Yemeksepeti markasıyla, bazı ülkelerde ise iki markayla devam edilmesi planlanıyor.

Bu arada, Türkiye’deki yatırımlarını daha da güçlendirmek isteyen Delivery Hero’nun yurtdışında satış noktaları ve dağıtım filoları konusunda da yatırımları bulunuyor. “Bu yatırımları iyi olduğumuz işi daha hızlı yapmak için yapıyoruz” diyen Östberg, karşılarına bir fırsat çıktığında bu alanlarda da yatırım yapabileceklerini belirtiyor.
Şu anda Türkiye’de yabancıların ilgi gösterdiği iki-üç tane büyük, sekiz-dokuz tane de orta ölçekli şirket bulunuyor. Türkiye’deki diğer e-ticaret şirketlerine yabancıların ilgisinin devam edip etmeyeceğiyle ilgili olarak Sina Afra şu değerlendirmede bulunuyor: “Asıl sorun yabancıların ilgisi değil çünkü bu ilgi her zaman var, fakat iç pazarımız zayıf. Borsaya açılan bir e-ticaret şirketi hâlâ çıkaramadık; iç pazarda alıcı sayısı çok az. Risk sermayedarı ve melek yatırımcı sayımız da hâlâ çok düşük. Bu tarafları kuvvetlendirdiğimizde, çok daha hızlı gelişen bir e-ticaret pazarına sahip olacağız.”

Girişimciliğin Türkiye açısından en önemli gelişim unsurlarından biri olduğuna inandığını ifade eden Afra, bu konuda şu tavsiyede bulunuyor: “Girişimcilik dünyasına adım atmakta gecikmeyin, çekinmeyin. Çünkü girişimcilik Türkiye’de henüz yeni başlıyor, önü çok açık.”

Yemeksepeti’nin hem başarı hikayesi hem de önümüzdeki dönemde yapacakları e-ticaret sektöründe ilgiyle takip edilmeye devam edecek gibi görünüyor. Bu anlamda, bu satış birçok girişimciyi de cesaretlendirecek bir yol açtı.