​Nakit varlıklar 2008 krizi seviyesine yükseldi

0
37

Eylül ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, küresel ölçekte yatırımcıların, Çin ve yükselen piyasalara dair endişeler sebebiyle, dünyanın ekonomik gidişatına dair güvenlerinin önemli ölçüde zayıfladığını gösteriyor. Varlık yöneticileri, riskten uzak bir konum almaya başlamış durumdalar. 

Çin’de ekonomik durgunluk tehlikesi en büyük kuyruk riski olarak değerlendirilirken, yükselen piyasalarda olası bir borç krizine dair endişeler de hızla artıyor.

Yatırımcıların risk iştahı ortadan kalkıyor: hisse senetlerinde gösterge üzerine çıkan yatırımcıların oranı bir ayda net yüzde 24 gerilerken, emtiada kısa pozisyonlar artıyor.

Küresel Yükselen Piyasalara dair beklentiler daha da olumsuz bir hal alıyor. Portföylerinde Küresel Yükselen Piyasaların ağırlığını azaltan yatırımcıların oranı net yüzde 34’le rekor seviyedeyken, agresif gösterge altı pozisyonlar rekor seviyeye ulaştı.

Nakit varlıklar, 2008 ekonomik krizindeki yüzde 5,5 seviyesine yükseldi.

Hedge fonlarda net riske açıklık ve piyasa likidite durumuna dair algı, son üç senedir görülen en zayıf seviyede.
Yatırımcılar, ABD Merkez Bankasının faiz artırımını dördüncü çeyreğe erteleneceğini düşünüyor.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, bu ayki açıklamaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Yatırımcılar halihazırda Çin ve yükselen piyasalardaki büyümenin yavaşlaması yönünde pozisyon almışlardı. Yükselen piyasalardaki agresif gösterge altı pozisyonların karşıt yatırımcıların dikkatini çekeceği kesin.”

Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Direktörü James Barty ise, “Avrupa hisse senetleri riskten uzak pozisyonlar yüzünden zarar görse de, en popüler piyasalardan olmayı sürdürüyor,” açıklamasında bulundu.