Müzikle sosyal hayata katılım

0
48

Mehmet Uluğ, Türkiye’nin öncü konser, festival ve canlı gösteri organizasyon şirketi Pozitif, müzik yapım şirketi Doublemoon ve müzik kulübü Babylon’un kurucularındandı. Kardeşleri, iki yıl önce hayata veda eden iş adamı, organizatör ve müzik küratörü Uluğ’un adını yine müzikle yaşatmak üzere önemli bir adım attı ve Mehmet Uluğ Müzik Evi (MUME), Düşler Akademisi Kaş’ta açıldı.

Üniversiteyi Amerika’da okuyan Mehmet, Cem ve Ahmet Uluğ kardeşlerin üniversite hayatları boyunca avangart caz ve free cazın kendileri için bir tutku haline geldiğini anlatan Ahmet Uluğ, “Birlikte ve ayrı ayrı Miami’den New York’a kadar gezip caz konserleri dinledik. Free caz müzisyenleriyle yakın arkadaşlıklar kurma fırsatı bulduk. Türkiye’ye döndükten sonra ülkenin kültür sanat hayatını değiştirecek, insanların kültür, sanat ve eğlence anlayışına yön verecek işler yapmak istediğimizi biliyorduk” diyor ve devam ediyor; “Memo’nun, Cem’in ve benim hayalimiz caz müziğini Türkiye’deki dinleyiciyle tanıştırmak ve İstanbul’un 1980’lerin sonunda oldukça durağan olan kültürel coğrafyasına yeni bir boyut getirmekti.” Ve dediklerini yapıyorlar.

Pozitif’in 25 yılda gerçekleştirdiği etkinlikler bu hayalin gerçeğe dönüştüğünün bir göstergesi. “Memo’nun vizyonu pek çok mega-star sanatçı ve grubun, dünyaca ünlü gösterilerin Türkiye etkinliklerinde, Akbank Caz Festivali, Efes Pilsen Blues Festivali, OneLove Festival, Cappadox gibi değer katan festivallerde yol göstericiydi. Bu etkinlikler hem Pozitif’te hem de Türkiye’nin kültür sanat hayatında önemli izler bıraktı” diyor Ahmet Uluğ.

Mehmet Uluğ’un kaybından sonra Ahmet ve Cem Uluğ ilk olarak bir vakıf kurmayı düşünüyor ama buna hazır olmadıklarına karar veriyorlar. “Memo’nun ismini, hayatını bu tarz çalışmalara adamış insanları destekleyerek ve ortak projeler düzenleyerek yaşatmayı daha doğru bulduk. Mehmet Uluğ’u en iyi şekilde temsil edecek birçok fikir belirledik. Mehmet Uluğ Müzik Evi, bu projelerden sadece bir tanesi” diyen Ahmet Uluğ, geçtiğimiz yıl Akbank Caz Festivali kapsamında yapılan Mehmet Uluğ Anma Gecesi’nden elde edilen gelir üzerine Pozitif olarak da ek bütçe ayırdıklarını söylüyor. Bu gelir Düşler Akademisi Kaş bünyesinde kurulan MUME’ye bağışlanarak proje için ilk adım atılmış oluyor. Ve MUME, geçtiğimiz ay Barış İçin Müzik Vakfı öğrencileriyle kapılarını açıyor.

“Gençleri odağına alan sürdürülebilir eğitim, destek, yardım konuları Mehmet’in her zaman markajındaydı” diyen Ahmet Uluğ, Düşler Akademisi’nin ise yıllardır tanıdıkları ve destek verdikleri bir kurum olduğunu söylüyor. Engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin sosyal hayata katılmasına sanatla önayak olunur ve Düşler Akademisi gençlere el uzatırken MUME de bu misyonu destekleyecek.

MUME’nin işletmesi Düşler Akademisi tarafından yürütülecek. “Ama Pozitif’in de bir eli elbette her daim MUME’nin üzerinde olacak. Bunu da düzenli olarak gerçekleştireceğimiz projelerle sürekli hale getireceğiz” diyor Ahmet Uluğ. MUME’nin stüdyosundan isteyen her sanatçı belirli bir ücret ödeyerek faydalanabiliyor. Bu sayede Düşler Akademisi’ne de destek sağlanıyor. Düşler Akademisi, Kaş’ın Çukurbağ Köyü’nde bulunan ve 2013 – 2014 yıllarında Çukurbağ İlkokulu’nun binasında kurulan bir kamp. Okul binasının yanı sıra bir yatakhanesi, mutfağı, tarlası ve çiftliği bulunan kampta, gerekçesi ne olursa olsun toplumsal dışlanmayı yaşayan tüm birey ve gruplara alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle ücretsiz eğitimler veriliyor. Fizyolojik bir engel dışında maddi imkânsızlıklar, ulaşım zorlukları da Düşler Akademisi için engel.

İlerleyen dönemde Türkiye’nin farklı noktalarında da Mehmet Uluğ adını yaşatacak, gençleri müzikle buluşturacak çalışmalar yapabileceklerini anlatan Ahmet Uluğ, “Mehmet Uluğ Müzik Evi’nin kapıları herkese açık. Düşler Akademisi Kaş’ı ziyaret eden gençlerin yanı sıra isteyen herkes MUME’nin stüdyosunu kullanabilir. Oranın yaşayan, sürekli bir müziğin yayıldığı, canlı bir mekan olmasını istiyoruz” diyor.