Murat Çetinkaya’nın zorlu Ağustos sınavı

0
52

2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.79 yükseliş göstererek beklentilerin çok üstünde gerçekleşen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası’nın Ağustos ayı PPK toplantısında nasıl bir karar vereceği merak ediliyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE

Konuyla ilgili BloombergHT kanalında değerlendirmede bulunan Nomura International stratejisti Timothy Ash, enflasyon verisinin ardından TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın zor seçimlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Ash, “Çetinkaya Nisan ayından bu yana görev süresi boyunca enflasyonun doğru yönde ilerlemesinin faydalarını gördü, ancak enflasyon şimdi kararlı bir biçimde ters yönde hareket ediyor. Faiz indirimi için artık fazla alan göremiyorum. Eğer, Çetinkaya faiz indirirse ve TL zayıflarsa, döviz tarafında bu kısır döngünün gelişimini görebiliriz. Bu döngü Moody’s’in dış finansman tarafındaki endişelerine katkıda bulunabilir” dedi.

ÇETİNKAYA’NIN AĞUSTOS SINAVI ZOR GEÇECEK
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, yıl başında yapılan asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girmesi ve kurdaki yükselişin devam etmesi ile enflasyonun son çeyrekte yeniden yükseliş gösterebileceğini söyledi.
    
2016 yılını Yüzde 8’in üzerinde kapatma ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum.” diyen Nalbantlı, sadeleştirme adımlarına devam eden Merkez Bankası’nın işinin daha zor olacağını iletti.

Nalbantlı Foreks’e yaptığı açıklamada, kur ve enflasyonda görülen yükselişin Merkez Bankası’nın Ağustos ayını pas geçmesine neden olabileceğini söyledi.
    
Gizmen Nalbantlı değerlendirmesinde şunları söyledi:
    
“Haziran ayında gerek baz etkisinin sona ermesi gerekse gıda fiyatlarındaki yükseliş ,tüketici enflasyonun artmasına neden olmuştu. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya son açıklmasında, enflasyonun gıda kaynaklı olarak yükselmeye devam edeceğinin belirtirken, tütün fiyatlarının artmasıyla birlikte Temmuz ayında belirgin bir yükseliş görüleceğini ifade etmişti. 
    
Temmuz ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 1.16, yıllık bazda ise yüzde 8.79’la 6 ayın zirvesine yükseldi. Yükselişte geçtiğimiz ay tütün ürünlerine yapılan zam ve gıda fiyatlarında artış etkili oldu. Gıda enflasyonu yüzde 2.47’den yüzde 6.63’e yükseldi. Aylık en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 8.7 artış gösterdi ve neredeyse manşet ile aynı seviyeye geldi. Çekirdek enflasyondaki gerilemenin hız kesmesi de yıl sonu görünümü için olumsuz bir gösterge. Manşet enflasyon baz etkisinin olmadığı Ağustos ve Eylül aylarında biraz gerileyebilir. Ancak yıl başında yapılan asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girmesi ve kurdaki yükselişin devam etmesi ile enflasyon son çeyrekte yeniden yükseliş gösterebilir.  2016 yılını Yüzde 8’in üzerinde kapatma ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum. 
    
Karar sonrası sadeleştirme adımlarına devam eden Merkez Bankası’nın işi daha zor olacak. Kur ve enflasyonda görülen yükseliş Merkez Bankası’nın Ağustos ayını pas geçmesine neden olabilir. Veri sonrası piyasaya baktığımızda kurda 3.01 seviyesine yükseliş, endekste ise 75 bine doğru geri çekilme görüyoruz. Kurda 3 TL’nin üzerinde kaldığımız sürece yukarı hareket devam edebilir. Endekste ise 75 binin altında 73 bin 500 görülebilir. BİST tarafında petrol fiyatlarındaki gerileme ile birlikte küresel hisse senedi piyasasındaki satışlarında etkili olduğunu görüyoruz. “

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNLERİ
Merkez Bankası tarafından açıklanan yılın 3. enflasyon raporunda enflasyon tahminleri Başkan Murat Çetinkaya tarafından şöyle açıklanmıştı,

Gıda fiyatları enflasyonunun 2016 sonunda yüzde 8,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(önceki %9,0).  2017 gıda fiyatları enflasyonu varsayımımızı yüzde 8,0 olarak koruduk.

2016 sonunda enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(Önceki %7,5). 2017 sonunda enflasyonun yüzde 6,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(Önceki %6,0). Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz(Önceki %5,0). 2016 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %6,6-8,4 aralığında -orta noktası yüzde 7,5- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(Önceki %6,3-8,7 ile %7,5). 2017 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %4,3-7,7 aralığında -orta noktası yüzde 6,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(Önceki %4,2-7,8 ile %6,0)”