MÜSİAD New York şubesi açıldı

0
31

Marriott Marquis Hotel’de gerçekleştirlen açılış resepsiyonunda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin çevresinde yaşanan çatışmalar ve ekonomik krizlere rağmen gösterdiği ekonomik istikrarın önemine değindi.
 
Suriye ve Irak’taki çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’da yaşanan ekonomik sorunları hatırlatan Olpak, “Türk ekonomisi, komşu ülkelerde yaşanan tüm sorunlara karşı gücünü ve istikrarını sürdürüyor. Geçen yıl Türkiye’nin büyüme oranı hedefin biraz uzağında kalmasına rağmen bölge ekonomileri ve Avro bölgesi ile karşılaştırılınca gerçekten fevkalade bir performans sergiledi” dedi.
 
Türkiye ile ABD’nin uzun yıllardan beri yakın müttefik olmasına karşın Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 6.3 milyar dolar, bu ülkeden ithalatının ise 12.7 milyar dolar olduğunu kaydeden Olpak, bu rakamların olması gerekenden çok uzakta olduğuna vurgu yaptı.
 
Olpak geçen yıl Washington’da ABD Genel Merkezi’ni açtıklarını, New York’un ardından San Francisco ve Boston’da da şube açmayı planladıklarını anlatarak, yeni şubelerin ikili ticaretin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.
 
Türkiye’de 11 bini aşkın üyesi olan MÜSİAD’ın 72 ülkede 170 noktada hizmet verdiğini ifade eden Olpak, MÜSİAD’ın üye kabulünde banka hesabı yerine adayların iş çevrelerindeki itibarlarına baktıklarını dile getirdi.
 
Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da konuşmasında, özel sektör devlet işbirliği içinde New York’ta önemli görevler ifa edeceklerini söyledi.
 
Türk toplumunun birlik ve beraberlik içinde olmasının önemine dikkati çeken Yalçın, MÜSİAD’ı Türkiye’nin hedeflerine yaptığı katkıdan dolayı da tebrik etti.
 
Gıda ve Restoran Zirvesi düzenlendi
MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer de yaptığı konuşmada, dünyanın farklı noktalarında MUSİAD ölçüsünde hizmet veren başka bir işadamı örgütü bulunmadığını kaydederek, ABD’deki faaliyetleriyle farklı sektör temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
 
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında işadamı örgütü olarak yurt dışında üzerilerine düşeni yerine getireceklerini vurgulayan Tuncer, ABD-Türkiye arasında 20 milyar dolar arasında olan ticaret hacmini üyeleriyle beraber artırmaya gayret edeceklerinin altını çizdi.
 
Konuşmaların ardından New York ve çevresinde faaliyet gösteren restoran ve gıda şirket temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “Gıda ve Restoran Zirvesi”nde de sektörün sorunları, yenilikleri ve fırsatlar değerlendirildi.