Mobil alışverişe yeni doping

0
36

Tabletlerin yaygınlaşmayı sürdürmesi ve akıllı telefonların gemi azıya alması mobil alışverişin gelişmesinin önünü açarken uygulama tarafında atılan adımlar gelişmenin sosunu oluşturuyor. Türkiye’de BKM Express’in 1-30 Mayıs arasında 50 lira ve üzerindeki alışverişlerde 20 lirayı geri ödeme kampanyası, finans tarafından gelen alışılmadık bir adım olarak mükemmel fırtınanın tohumlarını atıyor.

Türkiye’de yıllık telefon satışları 14 milyon civarına tırmanırken bunun ağırlığı akıllı telefona dönüşmüş durumda. Ayda 1 milyon civarında akıllı telefon satılıyor. Apple Pay ve Samsung’un kendi mobil uygulama çözümü pazarın en güçlü iki üreticisinin başını çektiği bir mobil ödeme dalgasını yaratıyor.    

Snapchat ve Facebook Messenger’ın kişiler arasında para transferini desteklemesi mobil alışveriş açısından önemli bir zemin sağlıyor. Uygulama içinden kullanıcılara taksi çağırma, market alışverişi, bilet satın alma gibi olanakları sağlayan doğrudan mesajlaşma sistemleri, Asya’daki örnekleriyle bu tür sistemlerin para transferinden fazlası için de kullanılabileceğini gösteriyor.
 
Türkiye’de online perakendede mobilin payının yüzde 17’lere ulaştığını belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Çok yakın bir gelecekte BKM Express işlemlerinin yarıdan fazlası mobilden yapılıyor olacak. Türkiye’de mobil ticaretin geleceğine ilişkin somut katkı sağlamak ve altyapı gelişimini desteklemek BKM olarak misyonlarımız arasında. BKM Express Mobil Alışveriş Günleri de bu amaca yönelik organize ettiğimiz aktivitelerden biri” diyor.
Bugünkü durumu ve gelecek beklentilerinin bir özeti şu kısa notları içeriyor:

  • Global pazarda bilgisayar satışları düşerken akıllı telefon ve tablet satışları hızla artıyor.
  • E-ticaret sitelerine erişimin yarısı mobil cihazlardan gerçekleşiyor.
  • Mobil ticaret, e-ticaretten 5 kat daha hızlı büyüyor. Bugün 300 milyar dolar olan dünya genelindeki mobil ödeme tutarının üç yıl içinde 700 milyar doları aşması bekleniyor.
  • Mobil ödemelerde mağaza içi ödemelerin oranı giderek artıyor. ABD’de her üç mobil işlemden 1’i mağaza içi ödemeyken bu oranın 2017’de yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor.